15.4 C
București
vineri, mai 20, 2022

Retail – Enikő Péter, Uniprest Instal: Prețurile materiilor prime au explodat, pur și simplu, scumpirile vor continua probabil încă 1-2 ani. Contextul economic și politic actual este foarte incert – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Scumpirile la materii prime, care afectează piața construcțiilor încă din 2020, vor continua, probabil pentru încă 1-2 ani, impactul în prețul produselor finite fiind major.

Dacă anul trecut, în această perioadă, părerea generală era că aceste creșteri de preț sunt pe termen scurt, acum există o acceptare a faptului că aceste probleme se pot prelungi pe încă cel puțin 1-2 ani.

Efectul crizei materiilor prime a început să se facă simțit încă din septembrie 2020 dar, în prima fază, doar în evoluția materiilor prime de la bursă.

Scumpirile la materii prime, care afectează piața construcțiilor încă din 2020, vor continua, probabil pentru încă 1-2 ani, impactul în prețul produselor finite fiind major. Problemele legate de lipsa materialelor și materiilor prime sunt în prezent accentuate de războiul din Ucraina, care creează incertitudini mari, afirmă Enikő Péter, director comercial la Uniprest Instal.

 

“Pe piața construcțiilor, prețurile materiilor prime au explodat, pur și simplu. Dacă anul trecut, în această perioadă, părerea generală era că aceste creșteri de preț sunt pe termen scurt, acum există o acceptare a faptului că aceste probleme se pot prelungi pe încă cel puțin 1-2 ani. În prezent, toți jucătorii de pe piața construcțiilor sau a instalațiilor sunt afectați de aceste trenduri. Efectele creșterii prețurilor sunt generalizate și se văd în prețurile produselor finite, în prețurile imobilelor, în bugetele de renovări. Pentru a atenua din impactul asupra clienților, noi am comunicat deschis aceste modificări, și ne-am ajutat partenerii în planificarea comenzilor și a proiectelor lor, prin consiliere pe etapizarea acestora și securizarea comenzilor prin previziunile pe care le facem”, spune Enikő Péter pentru Profit.ro.

“Contextul economic și politic actual este foarte incert, iar asta afectează mult toate piețele. Nimeni nu știe cât va mai dura conflictul din Ucraina, de aceea este greu de anticipat ce se va întâmpla concret. În plus, România are stocuri mici de materiale de construcții din cauza situației generate de pandemie, care ne-a adus o inflație de 20%. Însă, cred că o problemă mult mai grav și care nu se rezolvă prea curând este aceea că în România nu mai există industrie producătoare de materii prime pentru construcții (de exemplu oțel sau produse petrochimice)”, adaugă directorul comercial al companiei din Târgu Mureș.

 

Efectul crizei materiilor prime a început să se facă simțit încă din septembrie 2020 dar, în prima fază, doar în evoluția materiilor prime de la bursă.

De la începutul anului trecut, prețurile materiilor prime au crescut semnificativ, având la bază revenirea pieței construcțiilor după primul an de pandemie. Construcțiile au avut o creștere accentuată nu numai în România, ci și în Europa și la nivel mondial. Cererea crescută a pus o presiune foarte mare pe lanțurile de aprovizionare, ceea ce a dus la creșteri suplimentare.

 

Uniprest Instal a fost înființată în 2009 și are sediul social și depozitul central la Târgu Mureș. Uniprest Instal comercializează instalații, echipamente de încălzire și deține o gamă completă și variată de produse HVAC. Compania este prezentă la nivel național prin depozite și 9 puncte de lucru în Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iași, Sibiu și Timișoara. Începând cu ianuarie 2010, Uniprest Instal face parte din grupul olandez Rensa.

 

Pe parcursul anului trecut, Uniprest Instal s-a confruntat cu o lipsă acută a produselor, termene de livrare dublate sau chiar triplate și creșteri succesive de prețuri. Compania, care a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 47 de milioane de euro, are în vedere 2 scenarii de lucru pentru acest an: primul prevede o creștere de 5-10%, iar al doilea, ceva mai optimist, prevede o creștere de 20% și poate chiar un pic mai mult. 

 

“Urmărim atent evoluția și ne calibrăm permanent pentru a ne asigura că avem un business sănătos din punct de vedere financiar. Primul trimestru al anului 2022 ne arată că suntem în scenariul optimist, cel care prevede o creștere de aproximativ 20 de procente. Rămânem, însă, concentrați pe eforturile de dezvoltare și monitorizăm evoluția pieței. Se construiește în continuare și se investește în această piață. Totodată, se menține apetitul persoanelor fizice pentru renovări/modernizări, ceea ce pentru noi este un avantaj”, arată Péter.

 

Compania a investiti, în ultimii 5 ani, peste 8 milioane de euro, iar pentru anul în curs a bugetat investiții de peste 850.000 euro, care vor merge către dezvoltarea infrastructurii, digitalizare și dezvoltarea echipei.

 

“Strategia noastră de investiții pe termen mediu și lung are în vedere dezvoltarea infrastructurii și a logisticii Uniprest Instal, și estimăm că va atinge valoarea de 5 milioane euro”, a adăugat Enikő Péter.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!