3.3 C
București
vineri, ianuarie 21, 2022

Producție industrială – Aida Nechifor, Director General LIBERTY Galați: “2021 a fost anul în care am pus bazele transformării LIBERTY Galați într-un producător de oțel sustenabil ” – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Pentru a ajuta compania să supraviețuiască și chiar să depășească provocările ultimilor ani, după achiziție LIBERTY Steel Group a lansat un amplu proces de reconstrucție, care a inclus un suport financiar de peste 300 de milioane de Euro și o serie de măsuri de eficientizare operațională și de management al grupului LIBERTY Steel... În trimestrul doi al acestui an LIBERTY Galați a anunțat cele mai bune rezultate financiare din 2008 pana în prezent – în primele 6 luni am obținut o cifră de afaceri de 4,17 miliarde RON (851 milioane EUR) și EBITDA de 668 milioane RON (136 milioane EUR)... Compania se află acum în proces de transformare către un business cu amprentă de carbon zero – în linie cu viziunea LIBERTY Steel Group (CN30) – și vizează o producție anuală de 3 milioane de tone de oțel...

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Turnaround.

În 2019, anul în care grupul LIBERTY a achiziționat complexul siderurgic din Galați, piața oțelului era la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Apoi ne-am confruntat cu pandemia care a avut un impact major în industria oțelului și în economia mondială. Pentru a ajuta compania să supraviețuiască și chiar să depășească provocările ultimilor ani, după achiziție LIBERTY Steel Group a lansat un amplu proces de reconstrucție, care a inclus un suport financiar de peste 300 de milioane de Euro și o serie de măsuri de eficientizare operațională și de management al grupului LIBERTY Steel.

2021 a fost primul an în care am văzut cu adevărat rezultatele acestor eforturi. În trimestrul doi al acestui an LIBERTY Galați a anunțat cele mai bune rezultate financiare din 2008 pana în prezent – în primele 6 luni am obținut o cifră de afaceri de 4,17  miliarde RON (851 milioane EUR) și EBITDA de 668 milioane RON (136 milioane EUR), comparativ cu anul 2020 în care am înregistrat 4,75 miliarde RON ( 1 miliard de Euro) cifră de afaceri și EBITDA de 187 milioane RON (38 milioane de EURO). Compania se află acum în proces de transformare către un business cu amprentă de carbon zero – în linie cu viziunea LIBERTY Steel Group (CN30) – și vizează o producție anuală de 3 milioane de tone de oțel, ceea ce reprezintă o creștere majoră față de momentul achiziției.

De aceea, spunem că „turnaround” definește cel mai bine anul 2021 pentru LIBERTY Steel Group în România.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Pandemia a fost cea mai mare provocare nu doar în 2021, ci și în 2020. Compania noastră nu a oprit operațiunile în timpul pandemiei, așa cum au procedat cei mai mulți producători europeni, și am făcut tot posibilul să menținem echipa de 7000 de oameni din România și să livrăm produse din oțel clienților noștri.

Am fost foarte preocupați de sănătatea oamenilor, de aceea am luat măsuri suplimentare de sănătate și securitate a muncii și am lansat campanii de promovare a vaccinării în rândul colegilor noștri. Apoi ne-am concentrat pe creșterea și eficientizarea producției, astfel încât să nu întrerupem activitatea.

Toate aceste eforturi au dat rezultate –am menținut și chiar am extins echipa, am obținut cele mai bune performanțe financiare din ultimii 13 ani, iar producția de oțel a crescut semnificativ. Rămânem, astfel, un pilon esențial al economiei românești, fiind unul dintre cei mai mari producători și angajatori ai României.

În continuare, căutăm soluții pentru a gestiona creșterea semnificativă a costurilor de energie electrică și a prețurilor la materiile prime, în contextul pandemiei, și urmărim evoluția pieței oțelului.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Motivul principal de optimism a fost transformarea businessului nostru pe cele trei planuri – financiar, operațional și de sustenabilitate.

Am transformat radical performanța financiară și operațională a LIBERTY Galați – un adevărat “turnaround”, cum îl numim noi. De asemenea, am crescut semnificativ volumele de producție față de anul trecut, calitatea produselor și serviciilor pentru clienți și ne îndreptăm spre o producție anuală de 3 milioane de tone de oțel.

Însă, 2021 a fost anul în care am pus bazele transformării LIBERTY Galați într-un producător de oțel sustenabil, prin strategia noastră GREENSTEEL, pentru a deveni un producător sustenabil de oțel până în 2030, neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Anul acesta am obținut acordul de mediu și am demarat procesul de închidere a haldei de zgură – proces care va dura până în 2023 și care pregătește producția de energie regenerabilă. La LIBERTY Tubular Products Galați am instalat o linie ultramodernă de acoperire a țevilor, iar – la nivelul intregii companii – am accelerat proiectele de automatizare și digitalizare, care presupun un proces complex de calificare și perfecționare a echipei noastre. Un alt proiect-cheie în această transformare este Romportmet, unde am demarat lucrările la un plan de regenerare a portului nostru de la Dunăre, investiții așteptate de mult timp.

Tot în acest an am creat o echipă puternică de energie regenerabilă, sub marca SIMEC Energy Group, care va dezvolta o serie de proiecte solare și eoliene pentru a sprijini transformarea GREENSTEEL a LIBERTY Galați.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Performanțele solide pe care le-am obținut anul acesta sunt o dovadă că, deși pandemia continuă să aibă un impact social și economic major, mediul de business din România demonstrează în continuare reziliență și dinamism.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Pandemia și efectele sale majore în economia globală, dar și în societate vor fi cele mai mari provocări cu care ne vom confrunta în anii următori. Impactul acestora este dificil de anticipat, dar un lucru este sigur: un model de business sustenabil poate fi răspunsul în noua paradigmă socio-economică.  

În ceea ce privește piața oțelului, credem că cererea de produse din oțel va continua, fiind susținută și de fondul de recuperare post-COVID al Uniunii Europene – NextGenerationEU – care va oferi țărilor precum România acces la fonduri de miliarde pentru îmbunătățirea infrastructurii. Această dezvoltare – fie că este vorba de construirea sau modernizarea clădirilor, a drumurilor sau a căilor ferate – va avea nevoie de oțel în cantități mari.

Cu toate acestea, cum spuneam, evoluțiile pieței și ale pandemiei sunt greu de anticipat și ne confruntăm deja cu o creștere semnificativă a costurilor de energie electrică și a prețurilor materiilor prime, ceea ce ar putea avea un impact în viitor.

Din perspectiva LIBERTY Galați, acum avem o structură operațională îmbunătățită și o organizație comercială mai puternică, deci o capacitate mai bună de a obține rezultate financiare în perioade dificile. 


<!–


–>

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!