13.2 C
București
marți, martie 21, 2023

Retail – Peneș Curcanul, lovit de gripă aviară ULTIMA ORĂ – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Un focar de gripă aviară a fost detectat la o fermă de curcani din Codlea, unde se află peste 60.000 de păsări, pe o rază de minimum 10 kilometri fiind luate măsuri de restricție severe privind circulația persoanelor...

”Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din exploatația comercială de păsări  BRAVCOD SRL – F2...

Din data 26 ianuarie, imediat de la anunțarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operațională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului.

Un focar de gripă aviară a fost detectat la o fermă de curcani din Codlea, unde se află peste 60.000 de păsări, pe o rază de minimum 10 kilometri fiind luate măsuri de restricție severe privind circulația persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

”Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din exploatația comercială de păsări  BRAVCOD SRL – F2, de pe platforma zootehnică din localitatea Codlea, județul Brașov.

Din data 26 ianuarie, imediat de la anunțarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operațională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului. Totodată, s-a activat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din județul Brașov și județele limitrofe, precum și Unitatea Operațională Centrală, condusă de președintele ANSVSA, dr. Alexandru Nicolae Bociu”, anunță ANSVSA.

Grupul Bravcod este cel mai mare producător de carne de curcan din România, sub brandul Peneș Curcanul.

Grupul de firme Bravcod, deținătorul brandului Peneș Curcanul, are un business integrat care include 5 ferme moderne de creștere, cu o capacitate de peste un milion de capete anual, un abator, o rețea de circa 100 de francize care distribuie produsele Peneș. Circa 30% din producția grupului este exportată către țări din Uniunea Europeană.

O echipă de specialiști din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), condusă de vicepreședintele Dănuț Păle, s-a deplasat la exploatația respectivă, pentru a participa la ancheta epidemiologică și a supraveghea aplicarea măsurilor procedurale, care au scopul de a împiedica răspândirea virusului.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecție și de supraveghere, astfel încât pe o rază de minimum 10 kilometri s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

În zona de protecție se află alte 9 exploatații comerciale de păsări, care sunt monitorizate permanent prin inspecții clinice și recoltări de probe.

Serviciile sanitare veterinare, împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Brașov, au restricționat drumurile de acces către ferme.

De asemenea, au fost constituite echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, Prahova, Covasna, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Harghita, Mureș și inspectori ai Poliției Române, în baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor acțiuni comune de control privind respectarea legislației sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor și creșterea încrederii cetățeanului în instituțiile publice încheiat între ANSVSA și IGPR.

Au fost intensificate controalele în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasăre și ouă de consum și de incubație, între România și alte state membre în care evoluează gripa aviară.

ANSVSA se află într-o colaborare permanentă cu Ministerul Apelor și Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Societatea Medicilor Veterinari în Patologie Aviară din România și cu Colegiul Medicilor Veterinari din România.

Contextul epidemiologic actual al evoluției gripei aviare în Europa denotă o presiune virală crescută, înregistrându-se focare, astfel: Polonia – 32, Franța – 27, Cehia – 11, Germania – 7, iar cazuri la păsările sălbatice: Germania – 40, Austria – 33, Belgia – 20, ceea ce determină intensificarea supravegherii și monitorizării păsărilor domestice și a celor sălbatice care reprezintă, conform legislației și a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.

Pentru asigurarea sănătății publice, toate efectivele de păsări au fost și sunt supuse programelor naționale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piața din România să ajungă produse și suproduse obținute doar de la animale sănătoase.

Situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației, precizează ANSVSA.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!