16.4 C
București
marți, septembrie 27, 2022

Retail – ZF Agropower. Viorel Băiaş, un fost miner, a plantat 150 de smochini în 2012 în localitatea Sviniţa, cunoscută ca „Ţara Smochinilor“, şi într-un deceniu a dublat numărul pomilor – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Viorel Băiaş, un fost miner, a schimbat macazul în urmă cu zece ani şi a plantat 150 de smochini în localitatea Sviniţa din judeţul Mehedinţi, iar într-un deceniu a dublat numărul pomilor.

Băiaş îşi aminteşte că a început plantaţia de smochini cu 150 de pomi în 2012, iar apoi, an de an, a mărit numărul lor şi acum are 300 de pomi, ce se întind pe o suprafaţă de aproape un hectar.

„Copiii nu stau pe lângă noi, pentru că nu au ce face în zonă, iar în cazul meu nu mai am 20 de ani“, a menţionat Viorel Băiaş.

Viorel Băiaş, un fost miner, a schimbat macazul în urmă cu zece ani şi a plantat 150 de smochini în localitatea Sviniţa din judeţul Mehedinţi, iar într-un deceniu a dublat numărul pomilor. Cultura se dezvoltă foarte bine în zona sa, potrivit acestuia, deşi rămâne în continuare de nişă la nivel naţional. „Am ajuns din întâmplare să plantez smochini, nu a fost ceva premeditat. S-a închis mina la care lucram şi m-am gândit că smochinul este o plantă care se dezvoltă bine în zona noastră, pentru că avem in­flu­enţe mediteranene, ceea ce ne ajută la creşterea smochinilor“, a spus Viorel Băiaş, fondatorul Smochini Sviniţa, în cadrul emisiunii ZF Agropower. Sviniţa (judeţul Mehedinţi) este cunoscută în România ca o zonă unde plantaţiile de smochini au făcut istorie, fiind o adevărată Ţară a Smochinelor, căci arbuştii cresc şi rodesc în gospodăriile oamenilor precum în Turcia, al doilea cel mai mare cultivator de smochine din lume. De altfel, în fiecare an are loc Festivalul Smochinelor de la Sviniţa. Băiaş îşi aminteşte că a început plantaţia de smochini cu 150 de pomi în 2012, iar apoi, an de an, a mărit numărul lor şi acum are 300 de pomi, ce se întind pe o suprafaţă de aproape un hectar. „După ce am pus eu şi au văzut şi alţii că merge treaba şi că aduce venituri bune această cultură, au pus şi ei, dar până în 50 de smochini, pentru că se gândesc la forţa de muncă de care este nevoie la cules.“ „Copiii nu stau pe lângă noi, pentru că nu au ce face în zonă, iar în cazul meu nu mai am 20 de ani“, a menţionat Viorel Băiaş. El spune că producţia de anul acesta este mare, dar din cauza ploii, este mai slab calitativă, însă o parte din ea va rămâne pe câmp, pentru că nu a găsit oameni la cules. În ceea ce priveşte fructele mai slab calitative, acestea vor fi folosite pentru procesare şi anume pentru a face ţuică. „În al treilea an de la plantare produce primele fructe un smochin. Poate să dea şi 100 kg un pom care este puternic, iar fructele le vindem la piaţă la noi în Mehedinţi, în Bucureşti, în Braşov, în Cluj-Napoca şi în Timişoara, pe care le ţinem în cameră frigorifică, pentru că după 2 zile se degradează“, a mai spus Viorel Băiaş.  

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!