FacebookTwitterLinkedIn

Directorul general al Direcției Generale Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că în România, consumul anual de pește a crescut de la 6,5 kilograme pe locuitor în urmă cu 12-13 ani, la 8,5 kilograme în prezent.

Potrivit lui Gheorghe Ștefan, din consumul anual al României de 140.000 de tone, aproximativ 25% este pește autohton, restul fiind pește oceanic provenit din importuri.

„Din consumul de 140.000 de tone anual, cam 25% peste autohton și restul pește oceanic și acest procent nu se va modifica vreodată. Și pe vremea lui Ceaușescu aduceam pește oceanic cam 240.000 de tone, cu flota noastră, dar nu era pește românesc, era prins tot în Mauritania, Africa, Irlanda etc. Acum, avem capacități să creștem producția de crap, dar este ca și cum ai spune că românul trebuie să meargă doar cu Dacia și să nu-și ia BMW, Mercedes sau Renault”, a precizat Gheorghe Ștefan.

Pe de altă parte, acesta a mai adăugat că procesatorii s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani, ceea ce permite aprovizionarea lanțurilor de supermarketuri cu produse din pește procesate în România.

„Avem 3-4 procesatori foarte mari care aprovizionează rețelele de supermarket-uri și din punctul acesta de vedere, față de carenea de porc, vită, pasăre, produsele din pește procesate sunt toate procesate în România. Nu se face import de produse pescărești procesate. Noi importăm doar materie primă. Din cele 140.000 de tone consum, România importă cam 2.500 de crap și vreo 4.500 de păstrăv, în total vreo 7.000 de tone, deci doar aici mai poate să crească România”.

Reprezentantul Direcției Generale Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM susține că în prezent, din Bulgaria și Ungaria România importă crap, iar din Italia și Turcia păstrăv. „Noi avem 75 de tone de calcan la Marea Neagră și o cotă de 3.000 de tone de sprot, din care prindem numai 300 de tone, pentru că nu avem cu ce. Am preferat să ne tăiem pescadoarele și acum înoată liber hamsia și sprotul prin mare și o prind bulgarii sau ucrainienii sau georgienii”, a completat directorul MADR.

În opinia sa, cu ajutorul banilor europeni alocați prin Programul pentru Acvacultura și Pescuit (PAP) 2021-2027, România trebuie să promoveze mult mai mult consumul de pește. Noul program pentru pescuit beneficiază de o sumă consistentă, de aproximativ 5 milioane de euro, pentru derularea unor campanii naționale de promovare a consumului de pește și organizarea unor târguri specifice pescărești.

Conform datelor statistice, românii consumă de aproape trei ori mai puțin pește decât media Uniunii Europene, estimată la 22,5 kilograme pe locuitor într-un an, însă și între țările UE sunt variații foarte mari, în funcție de tradiție. Prin comparație, în Bulgaria și Ungaria se consumă 2,5 – 3 kilograme de peste pe an, în timp ce Portugalia este țara unde se mănâncă cel mai mult pește din țările UE, respectiv 76 de kilograme pe an. În Spania, consumul este de 60 de kilograme de pește pe an.

Cel mai mult pește din Europa îl consumă islandezii – 90 de kilograme pe an, iar la nivel mondial, Japonia deține supremația cu peste 130 de kilograme pe an.

România are la dispoziție 232 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului pescăresc prin PAP 2021-2027, cu 5% mai puțin decât în actuala programare financiară, 70% (163 de milioane de euro) provenind de la Uniunea Europeană, iar diferența de 69 de milioane de euro, respectiv 30%, de la bugetul național.