2.6 C
București
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Retail – Cora vinde toate hipermarketurile din România – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Tranzacția urmează celei de la sfârșitul lunii decembrie 2021, când Grupul Louis Delhaize a semnat contractul de vânzare a portofoliului imobiliar din România către compania austriacă Supernova, operațiune anunțată anterior de Profit.ro. Supernova a cumpărat cele șase hipermarketuri Cora din România (București – Cora Alexandriei...

Schimbarea vizează modificarea controlului în societățile care dețin centrele comerciale având drept chiriaș-ancoră hipermarketurile cora din: București – cora Alexandriei, cora Lujerului și cora Pantelimon –, Bacău – cora Bacău –, Constanța – cora Brătianu și Drobeta – cora Drobeta Turnu Severin, precum și galeriile comerciale  (cu excepția celei de la cora Pantelimon, aflată deja în proprietatea Catinvest). Proprietățile tranzacționate au o suprafață totală de circa 140.000 de metri pătrați.

Romania Hypermarche, compania care operează cora la nivel național, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 1,548 miliarde de lei, comparativ cu 1,626 miliarde de lei, rulaj înregistrat în anul anterior, și pierderi de 42,929 milioane de lei, de la un profit de 4,796 milioane de lei, cât avea în 2020.

Grupul Louis Delhaize, prin intermediul Delparro BV și Melfort BV, a semnat contractul de vânzare a Cluj Napoca Estate SRL (societatea ce deține spațiul hipermarketului Cora din Cluj-Napoca) către Studium Green, dezvoltator imobiliar din Cluj deținut de omul de afaceri Dorin Bob.

Tranzacția urmează celei de la sfârșitul lunii decembrie 2021, când Grupul Louis Delhaize a semnat contractul de vânzare a portofoliului imobiliar din România către compania austriacă Supernova, operațiune anunțată anterior de Profit.ro. Supernova a cumpărat cele șase hipermarketuri Cora din România (București – Cora Alexandriei, Cora Lujerului și Cora Pantelimon, Bacău – Cora Bacău, Constanța – Cora Brătianu și Drobeta – Cora Drobeta -Turnu Severin), precum și galeriile comerciale adiacente.

Retailerul nu își vinde și afacerea de bază, ci va continua să opereze hipermarketurile cora.

Tranzacția de tip sale & lease back (vânzare & închiriere) cu grupul Supernova, unul dintre cele mai importante din Austria, prevede achiziționarea dreptului de proprietate asupra „pereților” centrelor comerciale în cadrul cărora operează hipermaketurile cora în sistem de chiriaș-ancoră. Schimbarea vizează modificarea controlului în societățile care dețin centrele comerciale având drept chiriaș-ancoră hipermarketurile cora din: București – cora Alexandriei, cora Lujerului și cora Pantelimon –, Bacău – cora Bacău –, Constanța – cora Brătianu și Drobeta – cora Drobeta Turnu Severin, precum și galeriile comerciale  (cu excepția celei de la cora Pantelimon, aflată deja în proprietatea Catinvest). Proprietățile tranzacționate au o suprafață totală de circa 140.000 de metri pătrați. Denumirea centrelor comerciale va fi schimbată în Supernova.

Cele 6 hipermarketuri cora asociate tranzacției vor continua să funcționeze ca și chiriaș. Portofoliul de food retail operat de România Hypermarche, subsidiara Louis Delhaize, rămâne neschimbat, operând sub forma celor 10 hipermarketuri cora în București și  în alte orașe din țară. 

Valoarea tranzacției rămâne confidențială. Surse Profit.ro estimează însă valoarea tranzacției la circa 150 milioane de euro.

„Această operațiune de tip sale & lease back deschide un nou capitol în businessul de retail  al cora, deoarece ne oferă oportunitatea de a ne concentra pe dezvoltarea amprentei noastre comerciale. Am luat această decizie după ce am evaluat atent activele imobiliare din România ale grupului și o vedem ca pe un avantaj important pentru dezvoltarea locală viitoare. Vom continua să operăm hipermarketurile noastre în aceleași locații, ca și chiriași-ancoră”, a declarat Thierry Destailleur, CEO cora România la momentul tranzacției cu Supernova.

Romania Hypermarche, compania care operează cora la nivel național, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 1,548 miliarde de lei, comparativ cu 1,626 miliarde de lei, rulaj înregistrat în anul anterior, și pierderi de 42,929 milioane de lei, de la un profit de 4,796 milioane de lei, cât avea în 2020.

Cora și-a reluat, în 2021, planurile de expansiune, după o pauză de circa 7 ani în care nu a mai deschis niciun magazin. Grupul franco-belgian a inaugurat primul său magazin în format mic, de proximitate, denumit Cora Urban și are deja mai multe magazine în București. 

Studium Green, dezvoltator imobiliar din Cluj deținut de omul de afaceri Dorin Bob, a preluat un portofoliu de 100 de proprietăți de la Immobiliare Italo Romena, subsidiara fostei bănci italiene Veneto Banca, care din 2017 se află în proces de lichidare administrativă obligatorie.

Portofoliul achiziționat cuprinde peste 100 de active imobiliare de diferite tipuri, inclusiv clădiri rezidențiale și de birouri, terenuri agricole, hoteluri și pensiuni, situate pe întreg teritoriul României, în principal în București, Cluj-Napoca și Oradea. Tranzacția a fost semnată în august 2021, iar transferul proprietăților din prima etapă a fost finalizat în februarie 2022, urmând ca restul proprietăților să fie transferate până la sfârșitul acestui an.

Stdium Green, pe piață de 17 ani, a fost implicat în dezvoltarea a 1.900 locuințe și 7.500 metri pătrați spații comerciale, lucrând la proiectele Seasons, West Side Park și Wings din Cluj.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!