2.4 C
București
vineri, decembrie 6, 2024

Retail – Acţiunile Argus scad luni cu 15% după ce producătorul de uleiuri din Constanţa a trecut pe pierdere netă de 22,8 mil. lei în primele şase luni din 2023, de la un profit net de 28,4 mil. lei în S1/2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Preţul uleiului de floarea soarelui la nivel naţional şi global a ajuns la un minim istoric în S1/2023, având o scădere de aproape 50% faţă de anul trecut, pe fondul unei producţii mari, a exporturilor masive de ulei de floarea-soarelui din Ucraina către UE şi în special în România, dar şi ca urmare a scăderii cotaţiilor celorlalte uleiuri vegetale, cum ar fi uleiurile din soia şi rapiţă, în contextul unei presiuni din zona sistemului bancar şi a deprecierii USD, moneda de tranzacţionare a uleiului de floarea soarelui şi a materiei prime, explică Argus.

Acţiunile producătorului de uleiuri Argus Constanţa (simbol bursier UARG) scădeau spre finele şedinţei de luni, 14 august, cu 11,7%, ducând capitalizarea companiei la 80,9 milioane de lei, conform datelor Bursei de Valori Bucureşti. Anterior, grupul a anunţat o pierdere netă de 22,8 mil. lei în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu un profit net de 28,4 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului anterior, la o cifră de afaceri de 115,4 mil. lei, în scădere cu 41,4%, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor din raportul financiar semestrial publicat la BVB.
  „Rezultatul excepţional al S1/22 s-a datorat unui context geopolitic excepţional cauzat de declanşarea războiului din Ucraina care a generat o creştere record a vânzărilor companiei pe fondul unei cereri foarte mari din Romania şi UE. Valoarea cifrei de afaceri in S1/23 a suferit o scădere semnificativă comparativ cu S1/22, in special ca urmare a scăderii preţului de vânzare a uleiul de floarea soarelui, dar şi urmare a scăderii vânzărilor cu aprox. 30% faţă de S1/22”, notează compania. Preţul uleiului de floarea soarelui la nivel naţional şi global a ajuns la un minim istoric în S1/2023, având o scădere de aproape 50% faţă de anul trecut, pe fondul unei producţii mari, a exporturilor masive de ulei de floarea-soarelui din Ucraina către UE şi în special în România, dar şi ca urmare a scăderii cotaţiilor celorlalte uleiuri vegetale, cum ar fi uleiurile din soia şi rapiţă, în contextul unei presiuni din zona sistemului bancar şi a deprecierii USD, moneda de tranzacţionare a uleiului de floarea soarelui şi a materiei prime, explică Argus.

În urma publicării raportului, acţiunile UARG înregistrau luni, 14 august, la ora 12.20, o scădere de 14,84%, pe fondul unor tranzacţii de 27.200 de lei. Compania are 91,6 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 91,4% de Infinity Capital Investments. Acţiunile UARG se tranzacţionează în scădere cu 37,7% de la începutul anului, pe tranzacţii de 5,2 mil. lei, arată datele BVB. Veniturile din exploatare ale companiei au scăzut de la 182,7 mil. lei în S1/2022 la 91,3 mil. lei în S1/2023, în timp ce cheltuielile au scăzut de la 50,8 mil. lei la 133,1 mil. lei. Rezultatul din exploatare a fost pierdere de 41,8 mil. lei, de la un profit net de 32 mil. lei în primul semestru din 2022. „Rezultatul din exploatare negativ în S1/23 reflectă impactul scăderii abrupte a preţurilor în piaţa de ulei îmbuteliat din România, o mult mai atentă achiziţie a coşului zilnic din partea consumatorului, efectului de substituire al produselor produse în ţară în favoarea uleiului importat din Ucraina şi distribuit în România (dar nu limitat la aceasta), precum şi al unui nivel al inflaţiei care deşi s-a aflat pe un trend descrescător, s-a situat încă la nivelul a doi digiti”, mai scrie Argus. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!