4 C
București
sâmbătă, decembrie 4, 2021

Retail – Coface: Cele mai mari 500 de afaceri din Europa Centrală și de Est s-au confruntat cu o scădere a veniturilor și a profiturilor în 2020 – Sinteza

5 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Chiar dacă pandemia a avut un impact asupra companiilor poloneze (161 de companii poloneze prezente în top, cu 2 mai puțin decât anul trecut), afacerile din Polonia sunt cele mai mari din regiune... Cifra de afaceri a companiilor maghiare a scăzut ușor cu 1,1%, însă pierderea profitului net a ajuns la 49,6%.Sectorul de vârf este reprezentat de afacerile din domeniul auto și transporturi... Sectorul auto și transporturi este cel mai mare sector din această țară, cu o cifră de afaceri agregată de 35,5 miliarde de euro (reprezentând 34,8% din total cifră de afaceri) și 24,7% din numărul total de companii..

Cifra de afaceri din Top 500 companii a scăzut cu 3,3% până la 667 de miliarde de euro. Cifra de afaceri medie s-a contractat la 1.333 de milioane de euro față de 1.378 de milioane de euro în 2019, ceea ce arată impactul pe care pandemia l-a avut asupra regiunii, dar și reziliența și potențialul de creștere, arată cel de-al 13-lea studiu Coface Top 500 ECE.

Polonia ocupă, din nou, primul loc după numărul de companii (32,2% din totalul lor) dar și în clasamentul țărilor. Chiar dacă pandemia a avut un impact asupra companiilor poloneze (161 de companii poloneze prezente în top, cu 2 mai puțin decât anul trecut), afacerile din Polonia sunt cele mai mari din regiune, cu o cifră de afaceri medie de 1,6 miliarde de euro.
Mai mult, veniturile agregate au scăzut cu 0,1%, ajungând la 258,2 miliarde de euro în 2020, în timp ce profitul net a scăzut cu 20,6%.

Polonia este țara cea mai diversificată din punct de vedere economic din regiunea ECE, cel mai mare sector fiind minerale, chimicale, petrol, plastice și farmaceutice (cu o cifră de afaceri de 21,6%), reprezentând 16,8% din numărul total de companii.

Locul al doilea este ocupat de Cehia cu 15,4% din totalul companiilor din regiune, respectiv 77 de companii cu o cifră de afaceri agregată de 102 miliarde de euro. Sectorul auto și transporturi este cel mai mare sector din această țară, cu o cifră de afaceri agregată de 35,5 miliarde de euro (reprezentând 34,8% din total cifră de afaceri) și 24,7% din numărul total de companii.

Locul trei este ocupat de Ungaria care deține 68 de companii în top (cu 5 mai puține decât anul trecut), respectiv 13,6% din total companii. Cifra de afaceri a companiilor maghiare a scăzut ușor cu 1,1%, însă pierderea profitului net a ajuns la 49,6%.
Sectorul de vârf este reprezentat de afacerile din domeniul auto și transporturi, care domină piața atât ca cifra de afaceri (22,7%), cât și după numărul de companii (23,5%). Primele 3 țări găzduiesc 61,2% din totalul companiilor din clasament.

România ocupă locul patru în top, cu 56 de companii, mai puţin cu două faţă de topul din 2019. Potrivit lui Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România, țara noastră are mai multe companii care îşi cresc cifra de afaceri decât companii care îşi scad cifra de afaceri, pentru că sunt firme din sectoare care au beneficiat de perioada pandemică.

Ratingul mediu al companiilor din România care se află în top este de 7, al doilea cel mai mare din toate ţările. Eugen Anicescu a explicat că din perspectivă sectorială, top 3 sectoare în România este compus din comerţul nespecializat (retail), sectorul petrolier şi sectorul de automotive.

Cifra de afaceri a companiilor româneşti a fost de 63,4 mld. euro, în scădere cu 5,3%, însă profitul a crescut cu 2,7%.

Potrivit datelor Coface, anul acesta, 30 de companii româneşti au avansat în top, 20 au scăzut, două au stagnat şi patru sunt nou intrate în top.

Cea mai bine poziţionată companie românească în topul pe ţară se află pe locul 22 în cel pe regiune. La capitolul nou intraţi în top se află două companii de stat: Nuclearelectrica şi Transelectrica.

