23.4 C
București
vineri, august 12, 2022

Servicii profesionale – Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -masuri, metode, obiective, strategii, idei, plan, cresterea vanzarilor

Economica.net vă aminteşte că vă puteţi recenza singuri, online, pe platforma recensământului, până la data de 27 mai.Dacă nu puteţi să vă autorecenzaţi sau v-aţi autorecenzat, dar chestionarul dumneavoastră nu a fost validat şi nu a fost acceptat în baza de date a recensământului, veţi fi vizitat de recenzor în perioada 31 mai – 17

Economica.net vă aminteşte că vă puteţi recenza singuri, online, pe platforma recensământului, până la data de 27 mai.
Dacă nu puteţi să vă autorecenzaţi sau v-aţi autorecenzat, dar chestionarul dumneavoastră nu a fost validat şi nu a fost acceptat în baza de date a recensământului, veţi fi vizitat de recenzor în perioada 31 mai – 17 iulie 2022, conform noului calendar de recenzare, anunţat săptămâna trecută de INS.

În materialul publicat astăzi explicăm unele dintre întrebările şi variantele de răspuns aferente chestionarului adresat persoanei, care pot pune în dificultate populaţia, acestea fiind selectate în urma solicitărilor primite de la cititorii care ne-au semnalat ambiguitatea termenilor folosiţi în chestionar.

Informaţiile prezentate de Economica.net fac parte din Metodologia de recenzare şi prelucrare a datelor din recensământ, elaborată de Institutul Naţional de Statistică.  Documentul care are peste 170 de pagini explică in extenso întrebările din chestionar şi defineşte clar fiecare dintre variantele de răspuns din care o puteţi alege pe cea care descrie fidel situaţia în care v-aţi aflat la data de referinţă a recensământului – 1 decembrie 2021.

Numărul copiilor născuţi vii

În acest număr se includ toţi copiii născuţi vii de către o femeie , indiferent dacă:

 • la momentul recensământului copiii trăiau sau nu;
 • proveneau din căsătoria actuală, din căsătoriile anterioare ale femeii sau erau copii născuţi în afara căsătoriei;
 • locuiau sau nu în gospodăria mamei sau erau plecaţi din gospodărie la studii, la lucru, în străinătate, precum şi cei desprinşi de gospodărie prin căsătorie.

copiii soţului proveniţi din căsătorii anterioare, copiii înfiaţi şi nici copiii aflaţi în plasament familial, se arată în Metodologia de recenzare şi prelucrare a datelor din recensământ, consultată de Economica.net.

Locul naşterii

Locul naşterii se referă la localitatea în care mama persoanei recenzate îşi avea reşedinţa obişnuită sau domiciliul la data la care s-a născut persoana recenzată.
Dacă sunt cunoscute atât localitatea reşedinţei obişnuite, cât şi localitatea de domiciliu a mamei respondentului, , se precizează în Metodologia de recenzare a INS.

Ați avut vreodată o altă reşedinţă decât cea de reşedinţă obişnuită?

Întrebarea se afişează tuturor persoanelor, indiferent dacă au avut sau nu vreodată o altă resedinţă decât cea de recenzare.

:

 • nu au avut niciodată o altă reşedinţă obişnuită;
 • .

  Varianta de răspuns “în altă ţară”

  Dacă persoana recenzată a avut o reşedinţă anterioară în altă ţară, se va selecta ţara respectivă, conform frontierelor existente la momentul de referinţă al recensământului.

  Data stabilirii în localitatea de reşedinţă obişnuită

  Întrebarea se afişează numai persoanelor care au declarat că au avut vreodată o altă reşedință decât cea de recenzare, în ţară sau în străinătate.

  Pentru oamenii născuţi în localitatea în care au reşedinţa actuală (reşedinţa de recenzare), dar care în trecut au locuit pentru o perioadă de timp în altă localitate, revenind apoi în localitatea în care s-au născut s

  Se va selecta anul şi luna corespunzătoare stabilirii persoanei în localitatea de recenzare.

  .

  Care a fost motivul principal pentru care nu ați lucrat în săptămâna 22- 28 noiembrie 2021?

  La această întrebare răspund doar persoanele care au răspuns ”nu” la una dintre întrebările de mai jos:

  • Ați căutat de lucru în mod activ în perioada 1 – 28 noiembrie 2021?
   Ați fi putut începe lucrul în perioada 29 noiembrie – 12 decembrie 2021 dacă ați fi găsit sau vi s-ar fi oferit un loc de muncă?

  Variantele de răspuns, explicate.

  Incapacitate permanentă de muncă – varianta de răspuns se referă la (nu beneficiază de nici un beneficiu de protecție socială).

  Casnic – varianta de răspuns vizează persoanele în vârstă de 15 ani şi peste, indiferent de sex, care desfăşoară, în mod obişnuit, numai activităţi casnice în propria gospodărie (prepararea hranei, menţinerea curăţeniei, îngrijirea şi educarea copiilor) sau în cea a unei rude (de exemplu, părintele care face menajul în gospodăria copiilor şi îngrijeşte nepoţii) şi.

  Întreţinut din alte surse – varianta de răspuns vizează persoanele care au ca

  Întreţinut de altă persoană – din activități economice sau sociale.

  • În această categorie intră persoanele a căror unică sursă de existenţă este ajutorul social.
  • copiii care urmează cursurile unei şcoli, aflaţi în centrele rezidențiale pentru copii separaţi temporar sau definitiv de părinţi: centre de plasament, case de tip familial, apartamente sociale etc. (aceştia se înregistrează ca “elev/student”);
  • oamenii din cămine care beneficiază de pensie (aceştia înregistrându-se ca “pensionar”) sau au o altă sursă de venit,;
  • elevii/studenţii care au ca unică sursă de existenţă bursa de stat (aceştia se înregistrează ca “elev/student”).

  Precizări despre ocupaţie

  Persoana recenzată trebuie să indice cât mai fidel ocupația cu care a fost încadrată la locul de muncă din nomenclatorul atașat întrebării, care conține lista exhaustivă a ocupațiilor din România.
  Se caută în lista de ocupații denumirea ocupației prin tastarea primelor trei litere din denumire. Se vor afișa toate denumirile de ocupații care conțin literele căutate.
  spune INS în Metodologia de recenzare, consultată de Economica.net.

  Pentru personalul cleric din mânăstiri care a declarat că a lucrat în săptămâna de referință 22-28 noiembrie 2021 se va selecta din listă ocupația „călugăr/ călugăriță”.

  Precizări despre statutul profesional

  Salariat
  Se vor înregistra ca salariaţi şi următoarele categorii: medicii din cabinetele medicale (inclusiv medicii de familie), precum şi personalul angajat plătit de CNAS, persoanele angajate permanent de către persoane particulare pentru munci casnice (pentru îngrijirea unui copil sau a unui bătrân, pentru menaj etc.), angajaţii de probă remuneraţi, ucenicii, pastorii, preoţii.

  Patron
  Dacă o persoană este în același timp patron și salariat, el/ea va fi încadrat(ă) într-o singură categorie, în funcție de timpul petrecut la locul de muncă sau de venitul realizat.

  Citeşte şi:

   

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -idei, plan, strategii, dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!