1.4 C
București
luni, ianuarie 17, 2022

Retail – TOP Producători de înghețată. Trei companii controlează 58% din piață – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Alpin 57 Lux, Top Gel Prod și ICE DYP Balas continuă să domine piața de înghețată și în 2020, având o cifră de afaceri cumulată de 222,3 milioane de lei, aproximativ 58% din întreaga piață, estimată la 383 milioane de lei, relevă datele furnizate de platforma confidas.ro și centralizate de Profit.ro Soții Ioan și Paraschiva Istrate au fondat Alpin 57 Lux în 1994, urmând ca două decenii mai târziu să-și vândă afacerea către grupul leton Food Union, controlat de omul de afaceri rus Andrey Beskhmelnitsky. După afacerea cu înghețată, Ioan Istrate s-a reorientat către piața imobiliară, preluând controlul asupra firmei care administrează o clădire de birouri clasa A din centrul Bucureștiului... Alpin 57 Lux, cu sediul în Sebeș, județul Alba, a avut în 2020 un rulaj de 100,4 milioane de lei, aproape jumătate din cât au produs toate celelalte afaceri prezente în top.

Alpin 57 Lux, Top Gel Prod și ICE DYP Balas continuă să domine piața de înghețată și în 2020, având o cifră de afaceri cumulată de 222,3 milioane de lei, aproximativ 58% din întreaga piață, estimată la 383 milioane de lei, relevă datele furnizate de platforma confidas.ro și centralizate de Profit.ro

Soții Ioan și Paraschiva Istrate au fondat Alpin 57 Lux în 1994, urmând ca două decenii mai târziu să-și vândă afacerea către grupul leton Food Union, controlat de omul de afaceri rus Andrey Beskhmelnitsky. 

Acum, Ioan Istrate mai deține doar 4% din producătorul de înghețată, cel mai mare de pe piața locală și singura companie cu acționariat străin din top 20, restul fiind societăți cu acționariat integral românesc. 

După afacerea cu înghețată, Ioan Istrate s-a reorientat către piața imobiliară, preluând controlul asupra firmei care administrează o clădire de birouri clasa A din centrul Bucureștiului, informație anunțată în 2017 de Profit.ro. 

Alpin 57 Lux, cu sediul în Sebeș, județul Alba, a avut în 2020 un rulaj de 100,4 milioane de lei, aproape jumătate din cât au produs toate celelalte afaceri prezente în top.

Recent, Food Union a numit-o pe Mihaela Cuturescu în funcția de CEO al companiei Alpin 57 Lux.

Business-ul TOPGEL Prod, fondat în urmă cu trei decenii de către omul de afaceri Petre Popa, este al doilea cel mai mare producător din top, dar cel mai mare producător român din piață, având în portofoliu peste 50 de branduri, precum A-Luna, Amandino, Axel, Bambino, CiocoTop, Eli sau Martinel. 

În prima parte a anului, TOPGEL Prod a preluat firma Secret Prod, care deține fabrica de înghețată Bonetta din Brăila, având la rândul său peste 60 de sortimente și branduri ca Basala, Okey, Zumzy, Pogo, Pinguino, Swing, Atlant, Pico, cu afaceri de peste 11 milioane lei.

În TOP 20 de producători de înghețată, Secret Prod se clasează pe locul 6 în 2020, fiind devansată de firma Cami-Delicia deținută de Abel Bigu.

Secret Prod, lansată în 1994, are o cotă de piață de 3%, un parc de 4.000 de congelatoare distribuite zonal și colaborează cu 5.000 de clienți în zona de sud-est a țării, în aproximativ 10 județe, având o producție de circa 1.000 tone. 

De partea cealaltă, TOPGEL deține propria rețea de distribuție, 2 fabrici la Cârcea (județul Dolj), 16 linii de producție și 24 de centre regionale de distribuție, iar prin această tranzacție, și-a mai adăugat în portofoliu alte două puncte de lucru, în Brăila și Vaslui.

Deși afacerile sale au scăzut de la 74,5 milioane de lei în 2019 la 73,4 milioane lei anul trecut, compania și-a menținut poziția în clasament. 

Ultima tranzacție importantă pe această nișă a fost în 2018, când Profit.ro a anunțat că gigantul anglo-olandez din industria bunurilor de larg consum Unilever a preluat producătorul român de înghețată Betty Ice, afacere fondată și deținută de omul de afaceri sucevean Vasile Armenean, cu circa 90 milioane euro. 

Business-ul Ice Dyp Balas, controlat de Vasile și Maria Balaș, completează podiumul, cu afaceri de 48,4 milioane de lei în 2020, în creștere cu 4% față de anul anterior și un profit net de 5,3 milioane de lei, plus 3% față de 2019. 

Anul trecut, producătorul a achiziționat fabrica companiei Ati-Cream, din județul Harghita, controlată tot de antreprenori români. De asemenea, tot în 2020, compania a finalizat construcția unei noi fabrici de înghețată, în localitatea Cărpiniș, județul Timiș, o investiție de circa 10 milioane de euro. 

În total, compania deține 2 fabrici, 6 depozite și 14 linii de producție care produc 1,6 milioane de înghețate pe zi. 

Societățile Neptun X Ice și Extrusion Tecnology Service, aflate pe locurile 16, respectiv 17 în TOP 20 cei mai mari producători de înghețată din 2019, au ieșit din topul de anul acesta, afacerile lor diminuându-se drastic. 

Spre exemplu, în cazul Neptun X Ice, cifra de afaceri a scăzut de la 3,2 milioane de lei în 2019 la 650.000 de lei în 2020, o scădere de aproape 80%, în timp ce Extrusion Tecnology Service a înregistrat afaceri cu 86% mai mici în 2020 față de anul anterior. 

În locul lor au intrat în top firmele Penguin Lab și Tapp Gelato. 

Notă: Topul a fost realizat strict conform CAEN 1052, care prevede “Fabricarea înghețatei”. Firmele care nu sunt cuprinse în top, deși produc înghețată, fie nu apar la registrul comerțului, fie nu și-au depus bilanțul aferent anului 2020 sau au ca obiect principal de activitate alt CAEN, producția de înghețată fiind doar o altă linie de business.

TOP Producători de înghețată. Trei companii controlează 58% din piață

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!