Presiunea costurilor mari si inflația care continuă să se simtă în coșul zilnic determină schimbări de comportament și o regândire a alegerilor de brand pe care le facem la supermarket. Cultural și practic, femeile poartă responsabilitatea alocării eficiente a resurselor în familie, și cu atât mai mult când vine vorba de îngrijirea casei.
Initiative România a realizat o analiză pentru categoria de detergenți pentru a vedea ce criterii urmăresc româncele când aleg un detergent, cât de mult contează prețul și ce strategii de management al bugetului adoptă femeile în fața creșterii prețurilor.
Cercetarea realizată online pe un eșantion reprezentativ național de femei, cu vârste între 18 – 65, ne-a relevat care sunt cele mai presante provocări cu care se întâlnesc româncele în momentul în care trebuie să aleagă un detergent, felul în care prețul le face să-și reevalueze preferințele și ce strategii de adaptare au luat în considerare, în contextul în care prețurile nu dau semne de scădere.
În prima faza a analizei am reușit să conturăm trei mari tipuri de atitudini legate de spălarea și întreținerea hainelor și să identificăm care sunt strategiile lor de optimizare a costurilor pentru fiecare tip de atitudine dominantă.
33% dintre respondente se regăsesc sub descrierea de Perfecționiste în curățenie. Perfecționistele în curățenie sunt dispuse să aloce cele mai multe resurse pentru a se putea bucura de haine curate, parfumate și îngrijite. Cu vârste între 25 și 54 de ani, ele își iau informația cu precădere din mediul digital. Pe acestea, presiunea prețului le determină să se îndrepte spre produse cu formulă 2 în 1 sau să reducă din cantitatea utilizată.
Al doilea profil de consumatoare de detergent este și cel mai numeros, noi le-am numit Casual Cleaners, pentru a descrie cât mai bine atitudinea lor, raportată la felul în care aleg să spele rufe. Acestea au un comportament echilibrat, de la cumpărăturile de haine până la cele de alimente, și încearcă să nu facă excese în cheltuirea banilor.
Promoțiile și alegerea magazinelor de tip discounter și a mărcilor private de detergent sunt printre cele mai frecvente optimizări pe care le fac în procesul de economisire. Alte schimbări importante sunt renunțarea la balsam sau alte produse complementare detergentului, iar asta poate impacta semnificativ categoria, pentru că acest segment reprezintă 50% din volumul total al consumatorilor.
Laissez faire, ultima tipologie de consumator vine cu o atitudine mult mai relaxată față de oferta de detergenți și cu o mai mare flexibilitate pentru brandurile pe care le aleg. Aici vorbim de segmentul tânăr, 18-24 ani, care reprezintă 17% dintre consumatoare. Ele preferă din start produsele cu un preț mai accesibil și cred mai puțin în promisiunile brandurilor premium. Deschiderea lor pentru noi experiențe le face și mai predispuse să încerce oferte noi, iar asta impactează cel mai mult brandurile established.
Construirea de strategii de comunicare și alocarea eficientă a bugetelor de media pleacă de la buna înțelegere a audienței, iar această a doua fază a analizei ne-a permis să identificăm canalele și abordările comerciale care pot să ofere rezultate pozitive.
O prezență activă în digital, bine articulată pe platformele sociale oferă brandurilor de detergent și un reach puternic, dar mai ales le permite să ajungă la consumatoarele care caută excelența. Produsele premium, atât ca preț, cât și ca formulă sau tip de utilizare își regăsesc aici publicul țintă. Oferirea de informații suplimentare, comunicare de tip testimonial și asocierile directe cu aspirațiile Perfecționistelor reprezintă o strategie câștigătoare pentru această nișă de piață
Când însă ne adresăm segmentelor largi de populație, reprezentate de Casual Cleaners, strategia de media trebuie construită pentru a avea impact și reach mare, rapid, bazat pe mesaje scurte, clare și axate pe beneficii directe. Fie că vorbim de comunicarea tip ofertă, fie că discounterii din retail aleg să-și promoveze mărcile proprii sau proiectele de loializare, TV-ul rămâne principalul canal prin care putem să construim o acoperire eficientă.
Într-o categorie competitivă, când au obiectiv de volume, brandurile de detergent din segmentul de preț mediu și chiar și cele din zona premium, trebuie să investească puternic în vizibilitate în canalele offline, cu vârfuri de reach, pentru a se face văzute și să facă investiții echilibrate, pe parcursul anului, pentru a-și securiza o poziție bună în mintea consumatoarelor.
Segmentul tânăr de public are nevoie de o strategie media care să reflecte stilul de viață activ, prin prezența în OOH și radio, lăsând loc digitalului să livreze frecvența de afișare necesară pentru a face brandul cât mai memorabil, până în momentul deciziei de cumpărare.
Vedem cum raportarea la schimbările de comportament ale audienței în fața presiunilor economice influențează și abordarea strategică a campaniilor media. Integrarea, optimizarea constantă și adaptarea fiecărui element din campanie pentru a atinge publicul corect, la momentul potrivit și pe canalul cel mai eficient reprezintă abordarea propusă de Initiative în această categorie.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (modernbuyer.ro).