27.2 C
București
miercuri, iulie 6, 2022

Retail – Orezul, aliment care a ajutat până acum lumea să ocolească o criză alimentară în toată regula, ar putea fi următorul vizat de măsuri protecţioniste – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Thailanda şi Vietnamul ar trebui să-şi unească forţele pentru a majora preţurile orezului cu scopul de a-şi creşte puterea de negociere pe piaţa mondială, a declarat recent premierul thailandez Prayuth Chan-Ocha, o mişcare care ameninţă să scumpească şi mai mult alimentele pentru consumatorii din întreaga lume, scrie Bloomberg. O astfel de mişcare ar fi benefică

Thailanda şi Vietnamul ar trebui să-şi unească forţele pentru a majora preţurile orezului cu scopul de a-şi creşte puterea de negociere pe piaţa mondială, a declarat recent premierul thailandez Prayuth Chan-Ocha, o mişcare care ameninţă să scumpească şi mai mult alimentele pentru consumatorii din întreaga lume, scrie Bloomberg. O astfel de mişcare ar fi benefică pentru milioane de cultivatori de orez din cele două ţări care se confruntă cu costuri în creştere, în timp ce preţurile cerealei au rămas modeste, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Prayuth, Thanakorn Wangboonkongchana.
Ministrul adjunct al agriculturii din Vietnam s-a întâlnit cu oficialii thailandezi pentru a discuta un cadru pentru cooperare. Ameninţarea scumpirii orezului vine pe fondul unui val în creştere de protecţionism alimentar şi inflaţie scăpată de sub control. Există de asemenea temeri că India şi-ar putea restricţiona exporturile de orez după ce ţara a luat decizii similare în cazul grâului şi zahărului, lovind puternic în piaţa de alimente deja zguduită de războiul din Ucraina. O astfel de decizie luată de cel mai mare exportator al lumii într-un moment în care preţurile grâului şi porumbului cresc dramatic ar face ca alte milioane de oameni să sufere de foamete şi ar creşte puternic riscurile legate de inflaţie.

Guvernul indian ar putea lua în considerare limitarea exporturilor de orez pentru a asigura stocuri locale şi a preîntâmpina o creştere a preţurilor, scria recent Economic Times. Un comitet realizează o analiză produs cu produs a mărfurilor esenţiale, fiind aşteptate măsuri rapide în cazul oricăror semne de creştere a preţurilor orezului. Orezul este cereala de bază care ajută lumea să nu se confrunte cu o criză alimentară în toată puterea cuvântului. Spre deosebire de grâu şi porumb, ale căror preţuri au crescut în forţă după invadarea Ucrainei, preţurile orezului s-au menţinut scăzute graţie producţiei solide şi stocurilor existente. Situaţia se poate schimba însă dacă India decide să-şi restricţioneze exporturile şi dacă Tailanda şi Vietnamul îşi pun în aplicare planul de cooperare. În timp ce Tailanda nu analizează o restricţionare a livrărilor, ţara este dornică să profite de oportunitate în condiţiile în care ţările dependente de importuri caută să-şi asigure rezerve de cereale. Exporturile de orez ale ţării beneficiază de pe urma unei redresări a cererii mondiale odată cu relaxarea pandemiei, iar deprecierea monedei acestei la un minim pe cinci ani face livrările sale mai competitive. De asemenea, exporturile de zahăr şi pui ale Tailandei vor beneficia de pe urma restricţiilor la export introduse de India şi Malaezia. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!