1.4 C
București
luni, ianuarie 17, 2022

Retail – Alimente – Deficitul României în comerțul cu produse… – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

România a înregistrat un deficit în comerțul cu produse agroalimentare de 758,6 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2021, în scădere cu aproape 40% față de aceeași perioadă din 2020... Carnea de porc ocupă acceași primă poziție ca și în anii trecuți în topul produselor importate de țara noastră, astfel că în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2021 s-au cheltuit 407,1 milioane de euro... Alte produse agroalimentare importate de România în primele nouă luni din 2021 au fost preparatele alimentare nedenumite și necuprinse în altă parte (284,4 milioane de euro), brânza și cașul, cu o valoare de 272,6 milioane de euro... În ceea ce privește exporturile, cele mai mari încasări au fost obținute din livrarea cerealelor în spațiul intra și extra comunitar, pe primul loc situându-se în 2021...

România a înregistrat un deficit în comerțul cu produse agroalimentare de 758,6 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2021, în scădere cu aproape 40% față de aceeași perioadă din 2020, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În perioada ianuarie – septembrie 2020, deficitul depășea 1,245 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Datele Ministerului Agriculturii arată că exporturile s-au majorat cu 26%, însumând 6,57 miliarde de euro, în timp ce avansul importurilor a fost mai scăzut, de numai 13,5%, până la 7,33 miliarde de euro.

Carnea de porc ocupă acceași primă poziție ca și în anii trecuți în topul produselor importate de țara noastră, astfel că în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021 s-au cheltuit 407,1 milioane de euro. Locul al doilea este reprezentat de produsele de brutărie, patiserie și biscuiți, cu o valoare de 313,2 milioane de euro, iar pe poziția a treia, preparatele folosite pentru hrana animalelor – 289,8 milioane de euro.

Alte produse agroalimentare importate de România în primele nouă luni din 2021 au fost preparatele alimentare nedenumite și necuprinse în altă parte (284,4 milioane de euro), brânza și cașul, cu o valoare de 272,6 milioane de euro.

În ceea ce privește exporturile, cele mai mari încasări au fost obținute din livrarea cerealelor în spațiul intra și extra comunitar, pe primul loc situându-se în 2021, la nouă luni, grâul și meslinul, cu o valoare de 1,19 miliarde de euro. Porumbul ocupă locul al doilea în topul exporturilor, cu încasări de 919,9 milioane de euro. Țigările de foi, trabucurile și țigaretele au adus un plus de 477,55 milioane de euro, iar semințele de floarea-soarelui – 443,65 milioane de euro.

Singurii ani în care România a încheiat pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare au fost 2013 și 2014, cu un plus de 300 de milioane de euro, respectiv 500 de milioane de euro, în timp ce anul trecut s-a înregistrat un deficit de peste două miliarde de euro în acest sector.

MADR menționează că datele furnizate sunt provizorii conform Buletinului statistic de comerț internațional, publicat de Institutul Național de Statistică.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!