2.9 C
București
marți, noiembrie 30, 2021

Retail – Altex ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor vrea să închidă… – Sinteza

6 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Cele mai grave abateri de la legislația în vigoare, constatate de comisari au fost: - prezența unor gândaci în zona de comercializare a produselor de patiserie - prezența capcanelor destinate rozătoarelor - comercializarea de legume... Cele mai frecvente abateri constatate de comisarii CRPC București-Ilfov au fost: comercializarea de fructe și legume cu modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman (prezență a mucegaiului, grad de coacere neuniform, consistență moale la palpare, exemplare depreciate, lovituri mecanice etc.), lipsa informării consumatorilor asupra faptului că, la anumite sortimente de citrice, coaja nu este destinată consumului uman, comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită, nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro, nerespectarea temperaturii indicate de producători pentru o serie de produse alimentare, utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depășită, utilizarea unor bureți de sârmă și coșuri de gunoi fără capac, în zona de gătire, precum și a unor ustensile deteriorate, utilizarea meselor de expunere a produselor calde fără a fi igienizate corespunzător, existența unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum și agregate frigorifice neigienizate, existența la vânzare, la vitrina asistată, a unor produse fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora..

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au propus suspendarea temporară a activității site-ului altex.ro, pentru practici comerciale apreciate ca incorecte, în contextul Black Friday.

Ca urmare a neregulilor constatate, retailerul a fost deja sancționat și cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei.

Rețeaua Altex a început campania Black Friday pe 28 octombrie, durata programată fiind până pe 24 noiembrie.

În septembrie, Profit.ro a anunțat că Guvernul reia atacul împotriva falselor reduceri, stabilind că orice anunț de reducere a prețului unui produs va trebui să indice clar și prețul aplicat anterior de comerciant, dar nu oricare, ci pe cel din ultimele 30 de zile înainte de data aplicării reducerii, respectiv din ultimele 10 zile în cazul produselor perisabile,

De ce este important: Profit.ro a anunțat atunci că măsurile urmează să fie aprobate de Guvern într-un context în care în ultimii ani, mai ales cu ocazia reducerilor de Black Friday, au fost și voci în spațiul public care au susținut că, în unele cazuri, prețurile la anumite produse ar fi fost majorate în perioada premergătoare acestui eveniment, iar reducerea le-ar fi readus astfel la prețul inițial.

“Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei și a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte. ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de “reducere de preț” neconformă”, precizează acum ANPC.

Sub coordonarea Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) împreună cu Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov s-a desfășurat, în ultimele zile o verificare a mediului online, în ceea ce privește modul în care se derulează perioada cunoscută drept “Black Friday” – un vârf al promoțiilor anuale.

Astfel, marți, 9 noiembrie 2021, prin accesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic ar fi promovat produse ca fiind la reducere de preț fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus). Echipele de control ANPC susțin că au depistat peste 1.000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site, precizează ANPC.

Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe această temă, că ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”, susține instituția.

De asemenea, Autoritatea spune că va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale.

“ANPC îi sfătuiește pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici și îi asigură pe cetățeni că supraveghează, la rândul său, permanent piața pentru a preîntâmpina sau sancționa astfel de cazuri”, se mai arată în documentul citat. 

Anterior, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București (CPCMB) a verificat magazinele IKEA din Capitală și a descoperit, în zona alimentară, vitrine cu mucegai, praf și rugină, dar și insecte moarte.

A fost aplicată o amendă de 20.000 de lei și s-a dispus oprirea temporară a vitrinelor la IKEA Băneasa, dar și închiderea temporară a restaurantului și a cafenelei la IKEA Pallady.  

În urma controlului, au fost constatate următoarele deficiențe:

– utilizarea unor vitrine frigorifice care prezentau: zone cu rugină, mucegai, cu acumulări de apă, insecte moarte, resturi alimentare în strat grosier și praf la zona ventilatoarelor;  

– de asemenea, strat grosier de praf și grăsime se afla și pe sitele ventilatoarelor din camerele frigorifice de depozitare a fructelor și legumelor, a preparatelor reci din unitatea proprie și a cărnii refrigerate;

– informarea incompletă a consumatorilor la locul de comercializare a produselor provenite din materie primă congelată    – comercializarea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare, precum și fără menționarea datei limită de consum  

– nerespectarea temperaturilor de expunere de minimum + 60 grade, C pentru preparatele calde, respectiv maximum + 8 grade C pentru preparatele reci   

– comercializarea unor produse (supă cremă de ciuperci), în unitatea proprie care, în urma verificării ingredientelor menționate pe etichetă și în fișa tehnică a produsului, a rezultat faptul aceasta provenea din Knorr Supă cremă de ciuperci (amestec de ingrediente pentru supă cremă de ciuperci), iar în lista de ingrediente de pe plic procentul de ciuperci reprezintă mai puțin de 8%   – utilizarea coșurilor de gunoi fără capac, în zona de gătire. 

