FacebookTwitterLinkedIn

Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes” sau au obținut o precertificare (fiind încă în etapa de construcție), în perioada 2014-2024, iar valoarea lor totală se apropie de 3 miliarde de euro, anunță Romania Green Building Council (RoGBC). 

Asociația non-profit este organismul care atribuie certificatele „Green Home”, susține construcțiile ridicate cu responsabilitate faţǎ de mediu și încurajează finanțările „verzi”.

„O clădire cu certificare Green Homes asigură un confort sporit proprietarului, fiind construită din materiale prietenoase cu mediul, dar aduce și beneficii financiare: valoarea ei crește mai rapid decât a unei locuințe construite în mod tradițional, în timp ce generează economii la costul cu energia și cu dobânzile bancare. Datorită acestor avantaje, interesul pentru clădiri verzi este în creștere peste tot în lume, iar România nu numai că nu face excepție de la tendința globală, ci ocupă un loc fruntaș între statele europene unde cresc investițiile în clădiri verzi”, a declarat Andrei Botiş, Președintele a Romania Green Building Council (ROGBC) și CEO al Appraisal & Valuation (NAI Romania). 

În 2013, RoGBC a lansat, alături de Raiffeisen Bank, programul de finanțare intitulat „Ipoteca Verde”. Pentru ca un proiect imobiliar să fie inclus în acest program, era necesar să primească certificarea Green Homes din partea RoGBC, care se atribuie pentru îndeplinirea unor criterii precum eficiența energetică sporită și responsabilitatea față de mediu, aspecte de natură să reducă riscurile pentru proprietar și pentru banca creditoare, care poate diminua costul finanțării.