FacebookTwitterLinkedIn

După o perioadă plină de provocări, interesul pentru mall-uri revine, investitorii lucrând la proiecte noi sau extinderi, cu un total de peste 250.000 mp, ce vor fi livrate până în 2025 în orașe precum București, Iași, Craiova, Pitești sau Alba-Iulia. 

Noile proiecte vin în contextul creșterilor de trafic, care în 2022 au revenit la cele anterioare pandemiei, arată principalele concluzii ale evenimentului organizat ieri de Bucharest Real Estate Club, The New Retail Conference.

”Brandurile care doresc să intre în România au ca destinaţie orașele mari, precum Bucureşti, Iaşi,Timişoara şi Cluj-Napoca. Brandurile consacrate se extind în oraşele mijlocii şi mici, iar noi suntem interesaţi şi de zona de entertainment, fie că este pentru copii, sau pentru adulţi. Mall-urile trebuie să devină destinaţii de entertainment, iar eu cred că vom vedea lucruri interesante în perioada următoare,” a declarat Luciana Giurea, General Manager, AFI Ploiești.

Sebastian Mahu, Head of Asset Management în cadrul Iulius a menționat două tendințe în cazul proiectelor mixed-use: ”Acolo unde clădirile de birouri au şi o componentă de retail, am observat că numărul celor care revin la birou este cu 15% mai mare decât în cazul clădirilor care sunt strict office. Odată cu pandemia s-a schimbat și un aspect pe care îl priveam ca dat şi anume că apogeul vânzărilor era sâmbăta. În proiectele mixed-use, având în vedere că oamenii muncesc de acasă lunea și vinerea, am remarcat creșteri de trafic în zilele de miercuri și joi.” 

Trendul proiectelor mixed-use se observă și în cazul One United Properties, care lucrează la proiecte precum reabilitarea și modernizarea halei Ford în cadrul One Floreasca City sau One Cotroceni Park. ”Hala Ford va fi restaurată integral, fiind un monument de clasa A. Este un proiect destul de ambițios, costisitor, dar odată finalizat acest proiect, va creşte valoarea cartierului, a patrimonului oraşului, și va deveni o destinaţie unică în Bucureşti dar şi România. În ceea ce priveşte One Cotroceni Park, în prima fază a proiectului, 20.000 mp vor fi destinaţi zonei de retail, deservind nevoile angajaţilor şi locatarilor din cadrul proiectului”, a declarat Mihai Pădurioiu, CEO, Office Division, One United Properties. 

Retail park-urile au reprezentat un format avantajat în pandemie, datorită accesului direct în magazine și a restricțiilor limitate. Interesul pentru dezvoltarea acestor tipuri de produse s-a menținut, astfel încât la finalul anului 2021 suprafaţa totală a ajuns la 120.000 mp, iar estimarea pentru următorii trei ani este de până la 500.000 mp, așa cum arată datele Fortim Trusted Advisors, prezentate în cadrul conferinței BREC. 

Fluctuaţia chiriaşilor este destul de redusă în retail park-uri, conform lui Klaus Reisenauer, Partner în cadrul Oasis Group, un jucător cu experiență îndelungată pe acest segment de piață, ce are în lucru un proiect de 80.000 mp la Sibiu și două proiecte de dimensiuni mai mici la Lugoj și în proximitatea Bucureștiului, la Balotești. ”Vedem potențial pentru branduri noi pe segmentul <<drugstores>> dar și pe cel de încălțăminte”, a mai spus el. 

”În România am depășit pragul de 400 de magazine, deschidem atât în retail park-uri, cât și în mall-uri, dar și în spații vechi, pe care le modernizăm. Ca să întelegeți potențialul, în Polonia avem peste 1.000 de magazine, este important pentru noi să fim cât mai aproape de cumpărătorii noștri” a explicat Cătălin Secăreanu, Director de Expansiune pentru Pepco în România. 

Atât proprietarii cât și chiriașii prezenți la conferință au subliniat importanța relației de parteneriat între cele două părți precum și a identificării de comun acord a soluțiilor care să îi ajute să depășească perioadele dificile, așa cum a fost criza sanitară, sau, în prezent, problema costurilor explozive la energie