FacebookTwitterLinkedIn

Cel mai mare proprietar de parcuri logistice și industriale din țară, CTP România, cu un portofoliu de peste 2,3 milioane de metri pătrați în 15 locații diferite, își mărește suprafețele deținute cu circa 15% pe an, iar 2022 nu a făcut excepție.

Ana Dumitrache, Country Head al CTP România, explică în cadrul emisiunii Forbes Forward, că anul acesta portofoliul companiei va depăși 2,4 milioane mp. „Nu cred că vom atinge cifra rotundă de 2,5 milioane mp, în schimb am înregistrat anul acesta clădirea cu numărul 100 din portofoliu”, spune ea. 

Iar dinamica businessului CTP este atât de mare, încât rapoartele sale rămân puțin în urmă, ceea ce este o problemă de lux, după cum o descrie șefa CTP din România. Ea crede că piața locală este plină de oportunități în ceea ce privește dezvoltarea, atât pentru CTP cât pentru investitorii din alte domenii. La o simplă comparație cu alte state din regiune, suntem pe locul doi ca mărime după Polonia, țară cu un stoc care măsoară 26 milioane mp de spații industriale și logistice. Așadar, România, cu un stoc în jurul a 6,4 milioane mp, are suficient loc de creștere. 

În 2022, CTP România a deschis o mulțime de fronturi noi de lucru, foarte multe grupate în jurul proprietăților pe care deja le avea, mergând pe principiul parcurilor ca ecosisteme de business. „Am dezvoltat mult în nordul Bucureștiului, dar nu am fost mai puțin activi în CTPark Bucharest, parc cu o dinamică extraordinară, unde avem clădirea Cargus, perfect funcțională”, a precizat Ana Dumitrache. În vara acestui an, Cargus a lansat noul depozit din CTPark Bucharest, întreaga facilitate de 11.000 mp fiind adaptată exclusiv cerințelor companiei. În plus, Cargus a devenit și primul chiriaș al proiectului de lângă Aeroportul Oradea, CTPark Oradea Cargo Terminal. Compania a semnat un contract de închiriere pentru o suprafață de 3.400 mp, în singurul parc industrial din România care are un terminal cargo aerian. Dezvoltarea a fost inițiată tot de CTP în primăvara acestui an și prevede investiții de 36 milioane de euro. În această toamnă, a fost anunțat un alt chiriaș la Oradea: Inatech Packaging, cu 2.300 mp de spații de depozitare și birouri.

Compania are parțial în finalizare un al doilea proiect din nordul Capitalei, 94.000 mp în cadrul a patru clădiri, dintre care trei vor fi finalizate până la finalul anului, iar a patra la începutul anului viitor. „Și acest proiect se apropie de 45% grad de închiriere, un procent bun dacă ținem cont că este încă în construcție. De asemenea, avem în construcție și vom finaliza CTPark Timișoara 4, în cadrul parcul nostru de la Ghiroda, plus o clădire extrem de mare în City Park Bucharest West, unde au început lucrările de pregătire a terenului”, explică Ana Dumitrache. 

Tot în acest an, CTP a extins parteneriatul cu QeOPS, important furnizor de servicii de e-fulfillment și soluții personalizate de logistică. Astfel, QeOPS și-a crescut suprafața de depozitare ocupată în CTPark Bucharest la aproximativ 15.000 mp. Un alt chiriaș existent, care și-a extins suprafața din cadrul parcurilor CTP este grupul Kuehne+Nagel, care și-a triplat suprafața ocupată în cadrul CTPark Bucharest West, ajungând la 50.000 mp din cei peste 774.000 mp pe care-i are parcul în prezent.

Dezvoltatorul a construit pentru retailerul online Sezamo, în cadrul CTPark Bucharest North, un depozit cu o suprafață de 12.000 mp, care include spații de depozitare ambientală și unități cu temperatură controlată. Iar după livrarea, în această vară, a unui depozit personalizat de aproximativ 35.000 mp pentru lanțul de farmacii Dr.Max, CTP a anunțat că va extinde și parcul industrial CTPark Craiova East pentru companii precum Dr.Max, care închiriază acolo peste 5.000 mp.

Dacă anul trecut a fost un an caracterizat mai mult de achiziții, compania mergând 50% pe creștere organică și 50% pe achiziții, anul acesta CTP s-a concentrat mai mult pe creștere organică și a livrat multe construcții începute de la zero.

Un nou proiect anunțat este CTPark Arad, care va totaliza în jur de 100.000 mp, și unde compania are autorizație de construcție pentru primele trei clădiri. 

