3.9 C
București
marți, noiembrie 30, 2021

Retail – Magazine – Au apărut nume noi de jucători. LISTA proiectelor… – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... În total au fost livrate la nivel național noi spații comerciale cu o suprafață cumulată de circa 31.300 metri pătrați până la sfârșitul lunii septembrie... Acesta se adaugă la celelalte două scheme de retail lansate în prima jumătate a anului – Sepsi Value Center, cu 16.300 metri pătrați, dezvoltat de Prime Kapital și MAS Real Estate... Principalele proiecte comerciale a căror inaugurare este așteptată Proiect Oraș Suprafața închiriabilă (mp) Dezvoltator Prahova Value Centre Ploiești 20.800 Prime Kapital – MAS REI Barlad Value Centre Bârlad 16.300 Prime Kapital – MAS REI Baia Mare Shopping Park Baia Mare 8.400 Mitiska Reim Mediaș Shopping Park extindere Mediaș 8.000 Mitiska Reim Sursa: Cushman & Wakefield Echinox În ceea ce privește chiriile prime.

Activitatea de dezvoltare de pe piața de retail a fost modestă în primele nouă luni, fiind livrate doar trei proiecte de mici dimensiuni, dar au apărut noi retaileri, ca și dezvoltatori, care și-au făcut debutul în România în acest an.

În total au fost livrate la nivel național noi spații comerciale cu o suprafață cumulată de circa 31.300 metri pătrați până la sfârșitul lunii septembrie, stocul de retail modern din România menținându-se astfel la circa 4,04 milioane de metri pătrați, reflectând o densitate medie de 209 mp / 1.000 locuitori

Trimestrul al treilea a marcat livrarea primului centru comercial dezvoltat de grupul polonez Scallier în România, Funshop Park Roșiorii de Vede (6.500 metri pătrați), mișcare anunțată anterior de Profit.ro.

Acesta se adaugă la celelalte două scheme de retail lansate în prima jumătate a anului – Sepsi Value Center, cu 16.300 metri pătrați, dezvoltat de Prime Kapital și MAS Real Estate, și Fashion House Pallady faza 1, de 8.500 metri pătrați, dezvoltat de Liebrecht & Wood, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În ceea ce privește activitatea retailerilor, în primele nouă luni au intrat noi nume pe piață, respectiv My-K, magazine de produse cosmetice, care a deschis prima unitate din România, în Timișoara, și Anson’s, companie de îmbrăcăminte multi-brand pentru bărbați, membră a grupului Peek & Cloppenburg Dusseldorf, care și-a făcut intrarea în România, în București, anunțată de asemenea de Profit.ro.

Piața este în continuare sub presiunea crizei sanitare și a măsurilor care sunt impuse din cauza creșterii numărului de infectări cu COVID-19, cele mai noi fiind accesul clienților în cinematografe și în zona de restaurante din centrele comerciale doar pe baza certificatului digital Covid.

În prezent sunt în construcție proiecte noi sau extinderi ale celor existente cu o suprafață totală de 120.000 metri pătrați și a căror livrare este așteptată pentru sfârșitul anului 2022, în timp ce alte scheme importante cumulând mai mult de 460.000 metri pătrați se află în stadii diferite de planificare.

Cele mai importante proiecte aflate în construcție sunt Prahova Value Centre în Ploiești, care va fi deschis la începutul lunii decembrie, extinderea Colosseum Mall în București, programată pentru livrare în primăvara anului 2022, și Bârlad Value Centre în Moldova, a cărei finalizare este stabilită pentru finalul acestei luni.

Prime Kapital (în joint-venture cu MAS Real Estate), Scallier și Mitiska au cele mai consistente investiții în plan, vizând să-și extindă prezența în România.

Principalele proiecte comerciale a căror inaugurare este așteptată 

Proiect

Oraș

Suprafața închiriabilă (mp)

Dezvoltator

Prahova Value Centre

Ploiești

20.800

Prime Kapital – MAS REI

Barlad Value Centre

Bârlad

16.300

Prime Kapital – MAS REI

Baia Mare Shopping Park

Baia Mare

8.400

Mitiska Reim

Mediaș Shopping Park extindere

Mediaș

8.000

Mitiska Reim

           

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox

În ceea ce privește chiriile prime, acestea rămân stabile pentru moment, chiar dacă punctual în anumite locații au existat renegocieri  pentru a diminua impactul puternic pe care închiderea centrelor comerciale din martie-iunie 2020 l-a avut asupra unor chiriași.

Cu toate acestea, nivelul chiriilor în parcurile de retail rămâne în esență nemodificat, în condițiile în care acest format de retail a continuat să aibă rezultate pozitive în ciuda restricțiilor guvernamentale.

Astfel, chiria care poate fi obținută pentru un spațiu de 100 metri pătrați într-un centru comercial dominant din București era în jurul a 75 euro/mp/lună la sfârșitul trimestrului trei 2021, în timp ce în orașele secundare, precum Cluj-Napoca (50-60 euro/mp/lună), Timișoara, Iași sau Constanța, nivelul maxim al chiriei în centrele comerciale dominante este cuprins între 40-50 euro/mp/lună. În orașele terțiare, chiriile ajung la 27-32 euro/mp/lună.

„Așa cum preconizam la începutul anului, activitatatea de dezvoltare pe piața de retail și-a redus motoarele în 2021, dezvoltatorii adaptându-și astfel strategiile de expansiune la vremurile prin care trecem. Cu toate acestea, există și dezvoltatori, așa cum este cazul Scallier, Prime Kapital sau Mitiska care au pariat pe România chiar și în acestă perioadă.  Criza COVID-19 s-a suprapus pe un moment în care piața de retail este în plin proces de mutare a focusului dezvoltatorilor spre proiecte de conveniență și spre alte zone neexploatate până acum. Nivelul scăzut de saturație din punct de vedere al retailului modern în majoritatea orașelor principale, secundare și chiar în unele terțiare, deschide calea dezvoltatorilor către noi zone neexploatate, care pot să susțină scheme în special de mici dimensiuni care să completeze oferta existentă”, a spus Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox.  

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!