Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.
Bojan Petkovic, Head of sales Central and Eastern Europe, PlanRadar
Forbes: Care au fost preocupările dumneavoastră pentru afacerea pe care o conduceți în 2023?
Bojan Petkovic: Piața traversează o perioadă de schimbări intense, iar situația geopolitică instabilă cu siguranță nu ajută la crearea unei atmosfere prospere pentru industria noastră.
În prima jumătate a anului 2023, digitalizarea a fost abordată cu mai multă prudență din cauza imprevizibilității sectorului construcțiilor, chiar dacă a fost considerată esențială. Cu toate acestea, începând cu a doua jumătate a anului, am observat o abordare mult mai deschisă și pozitivă.
Forbes: Care sunt rezultatele activității societății/grupului în comparație cu estimările de la începutul anului?
Bojan Petkovic: Anul nu s-a încheiat încă, dar rezultatele de până acum sunt pozitive și în linie cu ceea ce ne așteptam. În România, am înregistrat o creștere de 100% a numărului de licențe vândute față de 2022 și o creștere de 70% a numărului de clienți față de aceeași perioadă a anului trecut.
Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dumneavoastră?
Bojan Petkovic: În orice criză, lumea construcțiilor și a imobiliarelor nu s-a oprit niciodată cu adevărat, deși imprevizibilitatea situației încetinește inițiativa. În astfel de cazuri, este important să încercăm să atenuăm circumstanțele, optimizând resursele și procesele ori de câte ori este posibil.
În fața acestei necesități, soluții precum cele ale noastre joacă un rol important, mai ales atunci când este vorba de necesitatea de a economisi costuri. În acest fel, putem continua să sprijinim industria construcțiilor chiar si în vremuri de criză.
Forbes: Care sunt punctele forte și punctele slabe ale mediului de afaceri românesc în contextul social și economic actual?
Bojan Petkovic: În ultimele două decenii, România a făcut pași impresionanți în îmbunătățirea performanțelor economice și a prosperității sale, sprijinind convergența standardelor de viață cu cele din Uniunea Europeană.
Construcția de autostrăzi și a altor infrastructuri critice, revizuirea sistemului de sănătate publică, îmbunătățirea sistemului de învățământ de stat și o economie mai ecologică sunt obiective majore pentru dezvoltarea viitoare a României. Apartenența la Uniunea Europeană, oferă acces la piețele, finanțarea și sprijinul UE, oferind un nivel de stabilitate și un cadru de reglementare care încurajează operațiunile de afaceri.
Cu toate acestea, inflația galopantă, situația geopolitică, creșterea ratelor dobânzilor, slăbirea cererii externe și deteriorarea încrederii mediului de afaceri și-au făcut din plin efectul în 2023. Și, în ciuda rezistenței consumului privat și a investițiilor susținute de fondurile UE, economia României a înregistrat o încetinire în prima jumătate a anului 2023.
Cu toate acestea, România este o țară capabilă să atragă investiții, atât interne, cât și externe.
Forbes: Acum, înaintea unui an electoral complex, care sunt așteptările dumneavoastră de la autoritățile române?
Bojan Petkovic: Pentru a obține sprijinul alegătorilor în anii electorali, partidele politice și candidații abordează, de obicei, în platformele și campaniile lor, mai multe așteptări în domenii cheie.
Având în vedere statutul de membru al UE al României, menținerea și consolidarea relațiilor cu Uniunea Europeană este crucială. Având în vedere că România s-a confruntat dintotdeauna cu probleme legate de corupție, așteptările includ eforturi continue de combatere a corupției, de creștere a transparenței și de consolidare a statului de drept, indiferent de ciclul electoral.
Există o așteptare pentru politici și planuri economice clare din partea autorităților, în special în ceea ce privește abordarea unor aspecte precum inflația, ocuparea forței de muncă și creșterea economică.
Îmbunătățirile infrastructurii, în special în domeniul transporturilor și al tehnologiei, sunt esențiale atât pentru companii, cât și pentru cetățeni.
Și, bineînțeles, se așteaptă ca autoritățile să creeze un climat investițional favorabil prin asigurarea unui mediu de afaceri prietenos, prin reducerea obstacolelor birocratice și prin oferirea de stimulente pentru a atrage atât investițiile naționale, cât și cele străine, inclusiv investițiile în soluții pentru schimbările climatice.
Forbes: Care sunt cele trei puncte principale ale strategiei dumneavoastră de afaceri pentru anul viitor?
Bojan Petkovic: Misiunea noastră este „Pentru ca fiecare clădire și activ din lume să fie construit și operat cu o soluție digitală”. Pentru noi, acest lucru înseamnă să ne concentrăm pe inovație, continuând să investim masiv în cercetare și dezvoltare pentru a oferi cele mai bune soluții pentru industrie; să ne consolidăm poziția de lider al industriei în ceea ce privește digitalizarea și să devenim și mai centrați pe client pentru a răspunde nevoilor clienților noștri.
Forbes: Care credeți că vor fi cele mai mari provocări pentru lume și pentru industria/domeniul dumneavoastră în 2024?
Bojan Petkovic: Având în vedere situația geopolitică din ce în ce mai complexă și impactul acesteia asupra sistemului de companii, va fi important să ne orientăm către modele de afaceri capabile să răspundă la schimbări și către strategii care vizează optimizarea resurselor.
(28 noiembrie 2023)
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).