Înființată cu scopul de a oferi transporturi de nișă, apoi suport logistic pentru furnizori din industria de textile și confecții, Eltra Logis și-a diversificat în ultimii ani activitățile, iar în prezent colaborează cu companii din automotive, comerț, industrie și farma.
După cum a declarat fondatoarea Eltra Logis, Elena Jianu, la Forbes Forward, compania are planuri pentru extinderea depozitului deținut la Pitești. Lucrările de extindere au început anul trecut, în august, când s-au finalizat 2.000 mp reprezentând suprafață de depozitare specializată pentru marfă frigorifică. Alți 2.000 mp, capacități de marfă generală, s-au dat în folosință în acest an, iar până la finalul lui 2024 se va ajunge la un total de 10.000 mp de spații dedicate în principal companiilor de talie mijlocie.
„Continuăm în 2023 să dezvoltăm capacități de aproximativ 4.000 mp, plus alte investiții, inclusiv în zona de transport. Mai exact, îmi propusesem pentru 2022 și 2023 o reînnoire a flotei de transport, dar suntem în așteptare și vrem să vedem cum se așează piața. Însă, categoric, eu cred că o companie nu poate să rămână niciodată în același stadiu, n-are cum”, explică Elena Jianu.
Compania a început în 2006 ca transportator specializat, ducând marfa producătorilor români de fashion către retaileri din Vestul Europei, în principal Spania. Apoi a investit în propriul parc logistic, unde operează cu personal propriu. În perioada pandemică, când industria de fashion a înregistrat o cădere ca urmare a închiderii magazinelor fizice, Eltra Logis a văzut o oportunitate în diversificarea bazei de clienți și a decis să opereze pentru mai multe industrii și mai multe tipuri de clienți.
„Am decis că e interesant să diversificăm, atâta vreme cât nișa textilelor pe umerașe nu era în cel mai bun moment. De ceva vreme facem și automotive, marfă generală și frigorific, oferim temperatură controlată pentru food, iar acum suntem și într-o zonă de pharma interesantă, care presupune multe situații mai puțin prevăzute chiar și pentru mine, o persoană care se pregătește pentru următorul pas”, adaugă ea.
Chiar dacă anul trecut nu a reușit să-și crească mult cifra de afaceri, „pentru că a fost momentul investițiilor majore și aveam în joc niște sume mai importante decât în alții ani”, compania din Pitești a obținut în jur de 6,8 milioane de euro în 2022, față de 6,9 milioane de euro în 2021. Pentru anul în curs însă, estimările privind comenzile ferme sunt pozitive, și ar putea genera afaceri de până la 8,4 milioane de euro pentru Eltra Logis.
„Pentru noi 2022 a fost un an cu foarte multe investiții, nu neapărat o creștere de business, însă am pus bazele unui 2023 care, cel puțin până în acest moment, arată foarte bine. Mai departe, așteptăm noi oportunități, căutăm soluții sau mai bine zis clienți care să se simtă bine la noi în platformă”, punctează Elena Jianu.
În ceea ce privește transporturile, destinațiile principale ale Eltra Logis sunt România, Spania, Portugalia, nordul Italiei, Franța și Olanda. Una dintre noutăți este faptul că deține un hub în zona Barcelonei și reușește să transporte pe relația România-Spania, săptămânal, cinci camioane de linie. Compania oferă un serviciu de tip abonament, marțea și vinerea, pe această destinație, pentru toate tipurile de grupaje.
În plus, a crescut destul de mult nevoia de transport către Franța pentru clienții din fashion. „Se pare că aceste branduri încă continuă să existe în România și să producă aici”, punctează fondatoarea Eltra Logis.
Dar compania și-a redus mult expunerea pe segmentul de fashion. Astfel, dacă acum cinci ani acesta reprezenta 85% din cifra de afaceri, astăzi a ajuns între 45% și 50%. Cu toate acestea, multe fabrici din țară care lucrează cu branduri importante, operează prin Eltra Logis „pentru considerente legate de valoare adăugată, de faptul că depozitul funcționează non-stop, de prestarea unor activități specifice industriei modei în depozitele noastre și de faptul că am învățat să facem activități care în alte țări dezvoltate ar costa poate de 3 sau 4 ori mai mult”, adaugă ea.
În ceea ce privește viitorul, Elena Jianu consideră că transporturile și logistica au un mare potențial de dezvoltare, însă nu trebuie “să aștepți să vezi ce vrea piața, ci să-ți faci și tu temele de acasă”.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).