1.4 C
București
luni, ianuarie 17, 2022

Retail – Români și bulgari, tratați ca sclavi în Germania, într-un abator. ”Îmi aud colegii plângând.” Mașini de poliție au încercat să obstrucționeze filmarea – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Muncitori din Bulgaria și România sunt supuși unei ”exploatări inumane” la un abator, în Germania, dezvăluie un documentar difuzat pe postul SAT 1, care a trimis o muncitoare bulgăroaică, cu două diplome universitare, sub acoperire, să studieze condițiile de muncă în această fabrică de ambalarea cărnii a miliradarului Clemens Tönnies, relatează site-ul Novinite.com Abatoarele Tönnies sunt din nou în centrul scandalului, după ce anul trecut Deutsche Welle a scris că locuințele muncitorilor acestui mare procesator de carne sunt plinde mucegai.Însă, prima dată, acest abator a devenit celebru tot în 2020, pentru că a apărut un important focar de covid-19, în care s-au infectat peste 2.000 de angajați, arată news.ro Presa germană a făcut pentru prima oară dezvăluiri despre condițiile de trai ale muncitorilor bulgari și români din abator în iunie 2020 - și ”Am muncit doi ani în abatoarele Tönnies și rar am terminat de muncit după cele opt ore convenite...

Muncitori din Bulgaria și România sunt supuși unei ”exploatări inumane” la un abator, în Germania, dezvăluie un documentar difuzat pe postul SAT 1, care a trimis o muncitoare bulgăroaică, cu două diplome universitare, sub acoperire, să studieze condițiile de muncă în această fabrică de ambalarea cărnii a miliradarului Clemens Tönnies, relatează site-ul Novinite.com.

Abatoarele Tönnies sunt din nou în centrul scandalului, după ce anul trecut Deutsche Welle a scris că locuințele muncitorilor acestui mare procesator de carne sunt plinde mucegai.

Însă, prima dată, acest abator a devenit celebru tot în 2020, pentru că a apărut un important focar de covid-19, în care s-au infectat peste 2.000 de angajați, arată news.ro.

Presa germană a făcut pentru prima oară dezvăluiri despre condițiile de trai ale muncitorilor bulgari și români din abator în iunie 2020 –  și

”Am muncit doi ani în abatoarele Tönnies și rar am terminat de muncit după cele opt ore convenite. Cel mai adesea am muncit 12-13 ore. Am trecut orele suplimentare în fișe, dar nu s-au reflectat în salarii”, declara un român la postul Deutsche Welle atunci.

Aproximativ opt-zece angajați locuiau într-un apartament, iar fiecare era obligat să plătească o chirie 200 de euro pe lună, acuză el.

Imobilele în care locuiesc muncitorii aparțin companiilor abatoarelor, iar chiria este de obicei de două-trei ori mai mare decât în zonă, potrivit românului.

”Îmi aud colegii plângând, din cauza durerii și a mâinilor umflate”

”În abatoare este frig și umed, iar benzile se mișcă repede. În apartamentul nostru comun, noaptea, îmi aud colegii plângând, din cauza durerii și a mâinilor umflate. Însă ne încurajăm unii pe alții, ne spunem nouă înșine «rezstă!», declara el.

Proprietarul abatorului, Clemens Tönnies, a cerut ulterior scuze în presa germană, după aceste dezvăluiri. ”Mai presus de orice, oamenii sunt importanți pentru mine și vreau să le cer scuze”, se angaja el atunci.

Echipa jurnalistei Jana Bernhard de la SAT1 a decis acum să verifice dacă proprietarul a schimbat condițiile de muncă în abatoarele sale.

Bulgăroaica, care a muncit sub acoperire în cadrul acestei investigații jurnalistice, ”Milena” în documentar, se confruntă cu reguli de coșmar în contractul de muncă – este interzis să meargă la toaletă, este interzs să mănânce sau bea apă în hale, lucru permis doar în pauze scurte, spune ea.

Muncitorii muncesc în sânge până la glezne, măcelăresc animale zilnic, o muncă extrem de dură, potrivit documentarului.

”Am cunoscut oameni care au slăbit 20 de kilograme în scurt timp pentru că nu aveau când să mănânce. Totul este scris în contractul de muncă, este legal, dar este inuman”, denunță ea.

Un medic de pe ambulanță declară în documentar că un muncitor s-a spânzurat.

”Este vorba despre oameni de mâna a doua, oameni care pot fi aruncați, care sunt pur și simplu înlocuiți cu următorii, după ce se depreciază”, declară jurnalista germană.

Echipa TV s-a dus la fața locului și s-a întâlnit cu muncitori bulgari și români, însă acestora le-a fost frică să vorbească.

”Ignoranța și barierele lingvistice ale acestor oameni sunt abuzate sistematic, astfel încât compania să poată câștiga mai mult de pe urma lor”, acuză Bernhard.

Locuitorii din Balcani sunt ”sclavi perfecți”. Ei fac munca pe care germanii nu ar accepta să o facă vreodată, acuză Milena, care spune că are două diplome universtare în Bulgaria, dar că ”în țara mea nu am nicio șansă să muncesc în specialitatea pe care am studiat-o”.

Bernhard consideră că acesta este motivul exploatării persoanelor educate din România și Bulgaria. ”Viața din Germania este lăudată în presă: «O, vino în Germania și câștigă bani buni!”, declară ea.

Echipa sa de filmare a fost oprită de mașini de poliție care au încercat să obstrucționeze filmarea.

”Există o legătură între miliardarul Tönnies și poliția locală”, acuză ea.

Imediat după difuzarea documentarului, avocați ai lui Tönnies au trimis o scrisoare de amenințare, însă acest lucru nu a oprit echipa.

”Scopul principal al filmului nostru este să îndepărteze teama muncitorilor, pentru că cel mai trist lucru este că pentru ei este în regulă. În Germania, muncitorii au drepturi, însă ei nu le cunosc”, subliniază jurnalista.

Jana Bernhard denunță o ”sclavie modernă” prin care sunt exploatați oameni săraci și educați cu scopul de a-i îmbogăți pe proprietarii companiei germane.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!