Românii au 4,4 milioane de pisici şi aproape la fel de mulţi câini (4,2 milioane), dar doar 290.000 de păsări şi 90.000 de peşti. Astfel, aproape jumătate dintre gospodăriile din România au un câine, o pisică sau ambele animale, cea mai mare pondere din Europa.
♦ În 2022, ultimul an pentru care există date publice, în România activau 65 de firme care îşi declaraseră CAEN-ul 1092 – fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de companie ♦ Faţă de anul anterior, numărul lor a rămas neschimbat, dar cifra de afaceri a acestor firme s-a triplat, la 523 mil. lei (peste 100 mil. euro), iar numărul de salariaţi s-a dublat la 600 ♦ Conform datelor ZF, alte două fabrici sunt acum în construcţie ♦ Aceeaşi efervescenţă există şi în retailul de profil, dar şi în piaţa de distribuţie.
Piaţa de hrană pentru animale de companie este astăzi unul dintre cele mai efervescente sectoare din economie, cu investiţii în producţie şi retail şi cu tranzacţii în zona de distribuţie. Această evoluţie vine în contextul în care tot mai mulţi români îşi cumpără sau adoptă un pet, însă producţia de mâncare pentru câini ori pisici e aproape inexistentă, aşa că vânzările sunt susţinute cu importuri.
România a avut în 2022 al patrulea cel mai mare deficit comercial din lume la hrana pentru animale de companie, dat fiind că importurile au sărit de 300 mil. dolari, pe când exporturile au tins spre zero.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).