Pe 31 iulie, o rachetă rusească de mare precizie a lovit locuinţa lui Oleksiy Vadaturskyi, proprietarul companiei Nibulon, pe care acesta a transformat-o în anii 2000 în baza infrastructurii agricole a Ucrainei, o reţea uriaşă de silozuri, barje, depozite şi nave capabile să transporte cereale de pe întregul teritoriu al ţării către Marea Neagră şi mai departe. Atacul a venit cu numai o zi înainte ca Rusia să permită primului vas de la începutul războiului să pornească din Odesa, sub un acord de reluare a exporturilor de cereale ucrainene şi domolire a inflaţiei preţurilor alimentelor la nivel mondial, scrie Bloomberg.
Acordul expiră pe 19 noiembrie şi nu este clar dacă preşedintele rus Vladimir Putin îl va reînnoi. Dacă nu o va face, preţurile cerealelor vor creşte din nou dramatic, iar fermele ucrainene vor suferi extrem. Există motive pentru ca Putin să continue cu acordul încheiat doar sub presiune internaţională intensă, însă Andrei Vadaturskyi, fiul lui Oleksiy, mort împreună cu soţia sa după atacul cu rachetă, este sceptic. Oleksiy Vadaturskyi dezvoltase o relaţie tensionată cu Moscova de-a lungul anilor, acesta reorientându-şi businessul către Ucraina şi Europa. În 2009, acesta şi-a suspendat afacerile cu Rusia. În 2018, Rusia l-a plasat sub sancţiuni. Fiul său nu se aşteaptă ca Putin să reînnoiască acordul privind exporturile de cereale luna viitoare, dar speră în acelaşi timp să se înşele.
În ultimele zile, numărul doi al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, s-a declarat pesimist cu privire la perspectivele acordului pentru că deşi acesta ridică sancţiunile asupra propriilor exporturi de cereale şi îngrăşăminte ale Rusiei, cumpărătorii occidentali le-au ocolit. Acesta a ameninţat de asemenea cu întreruperea cooperării cu ONU dacă se va merge mai departe cu o anchetă privind utilizarea de drone iraniene de către Rusia în Ucraina. Chiar şi cu actualul acord, problemele persistă, navele ucrainene formând cozi lungi aşteptând să fie verificate de turci. Pe 24 octombrie, 113 nave erau înregistrate pentru inspecţie, alte 60 aşteptând în apele turceşti. „Coridorul de cereale este un instrument politic“, spune Vadaturkyi. „Este foarte dificil să te bazezi pe el şi este foarte dificil să-ţi faci planuri de afaceri“, arată acesta, referindu-se la necesitatea ca firmele agricole să-şi facă proiecţii privind cererea viitoare. O singură rachetă care să lovească o navă într-un presupus accident ar fi suficientă pentru a pune capăt exporturilor, făcând ruta imposibil de asigurat, potrivit lui Vadaturkyi. Doar o revenire la condiţiile de piaţă poate asigura o redresare reală.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).