3.4 C
București
marți, noiembrie 30, 2021

Servicii profesionale – Asigurarea facultativă la pensie va costa 7.650 de lei pentru tot anul 2022, cu 750 de lei mai mult decât în 2021, dacă vă asiguraţi la salariul minim – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Prin urmare, puteţi alege să vă asiguraţi la sistemul public de pensii, dacă vă aflaţi într-una dintre situaţiile prezentate în acest articol, ori prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii, ori prin intermediul declaraţiei unice pe care o completaţi corect, o trimiteţi la Fisc, urmând ca până în 2023 să achitaţi suma aferentă asigurării sociale pentru tot anul 2022... Efecte Cât va fi plafonul în funcţie de care puteţi afla dacă asigurarea socială e obligatorie sau opţională pentru oamenii care au numai venituri extrasalariale în 2022? Cum vă puteţi asigura la sistemul public de pensii.

Începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie creşte la 2.550 de lei, de la 2.300 de lei cât e în prezent, potrivit HG nr. 1.071 din 2021, publicată în Monitorul Oficial marţi, 5 octombrie. Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect la acest link.

Efecte

Cât va fi plafonul în funcţie de care puteţi afla dacă asigurarea socială e obligatorie sau opţională pentru oamenii care au numai venituri extrasalariale în 2022?

Cum vă puteţi asigura la sistemul public de pensii, dacă vă aflaţi într-una dintre situaţiile antemenţionate?

Fie completaţi declaraţia unică şi o trimiteţi la Fisc, fie încheiaţi un contract de asigurare socială cu Casa Teritorială de Pensii, reglementat prin articolul 6 alineatul (2) din Legea nr. 263/2010.

Oamenii care fie nu au venituri fiscalizate în 2022, fie au numai venituri extrasalariale sub plafon se pot asigura la sistemul public de pensii plătind CAS (în cota de 25%) .

Suma de plată pentru asigurarea socială facultativă se obţine prin aplicarea cotei de 25%, aferentă CAS, la un venit ales de contribuabil, care trebuie de fie de minimum 2.550 de lei lunar în anul 2022. Valoarea obţinută se înmulţeşte cu 12 luni, iar rezultatul obţinut e suma pe care o vor avea de plătit cei care se asigură opţional la sistemul asigurărilor sociale.

Asigurarea facultativă la pensie, în baza contractului de asigurare socială încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii, respectiv a municipiului Bucureşti.

Contractul de asigurare socială se poate încheia de către orice persoană ca să obţină pensie pentru limită de vârstă sau ca să-şi completeze venitul asigurat, folosit la calculul acestei categorii de pensie.

  • Contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa Teritorială de Pensii.
  • Contribuţia de asigurări sociale se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, în aceeaşi cotă prevăzută de Codul fiscal pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, respectiv 25%.

de către persoanele asigurate sau, în numele lor, de către orice altă persoană, în contul Casei de Pensii cu care a fost încheiat contractul de asigurare socială.

  • Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni.

este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.

În cazul oamenilor care vor să se asigure optional la pensie prin intermediul declaraţiei unice, vor reveni cu formularul actualizat declaraţiei valabil în 2022, îndată ce va fi pus la dispoziţie de Fisc.

Oficialii Casei Naţionale de Pensii au spus pentru Economica.net că oamenii care aleg să se asigure la pensie prin intermediul declaraţiei unice nu au obligaţia încheierii unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii, în acelaşi scop. Prin urmare, puteţi alege să vă asiguraţi la sistemul public de pensii, dacă vă aflaţi într-una dintre situaţiile prezentate în acest articol, ori prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii, ori prin intermediul declaraţiei unice pe care o completaţi corect, o trimiteţi la Fisc, urmând ca până în 2023 să achitaţi suma aferentă asigurării sociale pentru tot anul 2022.

Citeşte şi: Majorarea salariului minim în 2022 înseamnă scumpirea asigurării sociale de sănătate pentru oamenii fără venituri cu 150 de lei faţă de nivelul anului 2021.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!