FacebookTwitterLinkedIn

Investițiile în tehnologiile dezvoltate de startup-uri din Europa Centrală și de Est pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut de peste 50 de ori în ultimii opt ani. În România, doar două firme, ambele din domeniul materialelor de construcții, au atras astfel de fonduri, potrivit PwC.

”Startup-urile de tehnologie din România au nevoie de susținere pentru a se dezvolta și a-și întări capacitatea de a atrage finanțări. Pandemia, precum și oportunitățile limitate de scalare a afacerilor la început de drum au încetinit viteza de dezvoltare a acestui sector”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Europa Centrală și de Est contribuie cu aproximativ 3,73% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global, însă atrage doar 0,79% din investițiile globale în tehnologiile climatice.

Potrivit PwC, România are una dintre cele mai mici rate de emisii de gaze cu efect de seră, respectiv 3% din totalul emisiilor la nivelul Europei Centrale și de Est.

Investițiile în tehnologiile dezvoltate de startup-urile din Europa Centrală și de Est pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut de la 10,6 milioane de dolari în 2013, la 398 milioane de dolari în 2020, respectiv la peste 502 milioane de dolari în prima jumătate a anului 2021.

Evoluția se datorează, în principal, creșterii numărului de tranzacții evaluate la peste 100 de milioane de dolari în sectoare precum mobilitatea și transportul, industrie, producție și managementul resurselor, ca urmare a obiectivelor ambițioase ale statelor și, implicit, ale companiilor de reducere a emisiilor de carbon.

Peste 80% din finanțările din Europa Centrală și de Est au fost atrase în ultimul an de  startup-urile din Estonia și Lituania, iar circa 55% au fost orientate către sectorul de transport și mobilitate, deoarece vehiculele electrice, micro-mobilitatea și alte modele inovatoare de transport sunt în atenția investitorilor și consumatorilor.

Conform estimărilor, 1,75 miliarde de dolari s-au investit în tehnologiile climatice în ECE între 2013 și prima jumătate a anului 2021.

Sectoarele subfinanțate, între 2013 și prima jumătate a anului 2021, sunt agricol și alimentar care au atras puțin peste 2% din totalul finanțărilor, respectiv energetic cu aproximativ 1,3%.

Țările incluse în raportul PwC sunt Albania, Armenia, Azerbaijan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazakhstan, Kosovo, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Mongolia, Muntenegru, Republica Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.