Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.
Fulga Dinu, Country Manager CPI Property Group România
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023?
Creștere. În cursul anului trecut am devenit parte a CPI Property Group – unul dintre cei mai mari jucători din această industrie în Europa – iar această schimbare ne-a deschis noi orizonturi. Anul acesta, pe lângă portofoliul semnificativ deținut de Immofinanz în România, am început şi integrarea portofoliului S Immo, acesta aducând o contribuție substanțială a stocului de birouri, precum şi a celui de retail prin centrul comercial Sun Plaza din București.
Pentru CPI România, 2023 a însemnat consolidarea portofoliului, compania devenind unul dintre cei 3 jucători majori de pe piața locală. În acest moment, CPI România deține numeroase clădiri de birouri și proprietăți de retail, precum și hotelul Novotel de pe Calea Victoriei din București. Clădirile de birouri oferă peste 365.000 mp GLA de spații premium, fiind situate în zone atractive din București, iar proprietățile noastre de retail ce cumulează 270.000 mp GLA, sunt situate atât în București, cât și în marile orașe din România.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Nu am avut şi nu avem motive majore de îngrijorare, cu excepția provocărilor la nivel macroeconomic cu care se confruntă toți jucătorii din piață. Business-ul imobiliar este unul ciclic şi, de fiecare dată, după perioade mai complicate, are reveniri spectaculoase. În plus, recenta perioadă a pandemiei ne-a învățat să facem față oricărui tip de schimbare şi să găsim soluții flexibile, adaptate cerințelor de moment ale pieței.
În cazul nostru particular, rezultatele pe care le înregistrăm la finalul acestui an sunt foarte bune. Pe zona de office am încheiat atât contracte noi, cât şi prelungiri pentru aproximativ 50.000 mp GLA, ceea ce reprezintă 14% din volumul total al tranzacțiilor de pe piața de office din București. În plus, s-a văzut răsplata eforturilor noastre de a crea în clădirile de birouri mediul și infrastructura care să permită chiriașilor să-şi îmbunătățească prezența fizică a angajaților la birou. Astfel, înregistrăm în acest moment o prezență medie de aproximativ 70%.
Pe zona de retail avem rezultate la fel de bune, gradul de ocupare fiind de aproape 100% în cele 6 centre comerciale din portofoliul nostru.
Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?
Toate aceste evenimente au avut un impact direct asupra întregului sector în care activăm, mai ales în ceea ce privește preturile la energie, inflația şi dobânzile crescute, precum şi limitarea posibilităților de finanțare.
Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Un punct forte al pieței imobiliare din România este faptul că nu a ajuns încă la maturitatea piețelor vestice, în sensul în care proiectele existente vor continua să aibă succes, nefiind afectate sever de noi dezvoltări. Acest fapt conferă şi stabilitate pieței, mai ales în momentele de criză.
Ca şi puncte slabe, sunt de părere că impactul major vine din lipsa de predictibilitate în ceea ce privește măsurile luate de către autorități (aici fac referire la modificări de impozite, emitere de autorizații, cerințe nou apărute etc), precum şi din birocrație si lipsa infrastructurii. Însă, trebuie să menționez ca se observă o îmbunătățire de la an la an, poate doar puțin prea lentă pentru oamenii din mediul de business care sunt obișnuiți cu alt ritm.
Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Mi-aş dori să adopte măsuri care au impact major asupra mediului de business, în strânsă consultare cu acesta, astfel încât aceste măsuri să fie benefice tuturor părților implicate – atât statului, cât şi companiilor, acesta fiind un win-win situation. Mi-aş mai dori investiții importante în infrastructură şi, așa cum am spus mai sus, un grad mai înalt de predictibilitate pe piața locală în ceea ce privește măsurile autorităților.
Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Un prim punct este consolidarea portofoliului existent pentru a crește gradul de ocupare în anumite clădiri, de multe ori prin soluții inedite, de a aduce chiriași-ancoră, de a începe anumite procese vaste de renovare şi modernizare.
Un alt punct important este finalizarea unor tranzacții în curs, fapt ce ne va permite să ne îndreptăm toată atenția şi eforturile asupra imobilelor care reprezintă core assets pentru noi.
De asemenea, prioritară pentru strategia noastră de business este implementarea, pe cât mai mult posibil, a soluțiilor ESG, la nivelul întregului nostru portofoliu. Din acest punct de vedere, suntem aliniați cu principiile cheie de sustenabilitate ale CPI Property Group, prin susținerea unei abordări durabile față de dezvoltarea și managementul proprietăților noastre, contribuția la protejarea mediului și la dezvoltarea comunităților locale în care activăm, precum și încurajarea contribuțiilor proactive din partea tuturor angajaților, chiriașilor și clienților noștri, în conformitate cu aceste principii.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2024?
Cred că, în anul 2024, provocările la nivel mondial şi mai ales regional vor continua să fie războiul din Ucraina şi conflictul din Israel, cu toate consecințele acestora. Însă, în cazul specific al industriei imobiliare, un business care se desfășoară pe termen lung, eu privesc cu mult optimism către 2024, un an în care vom realiza toate proiectele pe care ni le-am propus.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).