1.7 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

Retail – Grigore Horoi, preşedintele grupului Agricola, despre anul 1998 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În cei 24 de ani s-au întâmplat foarte, foarte multe lucruri, unele dintre ele cu impact semnificativ pentru evoluţia companiilor din Grupul Agricola.

Da, acea criză a fost cu mult mai severă decât criza financiară din 2008 – 2010 şi sperăm să nu fie depăşită de actuala criză (pandemică, energetică, inflaţie, resurse umane, război ş.a.), care pune la grea încercare economia planetei.

Din perioada invocată (1997-1998) am învăţat că o companie trebuie să fie pregătită în orice moment să gestioneze şi situaţiile dificile care, din când în când, apar.

17.11.2022, 00:05

ZF sărbătoreşte o foarte frumoasă vârstă. În cei 24 de ani s-au întâmplat foarte, foarte multe lucruri, unele dintre ele cu impact semnificativ pentru evoluţia companiilor din Grupul Agricola. Au fost trei crize economice majore: 1997-1998, 2008-2009, 2020-prezent. Eu o să mă refer la cea din ’97-’98, care a fost un examen de anduranţă extrem de dur pentru companiile din industria noastră: • cursul leu-dolar a crescut de la 4,95 în decembrie 1996 la peste 7,80 în aprilie-mai; • inflaţia a ajuns la peste 160% pe an; • dobânzile la credite lei au depăşit 160%; • TVA, de la 9% a crescut la 19%; • subvenţia pe produs (care susţinea un preţ mai mic la raft pentru consumatori) a scăzut de la 25% la ZERO. De altfel, foarte multe companii din industrie (agricultură şi industria alimentară) au falimentat în acei ani. Noi am rezistat, dar nu îmi doresc să mai trăiesc o astfel de experienţă. Da, acea criză a fost cu mult mai severă decât criza financiară din 2008 – 2010 şi sperăm să nu fie depăşită de actuala criză (pandemică, energetică, inflaţie, resurse umane, război ş.a.), care pune la grea încercare economia planetei. Din perioada invocată (1997-1998) am învăţat că o companie trebuie să fie pregătită în orice moment să gestioneze şi situaţiile dificile care, din când în când, apar. Oricât de mari ar fi tentaţiile care apar pe parcurs, nu trebuie să ne lăsăm „furaţi“ de instinctul de a investi mai mult decât echilibrul fluxurilor de bani o poate permite. Da, am avut grijă de echilibrul financiar al companiilor şi asta a făcut ca efectele ultimelor două crize să pară a fi suportabile. În 2009 am decis organizarea grupului de firme în unităţi de afaceri, decizie care a permis o mai corectă alocare de resurse şi o mai bună gestiune a acestora printr-o delegare eficientă de responsabilităţi, toate acestea cu scopul de a avea „bilanţuri echilibrate“. Vă admir, succes, la mulţi ani!

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!