„Nu este primul parc acolo, doar că primele două sunt dobândite prin achiziții, nu sunt construite de noi. Marea diferență este că parcul va fi construit după ultimele standarde, valabile la nivel de grup, cu accent pe eficiența energetică, foarte importantă în ultima perioadă din cauza creșterii prețurilor la energie”, precizează Ana Dumitrache. Într-o perioadă în care plata utilităților tinde să fie mai mare decât chiria, importanța eficienței energetice nu mai este un simplu concept de marketing, ci dobândește o valență comercială reală. 

„În Arad avem o locație extrem de bună, vizibilă, în vestul orașului, cu infrastructură excelentă și mijloace de transport în comun, dar și aproape de șoseaua de centură”, adaugă ea, precizând că, acolo, clienții vin din zona de industrie, dar nu pentru facilități de producție, ci pentru a crea o separare între producție și depozitare. În plus, dată fiind poziționarea, sunt discuții și cu câțiva retaileri pentru partea de front stradal. „Acolo avem trei clădiri autorizate, una mare, pentru depozitare și două mai mici, foarte potrivite pentru operațiuni de showroom sau de producție mică. Credem că va fi un mix bun și se vor crea sinergii pozitive între rezidenții parcului”, punctează reprezentanta CTP România. 

În ce privește zonele cele mai dinamice din Capitală, Ana Dumitrache spune că fiecare are particularitățile sale, în funcție de tipul de client și de structura de business din zona respectivă. Vestul e tradițional pentru logistică mare, dar polul s-a mutat de la Km 13 de pe A1, care este mai aproape de oraș și se pretează pentru logistică de tipul last-mile, mai încolo. Un exemplu este proiectul CTP Bucharest West, amplasat la Km 23. 

Nici în nordul Bucureștiului nu s-a pus accent pe logistica mare, fiind o zonă cu forță de muncă mai puțin disponibilă pentru genul acesta de business, cu toate că există numeroase dezvoltări logistice și în zona de nord a Capitalei, dar mai degrabă țin de producția mică și retailul de proximitate.

În schimb, o noutate pe harta dezvoltărilor CTP este un proiect în zona de sud a Capitalei, care a fost mult timp evitată din cauza traficului. Anul trecut, CTP a cumpărat, de la Helios Phoenix, trei parcuri Olympian, dintre care unul în zona Popești din sudul Bucureștiului. 

„Oricine vizitează acea zonă are nevoie de un pic de viziune, dar nouă ne place acest lucru. Proiectul nostru este așezat foarte bine, între Șoseaua de Centură și viitorul nod cu A 0, iar anul acesta am construit și livrat accesul la noul nostru proiect. Avem autorizație de construcție pentru 60.000 mp, pe care intenționăm să-i începem anul viitor în Q1”, spune Ana Dumitrache. 

Ea crede că zona se va dezvolta bine, mulțumită și vitezei cu care merg lucrările de infrastructură acolo, „iar în doi ani această zonă va fi o destinație.” 

„Deja vedem un interes crescut al clienților, atât noi cât și existenți. Adevărat este că ei încă nu înțeleg locația, nefiind una populară, deci timpul lor de a lua o decizie e mai lung. Dar suntem încrezători, pentru că parcul are deja niște clienți care funcționează acolo de mult timp și sunt mulțumiți”, adaugă ea.

În parcul din Popești sunt deja două clădiri, una de 15.000 mp finalizată și închiriată, iar în primul trimestru din anul viitor în Q1 se va livra și cea de-a doua, tot de 15.000 mp. Pentru aceasta sunt deja  discuții avansate cu mai mulți clienți. Acestora li se adaugă cei 60.000 mp, pe care CTP vrea să-i înceapă tot în Q1.

Businessul CTP este generat, în proporție de 70-80%, de clienții existenți, așa că „trebuie să fim acolo unde sunt ei”, după cum explică Ana Dumitrache, adăugând că, din topul primilor zece logisticieni din țară, opt sunt clienții CTP. 

Cea care conduce operațiunile celui mai mare proprietar de parcuri logistice din țară menționează că, în ultimii trei ani, a învățat că este foarte important să fie consistentă cu ea însăși și să nu-și părăsească principiile. Din caracterizările colegilor, este un bun manager de criză, care găsește mereu soluții la orice problemă ar putea să apară. Succesul său constă și în apetitul pentru muncă: recunoaște că îi place să muncească. 

„Trebuie să muncești astfel încât munca și serviciul să fie parte din viață, să-ți integrezi activitatea în viață și să-ți placă. Vin zilnic cu bucurie la birou și găsesc o echipă motivată, într-un mediu foarte dinamic și presant”, concluzionează ea.