13.5 C
București
marți, octombrie 3, 2023

Retail – Prețurile mondiale la alimente și-au continuat scăderea – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În luna septembrie 2022, acest indice a scăzut cu 1,1% comparativ cu luna august, până la 136,3 puncte, față de valoarea revizuită de 137,9 puncte atinsă în luna august.

Chiar dacă a scăzut timp de șase luni la rând, acest indice este cu 5,5% mai mare decât era în luna septembrie 2021.

Reculul din luna iulie al prețului alimentelor se datorează în principal unei scăderi de 6,6% a prețului uleiurilor vegetale, "care au coborât la cel mai redus nivel de după luna februarie 2021" potrivit FAO, în condițiile în care au scăzut cotațiile internaționale pentru toate tipurile de uleiuri...

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în luna septembrie, pentru a șasea lună consecutivă, grație unui declin semnificativ al prețurilor la uleiurile vegetale, care a compensat o ușoară creștere a prețurilor cerealelor, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite AFP.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, scrie Agerpres.

În luna septembrie 2022, acest indice a scăzut cu 1,1% comparativ cu luna august, până la 136,3 puncte, față de valoarea revizuită de 137,9 puncte atinsă în luna august. Chiar dacă a scăzut timp de șase luni la rând, acest indice este cu 5,5% mai mare decât era în luna septembrie 2021.

Reculul din luna iulie al prețului alimentelor se datorează în principal unei scăderi de 6,6% a prețului uleiurilor vegetale, „care au coborât la cel mai redus nivel de după luna februarie 2021” potrivit FAO, în condițiile în care au scăzut cotațiile internaționale pentru toate tipurile de uleiuri. Creșterea producției de ulei de palmier în Asia de Sud-Est a dus la scăderea prețurilor, în timp ce cantitățile mari de ulei de soia disponibile la export în Argentina precum și creșterea livrărilor de ulei de floarea soarelui din regiunea Mării Negre, au contribuit la scăderea acestui indice.

De asemenea, prețurile internaționale la zahăr, lactate și carne au scăzut și ele, chiar dacă este vorba de un declin mai mic de un punct procentual în toate cele trei cazuri, ceea ce a contribuit la diminuarea presiunilor inflaționiste.

În contrast, prețul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 1,5% de la o lună la alta, în condițiile în care prețurile internaționale la grâu au revenit pe o creștere de 2,2% ca urmare a incertitudinilor cu privire la seceta din SUA și Argentina, a exporturilor rapide din Uniunea Europeană dar și a incertitudinilor cu privire la prelungirea coridorului maritim din Marea Neagră, care a permis scoaterea de cereale din Ucraina, dincolo de luna noiembrie.

FAO și-a revizuit estimările privind producția mondială de cereale în 2022 până la 2,768 miliarde de tone, de la 2,774 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 1,7% sub producția realizată în 2021. Pe de altă parte, în cazul grâului, FAO și-a îmbunătățit estimările în luna septembrie privind producția mondială în 2022 până la 787,2 milioane de tone, cu 1% mai mult decât producția din 2021, grație unor producții peste așteptări în Uniunea Europeană și Federația Rusă.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!