Adrian Pintea, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii: E posibil ca produsele agricole importate din Republica Moldova să fie din Ucraina, pentru că Republica Moldova are o legislaţie ca dacă intră grâu din orice ţară şi stă cinci zile în Republica Moldova să fie considerat grâul Moldovei şi de acolo pleacă mai departe cu originea nouă.
♦ Mircea Băluţă, Cooperativa Agricolă Argeş Biosud: „La sfârşitul anului, cel mai mare exportator de produse agricole în sud-estul Europei va fi Republica Moldova. O să fie o ţară superproducătoare şi exportatoare de produse agricole către România care vin din Ucraina“.
Republica Moldova devine un important exportator de cereale şi seminţe oleaginoase, provenite din Ucraina, către România şi statele membre ale Uniunii Europene, spun fermierii din sud-estul ţării cu o voce puternică, iar autorităţile o recunosc în mod explicit.
„La sfârşitul anului, cel mai mare exportator de produse agricole în sud-estul Europei va fi Republica Moldova, care are producţii de 20 tone/hectar la rapiţă, 50 tone/hectar la grâu şi aşa mai departe“, a spus, într-o notă ironică, Mircea Băluţă, director general la Agrototal Prodcom, o companie ce cultivă cereale şi oleaginoase. De asemenea, el este şi director executiv al Cooperativei Agricole Argeş Biosud, ce adună sub umbrela sa peste 40 de fermieri, gestionând o suprafaţă de 22.000 de hectare cu cereale, şi preşedinte al UNCSV (Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal), care reuneşte 25 de cooperative din sectorul vegetal.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).