FacebookTwitterLinkedIn

Numărul muncitorilor filipinezi veniți să lucreze în țară va crește cu 20% în 2023, potrivit informațiilor furnizate de Yosef Gavriel Peisakh, general manager al agenției Work From Asia, unul dintre principalii importatori de forță de muncă străină din țară. 

Acesta s-a întâlnit săptămâna trecută în Elveția, la Zurich, cu Maria Susana Vasquez Ople, Ministrul Delegat pentru Migrație din Filipine, unde au discutat nevoile concrete cu care se confruntă piața muncii din România în prezent. 

“Guvernul filipinez s-a arătat foarte interesat de situația de la noi din țară și de identificarea metodelor de creștere a numărului de muncitori din Filipine care accesează piața muncii din România. În urma acestei prime etape de discuții, estimăm că anul acesta vom înregistra o creștere cu 20% a numărului de muncitori filipinezi cu dreptul de lucru în România”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh.

Dacă până în prezent muncitorii filipinezi veniți în țară au fost apreciați în special pentru serviciile lor din segmentul domestic de activitate, fiind vizate aici în special bonele și menajerele din Filipine, recent au fost înregistrate numeroase solicitări de angajare a filipinezilor pentru joburi de sudori profesioniști, șoferi profesioniști de TIR, operatori de call center și muncitori în agricultură, domenii în care personalul străin este foarte căutat de antreprenorii români. În România, salariile sunt considerate a fi cu 60% mai mari decât în țara de origine. 

“Muncitorii filipinezi reprezintă la ora actuală segmentul cel mai stabil de forță de muncă străină din România și asta pentru că vorbim despre o cultură complet diferită, în care datoria și loialitatea față de angajator ocupă un rol principal. Mai mult decât atât, oamenii sunt foarte motivați de condițiile oferite de piața muncii din România și deja putem vorbi despre un număr din ce în ce mai mare de angajați care aleg să rămână definitiv la noi în țară”, a completat Yosef Gavriel Peisakh.

Discuțiile vor continua săptămâna viitoare în Filipine, unde va începe deja implementarea primului set de măsuri discutate.