1.4 C
București
luni, ianuarie 17, 2022

Retail – CONFIRMARE Gigantul Tereos vrea să renunțe la afacerea din România, pe piață de 62 ani – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Gigantul industrial Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și al doilea producător mondial, cu afaceri anuale de peste 4 miliarde de euro, confirmă că ia în calcul să renunțe la afacerea din România, cu pierderi mari în ultimii ani, mișcare anunțată de Profit.ro în vara anului trecut. „De la achiziționarea sa de către Tereos, fabrica de zahăr Luduș din România s-a confruntat cu dificultăți, în principal din cauza reducerii constante a suprafețelor de sfeclă de zahăr... În România, Tereos a avut ultimul an profitabil în 2013, de atunci înregistrând anual un minus care a oscilat între 4 milioane lei și 27 milioane lei, relevă date analizate de Profit.ro În 2020 a avut o pierdere de 25,6 milioane lei, la afaceri de 158,8 milioane lei, cu aproape 200 de angajați.În urmă cu cinci ani, Profit.ro relata că, lovit puternic de pierderi, Tereos și-a revocat directorul fabricii din România, de la Luduș, Philippe Jean Roux, după doar 7 luni de la instalare, aducându-l în locul acestuia pe directorul industrial al companiei mamă, direct de la sediul din Lille, Didier Francis Corfa, cu 11 ani mai în vârstă și mai experimentat.

Gigantul industrial Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și al doilea producător mondial, cu afaceri anuale de peste 4 miliarde de euro, confirmă că ia în calcul să renunțe la afacerea din România, cu pierderi mari în ultimii ani, mișcare anunțată de Profit.ro în vara anului trecut.

Compania transmite acum că se află în proces de consultare a organelor reprezentative ale angajaților, în vederea prezentării proiectului unei potențiale opriri a activităților sale de zahăr din România, în contextul unei perspective pesimiste.

„De la achiziționarea sa de către Tereos, fabrica de zahăr Luduș din România s-a confruntat cu dificultăți, în principal din cauza reducerii constante a suprafețelor de sfeclă de zahăr, în pofida mai multor acțiuni de atenuare, și a acumulat pierderi substanțiale”, este acum mesajul Tereos, prezentat de Reuters, care citează un document către investitori.

Grupul și-a schimbat conducerea la finele anului trecut, iar noii directori și-au exprimat îngrijorarea legată de pierderile înregistrate în afacerile din unele țări ale Tereos, luând în calcul vânzarea activelor neprofitabile, după un audit.

În România, Tereos a avut ultimul an profitabil în 2013, de atunci înregistrând anual un minus care a oscilat între 4 milioane lei și 27 milioane lei, relevă date analizate de Profit.ro. În 2020 a avut o pierdere de 25,6 milioane lei, la afaceri de 158,8 milioane lei, cu aproape 200 de angajați. Conform presei locale, este a treia cea mai mare pierdere economică din istoria companiei și cel mai redus număr de angajați din istoricul administrativ.

De asemenea, conform sursei citate, pentru prima oară datoriile subsidiarei din România a grupului francez au ajuns la o valoare sensibil egală cu cifra de afaceri, însumând aproape 158,4 milioane de lei (echivalentul a peste 32 de milioane de euro).

În urmă cu cinci ani, Profit.ro relata că, lovit puternic de pierderi, Tereos și-a revocat directorul fabricii din România, de la Luduș, Philippe Jean Roux, după doar 7 luni de la instalare, aducându-l în locul acestuia pe directorul industrial al companiei mamă, direct de la sediul din Lille, Didier Francis Corfa, cu 11 ani mai în vârstă și mai experimentat. La acel moment, de 2 ani, după o perioadă profitabilă, compania francezilor din România intrase puternic pe pierderi.

Grupul Tereos a raportat o datorie de 2,7 miliarde de euro la sfârșitul anului 2020, la vânzări anuale de aproximativ 4,5 miliarde de euro.

Gigantul industrial francez Tereos are circa 50 de fabrici în 18 țări din Europa, America Latină, Africa și Asia, cu aproximativ 24.000 angajați.

În 2012, francezii au cumpărat fabrica Zahărul Luduș din România, pentru a deservi clienții industriali din Europa de Est. 

La momentul preluării, Zahărul Luduș, denumită ulterior Tereos Romania, avea o cifră de afaceri de 171,6 milioane lei și un profit net de 30,5 milioane lei.

Fabrica de zahăr din Luduș funcționează din 1960, fiind fosta Întreprindere pentru Industrializarea Sfeclei de Zahăr Luduș – IIS Zahăr Luduș -, denumire schimbată în 1991 în SC Zahărul, și este una din cele 4 fabrici de zahăr care mai există în România (din cele 39 care existau în 1990).

Afacerea din România avea, la sfârșitul lunii septembrie, 153 de angajați, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!