Ca atare, comisarii CPCMB au sancționat contravențional operatorul economic, cu amendă în valoare de 20.000 lei și au dispus:  – oprirea temporară a prestării serviciilor pentru vitrinele asistate la care au fost constatate deficiențele menționate, până la remedierea neregulilor

– IKEA Băneasa   – oprirea temporară a prestării serviciilor și a comercializării de produse în zonele de servire restaurant și cafenea

– IKEA Pallady   – s-a propus oprirea temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni

Anterior, comisarii ANPC din zona București-Ilfov au verificat patru dintre magazinele Mega Image și au depistat nereguli grave, fiind aplicate amenzi în valoare de 93.000 de lei. Comisarii au găsit gândaci în vitrine, capcane pentru rozătoare, praf și resturi de alimente. S-a propus închiderea temporară a celor patru unități.

”Patru dintre cele mai mari magazine ale lanțului Mega Image au fost controlate pentru a se verifica  modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, respectiv magazinele de la Piața Domenii, Bulevardul Ion Mihalache, Piața Sudului și unul dintre punctele de lucru de pe Șoseaua Colentina. În urma controlului, au fost  înregistrate nereguli grave, care au dus la amenzi contravenționale în valoare totală de 93.000 lei și dispunerea unor măsuri complementare importante”, a transmis ANPC.

ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor vrea să închidă temporar site-ul Altex, pentru reducerile de Black Friday, considerate incorecte.

Printre măsurile dispuse se numără oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele 4 magazine, oprirea temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate, zonele de brutărie din toate cele 4 unități, dar și propunere de închidere a unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru toate cele 4 unități. 

Cele mai grave abateri de la legislația în vigoare, constatate de comisari au fost:

– prezența unor gândaci în zona de comercializare a produselor de patiserie

– prezența capcanelor destinate rozătoarelor

ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor vrea să închidă temporar site-ul Altex, pentru reducerile de Black Friday, considerate incorecte.

– comercializarea de legume, fructe și produse cu modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman 

– comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită, 

– nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro, 

ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor vrea să închidă temporar site-ul Altex, pentru reducerile de Black Friday, considerate incorecte.

– nerespectare temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare, 

– tăvile pentru coacerea pâinii prezentau resturi și cuptorul nu era igienizat corespunzător, de asemenea rotisorul și vitrina caldă nu erau igienizate

– la unul dintre raioanele de panificație (cu servire individuală de către clienți – zona de produse neambalate), s-a constatat: prezența prafului și a pânzelor de păianjen la partea superioară a vitrinelor de prezentare, iar sertarele unde sunt expuse produsele prezentau un strat grosier de resturi alimentare

– țevile prin care circula lichidul de răcire prezinta oxidare vizibila și depuneri de gheață

ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor vrea să închidă temporar site-ul Altex, pentru reducerile de Black Friday, considerate incorecte.

– existența unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum și agregate frigorifice neigienizate, 

– existența la vânzare, la vitrina asistată, a unor produse fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora 

ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor vrea să închidă temporar site-ul Altex, pentru reducerile de Black Friday, considerate incorecte.

De asemenea, la vitrinele asistate conținând mezeluri/brânzeturi/carne refrigerată vrac, carne afumată vrac, rafturile de expunere a produselor de panificație și spațiul de depozitare al produselor de cofetărie, au fost constatate: 

• prezență rugină,  

• vopsea exfoliată

• insecte moarte și înghețate, 

• zone oxidate, 

• acumulare de apă provenită din nefuncționarea corespunzătoare a agregatelor frigorifice

•  lichid provenit de la produse din carne ambalată, 

• prezența prafului și a altor impurități, în strat gros, pe rafturi și ventilatoare, 

• prezența de resturi alimentare.

”Constat cu tristețe să întâlnim încă astfel de situații cum sunt cele prezentate în ultimele zile, deși am alocat mult timp consilierii și prevenției operatorilor economici. De aceea, manifestăm toleranță zero față de abaterile de la lege și verificăm permanent dacă normele sunt respectate.  Așa cum i-am obișnuit pe cetățeni, ANPC își face datoria pentru a apăra sănătatea și drepturile consumatorilor. Controalele vor continua pe această temă”, a declarat Claudiu Dolot, Președintele ANPC.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vrea și închiderea a patru unități Auchan din București – magazinele Auchan Titan, Vitan, Militari și Berceni – pe o perioadă de cel mult șase luni, spunând că a descoperit abateri importante în urma unor controale desfășurate luni. UPDATE Vezi mai jos reacția Auchan.

ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor vrea să închidă temporar site-ul Altex, pentru reducerile de Black Friday, considerate incorecte.

În urma controlului au fost aplicate amenzi în valoare totală de 102.000 lei și dispunerea unor măsuri complementare importante, printre care oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele patru magazine și propunerea de închidere pe o durată de cel mult 6 luni a tuturor celor patru unități.

