TeraPlast Bistrița, grup cu producție în domeniul materialelor de construcții, a obținut anul trecut o cifră de afaceri consolidată în scădere cu 5%, la 672 milioane de lei, iar profitul net a fost de 1,1 milioane de lei, arată raportul companiei.
Segmentul Instalații a generat un profit net de 17,3 milioane de lei, însă două dintre divizii au înregistrat pierderi, cea de ferestre (-1,9 milioane lei) și de ambalaje (-15,7 milioane lei).
„Rezultatele reflectă condițiile economice dificile, cu scăderea cererii pe o parte dintre piețele pe care activăm, ceea ce pentru noi a însemnat direcționarea efortului către menținerea volumelor, a cotelor de piață și a marjelor. A trebuit să navigăm un mediu diferit față de cel pe care l-am previzionat la începutul anului 2023, determinat în principal de avansul mai lent al lucrărilor de infrastructură, al reabilitărilor rezidențiale și de scăderea cererii pentru granule”, a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.
La nivelul întregului an 2023, EBITDA s-a situat la 51,3 milioane de lei, în scădere cu 3% comparativ cu 2022, cauzată în principal de contracția înregistrată în segmentul de granule.
Exporturile au reprezentat 16% din cifra de afaceri, iar produsele TeraPlast au ajuns în 22 de țări din Europa. La nivel cantitativ, volumele vândute sunt la aproape același nivel precum în 2022: 75.346 tone în 2023 versus 76.931 tone în 2022, înregistrând o scădere de doar 2% an/an. Evoluția cantitativă din a doua jumătate a anului, în special creșterea cu 27% a volumelor în T4 2023 față de T4 2022, indică o revenire a tendinței de creștere, superioară celei din 2022.
„2023 a fost un an dens în evenimente și din perspectiva extinderii activității. Am operaționalizat o investiție majoră, fabrica de folii stretch, și am finalizat negocierile pentru achiziția Palplast și a Grupului Freiler. Aceste operațiuni M&A au implicat costuri excepționale, care s-au resimțit în rezultatul consolidat și au reprezentat 1,2 milioane de lei. Pornim în 2024, însă, întăriți de aceste achiziții și cu perspective bune pe piețele din Vestul Europei”, a mai precizat Ioana Birta.
Performanța segmentului de ferestre a suferit ca urmare a scăderii volumelor în segmentul specific de retail, care a cunoscut o reducere medie a vânzărilor de 40%. Pentru a contrabalansa acest efect, compania intenționează să crească atenția către segmentul de reabilitări și construcții noi și să reducă dependența de rețelele de magazine de bricolaj. Ponderea proiectelor non-retail în vânzările TeraGlass în 2023 a atins 28% în anul anterior.
TeraPlast a achiziționat la finalul anului trecut producătorul de sisteme pentru apă, gaz și protecție cabluri Palplast din Republica Moldova, achiziție care s-a ridicat la 1,8 milioane de euro. Acordul privind preluarea Grupului Wolfgang Freiler a fost semnat la începutul lunii februarie 2024, iar tranzacția a cărei valoare se ridică la 16,53 milioane de euro, va fi supusă aprobării acționarilor TeraPlast în 11 martie 2024.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).