2.9 C
București
marți, noiembrie 30, 2021

Servicii profesionale – Pensia de urmaş ar putea fi primită şi dacă durata casătoriei e sub 10 ani; perioadele fracţionate, lucrate în condiţii deosebite sau speciale de muncă, ar putea fi valorificate – propunere legislativă – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Articolul 166 din Legea 263/2010 se modifică astfel: (1) La determinarea punctajelor lunare se utilizează venitul brut lunar realizat care a constituit, conform legii, baza de calcul pentru contribuţia individuală de asigurări sociale.

La Consiliul Economic şi Social (CES) se află, spre avizare, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010, iniţiată de Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, şi de alţi parlamentari PNL, printre care se numără Florin Roman, Tudor Polak, Claudiu Chira, Ioan Cupşa.

Propunerea legislativă, iniţiată de Violeta Alexandru, aduce trei schimbări importante, în beneficiul pensionarilor din sistemul public.

, se arată în documentul aflat la CES, spre avizare.

 • (3) În cazul în care durata căsătoriei e mai mică de 10 ani, dar de cel puţin un an, cuantumul pensiei de urmaş, cuvenit soţului supravieţuitor, se diminuează cu 0,58% pentru fiecare lună, respectiv cu 7% pentru fiecare an de căsătorie care lipseşte din durata de 10 ani, se arată în propunerea legislativă aflată la CES.
 • (4) Dispoziţiile articolului 2 alineatul (4) din OUG 6/2009, aprobată prin Legea 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare,

  În acest sens, la articolul 55 din Legea 263/2010, după alineatul (2) se adaugă următorul alineat:

  • (3) Pentru activitatea desfăşurată, se aplică reducerea (n. red. vârstei standard de pensionare) proporţional cu timpul lucrat, reiese din propunerea legislativă consultată de Economica.net.

  Prevederile antemenţionate ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, dacă legea va fi adoptată de Parlament.

  (2) La determinarea punctajelor potrivit alineatului 1², se au în vedere, conform legislaţiei în vigoare.

  (3) Pentru situaţiile prevăzute la alineatul 1², sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor lunare e următorul (…)

  • n.red. rămân neschimbate valorile prevăzute la alineatul 3 al art 165 din Legea 263.

  (4) Pentru perioada 1 aprilie 1992 – 1 aprilie 2001, sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor lunare e cel înscris în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date.

  De prevederile articolului 165 din Legea 263/2010, inclusiv cele enumerate mai sus, ar urma să beneficieze, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie au fost stabilite până la data intrării în vigoare a acestei legi, aflată acum la stadiul de propunere legislativă care urmează să fie avizată de CES.

  Articolul 166 din Legea 263/2010 se modifică astfel:

  (1) La determinarea punctajelor lunare se utilizează venitul brut lunar realizat care a constituit, conform legii, baza de calcul pentru contribuţia individuală de asigurări sociale, aşa cum a fost înscris în declaraţia nominală de asigurare, pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2001 şi 1 ianuarie 2018, respectiv baza de calcul pentru CAS după 1 ianuarie 2018.

  (2) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001 se utilizează venitul asigurat, înscris în declaraţia individuală de asigurare sau în contractul de asigurare socială.

  Prevederile enumerate mai sus fac parte dintr-o propunere legislativă, drept care deocamdată nu se aplică. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie adoptată de Parlament şi publicată în Monitorul Oficial.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!