Cele mai frecvente abateri constatate de comisarii CRPC București-Ilfov au fost: comercializarea de fructe și legume cu modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman (prezență a mucegaiului, grad de coacere neuniform, consistență moale la palpare, exemplare depreciate, lovituri mecanice etc.), lipsa informării consumatorilor asupra faptului că, la anumite sortimente de citrice, coaja nu este destinată consumului uman, comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită, nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro, nerespectarea temperaturii indicate de producători pentru o serie de produse alimentare, utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depășită, utilizarea unor bureți de sârmă și coșuri de gunoi fără capac, în zona de gătire, precum și a unor ustensile deteriorate, utilizarea meselor de expunere a produselor calde fără a fi igienizate corespunzător, existența unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum și agregate frigorifice neigienizate, existența la vânzare, la vitrina asistată, a unor produse fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora.

ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor vrea să închidă temporar site-ul Altex, pentru reducerile de Black Friday, considerate incorecte.

La vitrinele asistate conținând mezeluri/brânzeturi/carne refrigerată vrac, carne afumată vrac, rafturile de expunere a produselor de panificație și spațiul de depozitare al produselor de cofetărie, au fost constatate: prezența ruginei, vopsea exfoliată, insecte moarte, fire de păr, zone oxidate, acumulare de apă provenită din nefuncționarea corespunzătoare a agregatelor frigorifice, lichid provenit de la produse din carne ambalată, prezența prafului în strat gros pe rafturi și ventilatoare, prezența de resturi alimentare.

De asemenea, s-a constatat absența, de pe etichetele de produs, a mențiunilor prezeneia ingredientelor cu potențial alergen, în produsele preparate în magazine și alte deficiențe de etichetare a produselor realizate în unitate, prezența unor arsuri de la congelare la produsele congelate sau a unor acumulări de gheață în ambalaj, utilizarea unor cântare fără verificări metrologice periodice, comercializarea diferitelor tipuri de murături (în oțet), constatându-se faptul că nu se precizează originea oțetului, precum și faptul că acestea sunt prezentate ca murături în oțet, iar în lista de ingrediente se declară acid acetic.

ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor vrea să închidă temporar site-ul Altex, pentru reducerile de Black Friday, considerate incorecte.

UPDATE ora 19.23 Auchan a transmis următoarea reacție

“Confirmăm faptul că reprezentanți ai ANPC au derulat astăzi un control în câteva magazine. Autoritatea ne-a sesizat mai multe aspecte, diferite de la un magazin la altul, a căror remediere a fost dispusă imediat, fiind deja finalizată în cea mai mare măsură. Urmează să transmitem către OPC București, mâine dimineață, solicitările ce se impun în vederea redeschiderii către consumatori a zonelor supuse controlului din magazinele în cauză.

Toate magazinele noastre au sisteme de audit și control al calității, avem implementată respectarea standardelor ISO pentru managementul calității –  fiecare hipermarket beneficiind și de un responsabil de calitate dedicat acestora – toate cu scopul de a răspunde cât mai bine prevederilor legale. De asemenea, magazinele noastre respectă măsurile pentru protecție sanitară împotriva Covid-19.  Ne asigurăm clienții că vom crește și mai mult gradul de vigilență și control în această perioadă”.

La finele săptămânii trecute, comisarii ANPC au anunțat că au verificat magazinele cora din zona București-Ilfov, fiind constatate numeroase abateri pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de 120.000 de lei. De asemenea, a fost emisă propunere de închidere temporară pentru cora Pantelimon și cora Alexandriei. Vezi mai jos reacția cora la aceste controale.

Închiderea, și pe acest interval, a două magazine de dimensiunea celor vizate acum reprezintă o premieră.

”În urma controlului, au fost  înregistrate o serie de abateri importante, care au dus la amenzi contravenționale în valoare totală de 120.000 lei și dispunerea unor măsuri complementare importante”, a transmis atunci ANPC.  

ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor vrea să închidă temporar site-ul Altex, pentru reducerile de Black Friday, considerate incorecte.

  1. gastro, cofetărie, măsline vrac – Cora Pantelimon 

  1. gastro, cofetărie, brânzeturi și carne vrac – Cora Văcărești ( incinta Mall Sun Plaza) 

ambalaj 

 

ULTIMA ORĂ Protecția Consumatorilor vrea să închidă temporar site-ul Altex, pentru reducerile de Black Friday, considerate incorecte.

UPDATE ora 17.21 cora a transmis următoarele precizări

“Patru hipermarketuri cora din București au primit controale din partea ANPC în cursul dimineții de astăzi.

În urma controalelor au fost constatate o serie de situații pe care le rezvolvăm în cel mai scurt timp. Cea mai mare parte dintre acestea au fost deja remediate până la această oră.

Relația cora cu autoritățile este una constantă și de dialog. Apreciem de fiecare dată observațiile experților ANPC și colaborăm pentru îmbunătățirea activității.

Îi asigurăm pe clienți că am implementat toate măsurile de siguranță sanitară și alimentară în magazine, care sunt certificate Safeguard, astfel încât aceștia să aibă o experiență plăcută și sigură la cumpărături.

Magazinele cora sunt deschise pentru toți clienții.”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!