28 C
București
vineri, septembrie 29, 2023

Retail – Va reînnoi Putin acordul care-i permite Ucrainei să exporte cereale? – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Pe 31 iulie, o rachetă rusească de mare precizie a lovit locuinţa lui Oleksiy Vadaturskyi, proprietarul companiei Nibulon, pe care acesta a transformat-o în anii 2000 în baza in frastructurii agricole a Ucrainei, o re ţea uriaşă de silozuri, barje, depozite şi nave capabile să transporte cereale de pe întregul teritoriu al ţării către Marea Neagră şi mai departe.

„Este foarte dificil să te ba zezi pe el şi este foarte dificil să-ţi faci planuri de afaceri“, arată aces ta, referindu-se la necesitatea ca firmele agricole să-şi fa că proiecţii privind cererea viitoa re.

Pe 31 iulie, o rachetă rusească de mare precizie a lovit locuinţa lui Oleksiy Vadaturskyi, proprietarul companiei Nibulon, pe care acesta a transformat-o în anii 2000 în baza in­frastructurii agricole a Ucrainei, o re­ţea uriaşă de silozuri, barje, depozite şi nave capabile să transporte cereale de pe întregul teritoriu al ţării către Marea Neagră şi mai departe. Atacul a venit cu numai o zi îna­in­te ca Rusia să permită primului vas de la începutul războiului să porneas­că din Odesa, sub un acord de re­luare a exporturilor de cereale ucrai­nene şi domolire a inflaţiei preţurilor alimentelor la nivel mondial, scrie Bloomberg.
Acordul expiră pe 19 noiembrie şi nu este clar dacă preşedintele rus Vladimir Putin îl va reînnoi. Dacă nu o va face, preţurile cerealelor vor creş­te din nou dramatic, iar fermele ucrainene vor suferi extrem. Există motive pentru ca Putin să continue cu acordul încheiat doar sub presiune internaţională intensă, însă Andrei Vadaturskyi, fiul lui Oleksiy, mort împreună cu soţia sa după ata­cul cu rachetă, este sceptic. Oleksiy Vadaturskyi dezvoltase o relaţie tensionată cu Moscova de-a lungul anilor, acesta reorientându-şi businessul către Ucraina şi Europa. În 2009, acesta şi-a suspendat aface­rile cu Rusia. În 2018, Rusia l-a plasat sub sancţiuni. Fiul său nu se aşteaptă ca Putin să reînnoiască acordul pri­vind exporturile de cereale luna vii­toare, dar speră în acelaşi timp să se înşele.

În ultimele zile, numărul doi al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, s-a declarat pesimist cu privire la per­spectivele acordului pentru că deşi a­cesta ridică sancţiunile asupra propri­i­lor exporturi de cereale şi îngrăşă­minte ale Rusiei, cumpărătorii occi­dentali le-au ocolit. Acesta a ame­ninţat de asemenea cu întreruperea cooperării cu ONU dacă se va merge mai departe cu o anchetă privind utilizarea de drone iraniene de către Rusia în Ucraina. Chiar şi cu actualul acord, pro­blemele persistă, navele ucrainene formând cozi lungi aşteptând să fie verificate de turci. Pe 24 octombrie, 113 nave erau înregistrate pentru inspecţie, alte 60 aşteptând în apele turceşti. „Coridorul de cereale este un in­strument politic“, spune Vada­turkyi. „Este foarte dificil să te ba­zezi pe el şi este foarte dificil să-ţi faci planuri de afaceri“, arată aces­ta, referindu-se la necesitatea ca firmele agricole să-şi fa­că proiecţii privind cererea viitoa­re. O singură rachetă care să lovească o navă într-un presupus accident ar fi sufi­cientă pentru a pune capăt exportu­rilor, făcând ruta imposibil de asigu­rat, potrivit lui Vadaturkyi. Doar o revenire la condiţiile de piaţă poate asigura o redresare reală. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!