-2 C
București
luni, ianuarie 13, 2025

Retail – INVESTALIM: Ministrul Agriculturii anunță că anul viitor pot fi alocate 450 milioane euro, iar fondurile totale, dublate la 1,2 miliarde euro: Îi îndemn pe toți procesatorii români să aplice la cea mai importantă schemă – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Subscrieri de aproape 150 milioane euro, la intrarea în linie dreaptă a ofertei de titluri de stat pentru populație.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat pentru Profit.ro că autoritățile guvernamentale discută în prezent ca, după alocarea anul acesta a 150 milioane euro, anul viitor să fie plătit restul de 450 milioane euro din granturile pentru procesatorii de alimente prevăzute în progaramul INVESTALIM.

Programul este derulat pe patru ani, dar Guvernul are în vedere dublarea sumei inițiale, de 600 milioane euro, în scopul reducerii deficitului balanței comerciale la produse agroalimentare și încurajării producției locale, Ministrul arată că este cea mai importantă schemă aplicată vreodată în agricultura românească.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat pentru Profit.ro că autoritățile guvernamentale discută în prezent ca, după alocarea anul acesta a 150 milioane euro, anul viitor să fie plătit restul de 450 milioane euro din granturile pentru procesatorii de alimente prevăzute în progaramul INVESTALIM. Programul este derulat pe patru ani, dar Guvernul are în vedere dublarea sumei inițiale, de 600 milioane euro, în scopul reducerii deficitului balanței comerciale la produse agroalimentare și încurajării producției locale, Ministrul arată că este cea mai importantă schemă aplicată vreodată în agricultura românească.

”Îmi doresc foarte mult ca acest program să fie de succes și discuția pe care am avut-o cu premierul Marcel Ciolacu este aceea chiar de a dubla sumele, adică să ne ducem undeva la 1,2 miliarde, în funcție de proiectele care vin și sunt depuse de procesatori. Programul este multianual, pe patru ani, este de 150 milioane euro pe sesiune. Este o sesiune de 150 milioane anul acesta, iar anul viitor va fi o nouă sesiune de 150 milioane euro, dar suntem în discuții cu Consiliul Concurenței – și cu notificare la Comisia Europeană – să încercăm să scoatem tot calupul de bani odată, adică în anul 2024 – 450 milioane euro”, spune ministrul Agriculturii.

Depunerea proiectelor pentru INVESTALIM a fost prelungită până pe 27 decembrie, dat fiind că sunt foarte multe proiecte și prin PNRR, nefiind timp efectiv pentru încărcarea tuturor acestor proiecte.

”Oricum, schema este pe un plan de afaceri, nu se fac cheltuieli de către procesatori. Se face un plan de afaceri, urmând ca în 6 luni benericiarii să aducă proiectul tehnic, avize și toate lucrurile acestea, adică este o schemă foarte simplificată, prin care procesatorii pot să vină să depună aceste proiecte.

Proiectele se derulează pe o perioadă de patru ani, dar banii sunt alocați. Dacă au forță și pot să facă construcție-montaj într-un an, într-un an de zile sumele sunt achitate”, explică ministrul Agriculturii în discuția cu Profit.ro.

Acesta a arătat că își dorește ca la program să depună proiecte majore cât mai mulți procesatori, având în vedere că intensitatea granturilor este de până la 70% și se poate ajunge la o finanțare de 50 milioane euro.

”Nu sunt bani europeni, sunt scheme de ajutor de stat, sunt mai ușor de implementat și eu îi îndemn pe toți procesatorii români să aplice pentru acest schemă, pentru că eu cred că va fi cea mai importantă schemă aplicată vreodată în agricultură din România”, a spus Florin Barbu.

Acesta a precizat totodată că și depunerile proiectelor pentru schema de ajutor de stat ”Sprijinirea investițiilor în producția și/sau stocarea de energie electrică din surse regenerabile, respectiv: solară și eoliană, pentru sectorul agricol, îmbunătățiri funciare și industria alimentară”, cu un buget total estimat de 500 de milioane de euro pentru perioada 2023-2028, va fi prelungită până la 31 ianuarie.

Potrivit unor date centralizate, pe primele 9 luni din 2023, sectorul agroalimentar înregistrează un deficit in balanța comercială de import-export de 7,74% din deficitul total pe țară, din care în comerțul cu tarile UE (de unde se importă majoritatea bunurilor alimentare) este de peste 23,5%.

Deficitul se grupează îndeosebi în sectorul alimentar, unde cu țările UE există un deficit de peste 3,9 miliarde euro pe 9 luni din anul 2023.

Balanța comercială cu produse agroalimentare a fost influențată de factori precum:

– lipsa capacităților de industrie alimentară (industria zahărului și produselor zaharoase, unde se importă peste 95% din necesarul de zahăr, industria conservelor de legume și fructe și de prelucrare hrana animalelor);

– lipsa sistemelor de depozitare și sortate legume-fructe;

Schema de ajutor de stat INVESTALIM

 

 

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!