6.1 C
București
luni, noiembrie 4, 2024

Retail – Un paradox al creşterii economice: PIB-ul României a crescut, dar industria a scăzut puternic. Cele mai afectate industrii sunt metalurgia, industria lemnului sau mobilei, dar şi industria textilelor şi hainelor – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Un paradox al creşterii economice: PIB-ul României a crescut, dar industria a scăzut puternic.

Industria României a încheiat 2023 pe minus după ce la 11 luni din an, cele mai recente date disponibile, producţia din industrie scădea cu 5%, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Industria, care face spre 23-25% din PIB, în funcţie de performanţa din anul respectiv, încheie astfel al cincilea an pe minus, în vreme ce economia a crescut.

Industria României a încheiat 2023 pe minus după ce la 11 luni din an, cele mai recente date disponibile, producţia din industrie scădea cu 5%, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Sectoarele care au performat cel mai slab au fost industria lemnului, mobilei, modei şi metalurgia. Industria, care face spre 23-25% din PIB, în funcţie de performanţa din anul respectiv, încheie astfel al cincilea an pe minus, în vreme ce economia a crescut. De ce nu îşi revine sectorul industrial? „Scăderea producţiei industriale din 2023 este consecinţa a ceea ce s-a întâmplat în toamna anului 2022, şi anume când preţurile ridicate la energie şi gaz au influenţat puternic costurile de fabricaţie. Asta a determinat ca unele dintre companii şi industrii chiar să-şi oprească activitatea, fiind în pericol de a-şi consuma toată lichiditatea din cauză că vindeau sub costurile de fabricaţie. Unele dintre cele care şi-au oprit activitatea au oprit-o iremediabil, adică instalaţiile nu au mai putut fi pornite“, explică Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.

 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!