Agricultura, sector care acum contribuie cu 4-6% la PIB-ul României, poate dubla aceste procente în următorii zece ani dacă mediul privat şi guvernamental se organizează şi creionează o strategie comună, iar mai multe finanţe se vor îndrepta spre procesare. Acestea sunt căile spre echilibrarea balanţei comerciale cu alimente, iar UE ne dă un „şut“ spre direcţia agroindustriei.
„Ar trebui să încetăm să mai vorbim despre agricultură şi să începem să vorbim despre agroindustrie. Asta face Europa, asta face toată lumea. Se discută în America, se discută în Canada, se discută în ţările dezvoltate despre agroindustrie“, a spus Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, prezent în cadrul evenimentului Agri Trade Summit 2024.
Florian Ciolacu, director executiv în cadrul Clubului Fermierilor Români, a spus, de altfel, că în urmă cu câteva zile s-a discutat la Anvers despre agroindustrie, iar dacă s-a discutat în Belgia, e obligatoriu să o facă şi România.
„Agroindustria este un pas spre a integra produsele primare şi a închide lanţul alimentar despre care se tot vorbeşte, dar în realitate este greu de implementat. În momentul de faţă ar trebui să fie un context favorabil pentru zootehnie, deoarece cerealele sunt ieftine“, a spus Bogdan Pantazi, director al Agrocomplex Lunca Paşcani.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).