FacebookTwitterLinkedIn

CTP, cel mai mare dezvoltator de spații logistice și industriale de pe piață, va construi un centru de cercetare și o unitate de producție pentru compania germană Diehl Controls, producător global în domeniul high-tech, care devine astfel primul chiriaș al noului său parc de afaceri de 50.000 mp din Brașov. 

Centrul de cercetare și dezvoltare și unitatea de producție de 18.000 mp built-to-suit (BTS) implică o investiție inițială de 15 milioane de euro, care urmează să crească până la 40 de milioane de euro în următorii 10 ani. Această dezvoltare marchează primul parteneriat al Diehl Controls cu CTP și reprezintă a treia unitate de producție din Europa a producătorului german.

CTPark Brașov este situat la nordul orașului, pe DN13, are legături bune cu transportul public și cu aeroportul din apropiere și oferă spații flexibile pentru distribuție sau producție. Diehl Controls dezvoltă și produce componente și sisteme electronice. Prima fază a proiectului BTS de la CTPark Brașov este programată pentru livrare în a doua jumătate a anului 2024. Diehl Controls face parte din grupul german Diehl Group, care are aproximativ 17.000 de angajați la nivel Mondial, în cinci divizii.

„Aceasta este o investiție pe termen lung, care va depăși 40 de milioane de euro în următorul deceniu. Considerăm România o țară competitivă în Europa Centrală și de Est, cu angajați calificați, potențial pentru industria ingineriei, o țară care oferă atât stabilitate, cât și securitate pentru dezvoltarea businessului. (…) Prin acest proiect ne propunem să contribuim pe termen lung la dezvoltarea economică viitoare a orașului Brașov și a restului regiunii”, afirmă Josef Fellner, CFO, Diehl Controls.

Diehl Controls operează în prezent două fabrici în Europa: una la sediul central al companiei din Wangen, în apropiere de granița germano-elvețiană, cu aproximativ 550 de angajați, și o alta în Namyslow, lângă Wroclaw, în sud-vestul Poloniei, unde are aproximativ 1.300 de angajați. 

„Ne consolidăm poziția în Brașov și în regiune cu un nou parc de afaceri de 50.000 mp. Decizia Diehl de a stabili o operațiune aici este încă o confirmare a poziției strategice a României în Europa și a acreditărilor sale remarcabile ca destinație de nearshoring, atât pentru spațiile logistice, cât și pentru producție”, a declarat Ana Dumitrache, Country Head CTP România.

Noua unitate de producție a Diehl Controls de la CTPark Brașov va crea peste 200 de noi locuri de muncă până la sfârșitul anului 2024, presupunând că atât procedurile de aprobare, cât și construcția propriu-zisă vor decurge conform planului. Se preconizează că acest număr va crește la peste 600 de locuri de muncă până la sfârșitul anului 2027. 

Diehl Controls, în cooperare cu administrația orașului Brașov, intenționează să sprijine și să dezvolte în comun programul de învățământ dual al Universității Transilvania pentru profesioniști calificați, tehnicieni și ingineri, creați de piața locală. Un criteriu important pentru acest parteneriat a fost faptul că sistemul de formare existent în Brașov este comparabil cu cel din Germania. 

România este a doua cea mai mare piață a CTP din Europa, reprezentând peste 2,3 milioane de metri pătrați de depozite de clasă A în 15 orașe, printre care: Arad, Brașov, București, Caransebeș, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Pitești, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara, Turda, Ineu și Salonta.