Trei sectoare generează aproape 54% din veniturile totale în topul 500 ECE

Cele mai mari trei sectoare, cunoscute din edițiile precedente ale clasamentului, sunt în continuare lideri și generează aproape 54% din veniturile totale. În acest an, primul loc este ocupat de sectorul minerale, chimicale, petrol, plastice și farmaceutice, care a fost în mod tradițional cel mai mare în Top 500 ECE de-a lungul timpului. În ciuda scăderii cifrei de afaceri, a devenit cel mai mare sector, cu un venit agregat de 133,9 miliarde de euro în 2020 și 89 de companii (17,8%) în top. Cu toate acestea, sectorul a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de afaceri, -8 companii într-un singur an. Companiile din acest sector au înregistrat o scădere mai mică a veniturilor de -16,6%, comparativ cu scăderea profitului net de -60,6%.

Sectorul auto și transporturi se află pe locul doi cu 84 de companii (16,8%, cu 5 mai puține decât la ediția anterioară). Veniturile acestor companii au scăzut (-9,7%), în timp ce profitul net a scăzut și mai puternic (-61,3%). Din cauza restricțiilor Covid-19 și, în special, a penuriei de semiconductori, vânzarea de vehicule noi a scăzut cu 13,8% la nivel mondial, respectiv cu 20,2% în Europa.
Totuși, sectorul auto rămâne competitiv în regiunea ECE și se afla deja într-o poziție bună datorită investițiilor din anii precedenți.

Pe locul trei se situează sectorul de comerț nespecializat (retail), reprezentat de 70 de companii (cu 3 mai puține decât în anul precedent).

Polonia, cea mai mare piață de consum din regiunea ECE, deține cea mai mare cotă (35,7%) și, de asemenea, cei mai mari jucători: retailerii Jeronimo Martins Polska și Eurocash.

Potrivit lui Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrală și de Est: „Creșterea în ECE a fost susținută de consumul gospodăriilor, care a început să revină în a doua jumătate a anului 2020 pe fondul situației mai bune a pieței muncii. Creșterea salariilor și deficitul de forță de muncă au revenit prompt, exercitând presiune asupra marjelor. Astfel, cifra de afaceri a celor mai mari companii din industrie a crescut la 102 miliarde de euro (+9,6%; cea mai mare creștere dintre toate sectoarele), în timp ce companiile au reușit să înregistreze și profituri nete mai mari, deși relativ modeste (+2,7%).”

Top 500 ECE, cifre cheie

Nou-intrați în top zece

Primele trei companii din clasamentul Top 500 ECE sunt cunoscute din edițiile anterioare. PKN Orlen rămâne pe primul loc, cu toate acestea, cifra de afaceri a scăzut cu 23% în 2020, după o creștere de 1% în 2019. Cehia Skoda Auto ocupă locul 2, iar datorită creșterii cifrei de afaceri, iar Jeronimo Martins a urcat pe locul trei. Majoritatea companiilor din top 10 au înregistrat o cifră de afaceri mai mică în anul de criză 2020 comparativ cu anul precedent. Doar două companii (Jeronimo Martins și PGE) au înregistrat venituri mai mari cu 10%, respectiv 22%.

Polonezii de la Also (angrosişti de calculatoare, electronice şi software) s-au clasat pe locul 124, urcând 345 de locuri, datorită unei creşteri a cifrei de afaceri de 194%. Compania maghiară Apcom de pe locul 270) a urcat cu 204 locuri, iar Amazon Fulfillment (locul 250), operând nouă depozite Amazon în Polonia, a generat venituri cu 64% mai mari față de anul anterior urcând astfel 228 de poziții în clasament.

Cele mai mari companii au fost angajatori foarte importanți în regiune. Deși impactul pandemiei a adus o relaxare pe piața muncii, aceasta s-a dovedit a fi temporară. Încă o dată se dovedește dificil să angajezi personal calificat în regiunea ECE. „Numărul total de personal a scăzut ușor cu 1,0% în 2020”, a declarat Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface ECE.

Al 13-lea studiu Top 500 ECE face o analiză a activității economice a regiunii pentru anul 2020 și trasează principalele tendințe regionale. Al 13-lea studiu Top 500 ECE descrie situația celor mai mari 500 de companii din ECE după cifra de afaceri. Această ediție descrie provocările curente în contextul pandemiei de Covid-19, precum și modul în care companiile s-au adaptat la această nouă situație.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (modernbuyer.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!