FacebookTwitterLinkedIn

Stada România, subsidiara grupului german Stada Arzneimittel AG, demarează lucrările de construcție a primei fabrici de medicamente construită de o companie internațională în ultimii 30 de ani în România. Cu o investiție de peste 50 mil euro, noua facilitate de producție este amplasată în Parcul Industrial Arieș din Turda, județul Cluj. Implementarea proiectului de tip greenfield este parțial susținută de Guvernul României, printr-o contribuție de ajutor de stat.

Unitatea de producție și ambalare va cuprinde inițial nouă linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafața totală a unității este de aproximativ 30.000 mp și permite o extindere rapidă a liniilor de producție până la un număr de 12. 

Germanii au achiziționat un teren de 100.000 mp, care permite o dezvoltare ulterioară a facilităților de producție, prin construcția unor noi clădiri, în funcție de cererea pieței și raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei. 

Produsele finite din unitatea din Turda – atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și produse farmaceutice eliberate fără prescripție medicală – sunt destinate să deservească cu preponderență România și piețele din Europa.

„Am ales Turda pentru că este o localitate situată în inima unei regiuni cheie pentru Grupul Stada. Este aproape de depozitul nostru din Timișoara, aproape de unitățile de producție din Serbia, precum și de laboratorul nostru de testare ce deservește întreg grupul Stada la nivel global.”, subliniază Mihai Fugarevici, directorul general al STADA România.

Termenul de finalizare a facilității de producție este planificat pentru luna octombrie 2024, iar echipa va fi formată din 375 de angajați.