27.1 C
București
miercuri, mai 25, 2022

Retail – PROFIT NEWS TV Aurica Sereny, Președinte Asociația Producătorilor de Mobilă: Lipsa de lemn este și mai acută. Prețurile au luat-o razna. E o degringoladă totală – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

„S-a importat foarte mult lemn, 1,5 milioane de tone în 2021, cu circa 25 % mai mult față de 2020, și problema în anul acesta va fi și mai gravă din cauza războiului.

Producția de lemn a crescut anul trecut cu 7,7% comparativ cu 2020, exportul, cu 10,4%, iar importurile, cu 25%, în timp ce consumul, cu 16,9%.

Consumul a crescut pe bază de import cel mai mult.

Conflictul de la graniță va accentua lipsa de lemn de pe piața locală, mare parte din importurile României venind din Ucraina și Federația Rusă, avertizează Aurica Sereny, Președinte Asociația Producătorilor de Mobilă. 

„S-a importat foarte mult lemn, 1,5 milioane de tone în 2021, cu circa 25 % mai mult față de 2020, și problema în anul acesta va fi și mai gravă din cauza războiului. Cea mai mare parte a lemnului importat este adus din zona aceasta, Ucraina, Federația Rusă. Anul acesta nu se știe dacă se va mai aduce, e o totală incertitudine. La fel și cheresteaua, se aducea tot de acolo, mai ales de rășinoase. Lipsa de lemn este și mai acută în țară, cererea este mult mai mare decât oferta și, ca atare, prețurile au luat-o razna”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Aurica Sereny, adăugând că nici resursa lemnoasă din țară nu se exploatează cât ar trebui pentru a scădea volumul de lemn importat, din cauză că sunt „tot felul de greutăți cu amenajamentele silvice, cu ordinele Ministerului Mediului, care au fost și suspendate de unele Curți de pel”. 

„În orice caz, e o degringoladă totală”, afirmă aceasta. 

Producția de lemn a crescut anul trecut cu 7,7% comparativ cu 2020, exportul, cu 10,4%, iar importurile, cu 25%, în timp ce consumul, cu 16,9%. Însă creșterile sunt sub nivelul înregistrat în 2019, cu circa 10%. 

„Importurile atât de mari se datorează lipsei de producție din țară. Exportul este mai mare decât producția și, ca atare, era nevoie de import. Consumul a crescut pe bază de import cel mai mult. Noi exportăm în principal mobilă prelucrată, din lemn masiv, și se importă mai mult mobilă din plăci, deci mobilierul acesta mai ieftin”, explică Aurica Sereny. 

Creșterea prețurilor la lemn, materia primă de bază a acestui sector, la care se adaugă și scumpirile la utilități sunt principalele motive pentru încetinirea producției în țară. 

„Cel puțin prețul lemnului a crescut de 2,5 ori. Iar lemnul de bună calitate a crescut și de 4-5 ori. În această situație, firmele au trebuit să selecteze comenzile, să nu intre în pierdere. Această problemă s-a datorat și faptului că este cerere foarte mare de produse lemnoase pe piețele internaționale. Deci, dacă exportul de mobilă a crescut cu 10%, exportul de produse lemnoase a crescut în medie cu 35,6%, iar exportul de cherestea, baza pentru mobilă, a crescut cu 41,6%”, spune președintele Asociației Producătorilor de Mobilă.

O parte din companiile din industrie vor rezista tuturor acestor șocuri, însă multe fie își vor restrânge activitatea, fie vor selecta comenzile pe care să le execute. 

„Tratează negocieri cu parteneri externi și, dacă nu obțin majorări de preț la comenzile existente, renunță la a le mai executa. E nevoie în primul rând de mai mult lemn în piață, de scos la licitație lemnul sortat pe clase de calitate. Romsilva să se apuce serios să sorteze lemnul. Guvernul să găsească soluții ca lemnul să se prelucreze în țară, așa cum fac și alte țări. Trebuie mai multă grijă față de cum valorificăm acest lemn”, precizează aceasta.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!