3.3 C
București
vineri, ianuarie 21, 2022

Retail – COVID – Firmele care încalcă repetat restricțiile pot fi… – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Prevederile noii legi În cazul repetării, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenției de nerespectare a condițiilor de desfășurare a activității dispuse de autorități în pandemie... Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de închidere temporară se materializează prin afișarea, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj: În cazul în care operatorul economic nu respectă sancțiunea de suspendare a activității pentru 15 zile...

Activitatea firmelor care recidivează în nerespectarea măsurilor anti-Covid dispuse de autorități va putea fi suspendată de acum înainte, după ce un proiect de lege cu aceste prevederi a fost promulgat acum de șeful statului. 

Proiectul va intra în vigoare în 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul a fost aprobat de Guvern la jumătatea lunii aprilie, deși pregătirea acestuia fusese anunțată încă de la 25 martie, cu avertismentul că vor fi adoptate imediat. Mai mult, încă din februarie, fostul premier Cîțu declarase că restaurantele, cafenelele, magazinele și alte firme, precum cinematografe sau cluburi, care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a Covid-19 impuse de autorități, vor risca, pe lângă amendă, suspendarea activității pe o durată determinată, de cel puțin 2 săptămâni. 

Proiectul de lege a trecut în mod tacit de Senat, iar deputații l-au adoptat și ei fără modificări la mijlocul lunii noiembrie, deși noua lege avea raport de adoptare încă de la finele lunii septembrie.

Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, făcea apel la un parteneriat între autorități și cetățeni și firme pentru respectarea măsurilor anti-Covid, reclamând că, până acum, cadrul legal nu permitea decât aplicarea unor amenzi în cazul nerespectării acestora.

”Noi nu ne dorim să sancționăm pe nimeni, dar cred că toată lumea este de acord că fiecare, acolo unde lucrează sau când are o afacere și o gestionează, trebuie să respecte niște reguli. Respectarea acestor reguli dacă nu este realizată trebuie să existe o măsură care să determine agentul respectiv economic să o respecte. Cadrul legal actual (…) nu permite decât aplicarea unor amenzi, care pentru unii operatori economici sunt neimportante”, a declarat săptămâna trecută Rafila.

Prevederile noii legi 

În cazul repetării, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenției de nerespectare a condițiilor de desfășurare a activității dispuse de autorități în pandemie, de către conducătorul unui operator economic, pe lângă amenda cuprinsă între 1.000-5.000 lei, agentul constatator va dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor dispuse.

Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de închidere temporară se materializează prin afișarea, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj:

În cazul în care operatorul economic nu respectă sancțiunea de suspendare a activității pentru 15 zile, autoritățile vor aplica, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

În plus, în cazul în care constată nerespectarea măsurilor referitoare la suspendarea temporară a activității, agentul constatator dispune, pe lângă amenda cuprinsă între 2.000-10.000 lei, și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea suspendată temporar.

Și aplicarea acestei sancțiuni se materializează prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Agenții constatori vor fi agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali.

Legea prevede, în cele din urmă, că plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare, respectiv de închidere a activității.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!