10 C
București
luni, martie 27, 2023

Retail – NATO începe luni exerciţiul nuclear Steadfast Noon. Rusia va antrena […] – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

NATO va organiza exerciţiul Steadfast Noon, de mâine până pe 30 octombrie, în cadrul căruia forţe aeriene din 14 ţări ale Alianţe îşi vor antrena şi evalua capacităţile de descurajare nucleară.

Vor fi folosite 60 de aeronave aliate, bombardiere strategice americane B-52, aeronave multirol precum F-16, F-35, Eurofighter, avioane de recunoaştere şi avertizare timpurie, dar şi aeronave de alimentare în zbor.

NATO va organiza exerciţiul Steadfast Noon, de mâine până pe 30 octombrie, în cadrul căruia forţe aeriene din 14 ţări ale Alianţe îşi vor antrena şi evalua capacităţile de descurajare nucleară.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că exerciţiul se va desfăşura anul acesta deasupra Marii Britanii, Belgiei şi Mării Nordului. Vor fi folosite 60 de aeronave aliate, bombardiere strategice americane B-52, aeronave multirol precum F-16, F-35, Eurofighter, avioane de recunoaştere şi avertizare timpurie, dar şi aeronave de alimentare în zbor. Belgia şi Germania participă cu aeronave multirol care pot transporta bombe nucleare B61, SUA vor aduce bombardiere strategice B-52.Se ştie foarte puţin despre arsenalul nuclear NATO, SUA au dislocat 150 de bombe B-61 în cinci state europene (Belgia, Ţările de Jos, Italia, Germania şi Turcia), conform informaţiilor aflate în spaţiul public.Exerciţiul, care nu implică utilizarea armelor reale, „ajută să se asigure că descurajarea nucleară a Alianţei rămâne sigură şi eficientă”, a explicat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al Alianţei.Exerciţiile au loc în contextul în care tot mai mulţi oficiali ruşi din preajma lui Vladimir Putin ameninţă Occidentul cu armele nucleare. SUA şi aliaţii au precizat însă că nu sunt indicii care să indice o decizie iminentă a Moscovei de a folosi arsenalul nuclear, încadrând declaraţiile în retorica de război.Exerciţiul NATO coincide cu cel al Moscovei „Grom – Tunet”, care este planificat tot pentru luna octombrieRusia îşi va antrena triada nucleară (bombardiere, submarine, rachete balistice) tot în această perioadă, dar cele două exerciţii sunt diferite prin amploare. NATO foloseşte doar capabilităţile tactice şi operativ tactice, puse la dispoziţie de SUA – bombe B 61, este un exerciţiu la scară mică, regională.Rusia, în schimb, desfăşoară un exerciţiu la nivel strategic, prin implicarea celor trei capacităţi nucleare: bombardiere, submarine şi lansatoare terestre de rachete intercontinentale. În alţi ani, armata rusă a lansat rachete balistice intercontinentale şi este de aşteptat ca şi anul acesta să se întâmple la fel, doar că îngrijorările sunt mai mari din cauza ameninţărilor Kremlinului cu războiul nuclear.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (monitorulapararii.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!