4 C
București
marți, ianuarie 21, 2025

10 moduri în care UE luptă în combaterea dezinformării

Informeaza-te corect

Combaterea dezinformării online este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă țările europene în momentul actual. Dezinformarea nu este un fenomen nou, dar odată cu creșterea rețelelor de social media, a fost facilitată răspândirea știrilor false. Deși ar putea părea inofensive, aceste fake news-uri pot afecta opinia publică, pot diviza societatea și pot submina încrederea în instituțiile publice și sistemele electorale.

Uniunea Europeană a luat măsuri serioase pentru a contracara fenomenul. Iată 10 lucruri pe care UE le face pentru a combate dezinformarea:

1. Detectarea și analizarea știrilor false

Ați văzut vreodată o știre online și v-ați îndoit de ceea ce citiți? UE are o echipă dedicată, a cărei sarcină este să identifice știrile care dezinformează și care vizează UE și cetățenii săi. Fie că este vorba despre afirmații precum „incendiul de la Notre Dame a fost un ritual satanic” sau că „Germania va deveni o țară musulmană până în 2050”, până în momentul actual peste 6.000 de astfel de știri au fost demontate de către această echipă.

2. Protejarea integrității alegerilor

Prevalența dezinformării a crescut riscul de interferență și manipulare a alegerilor. UE a luat măsuri pentru a se asigura că alegerile se desfășoară în mod liber și corect. Acest set de măsuri include protejarea datelor cu caracter personal, garantarea transparenței reclamelor politice pe care le vedeți în mediul online, înăsprirea securității cibernetice și colaborarea autorităților din toate țările UE pentru a aborda această amenințare și, dacă este necesar, pentru a impune sancțiuni.

3. Dezmințirea miturilor legate de UE

Toată lumea știe că în ultima perioadă au apărut unele dintre cele mai ciudate știri false despre UE. În diferite state din UE au fost implementate o serie de campanii care dezmințeau aceste  „Euromituri”.

4. Conectarea țărilor UE

Într-o uniune cu peste 500 de milioane de cetățeni care trăiesc în țări diferite nu este întotdeauna ușor să fie identificate toate știrile false care circulă pe Internet. Astfel, pentru facilitatea colaborării internaționale și combaterea acestor mituri false a fost creată o nouă platformă digitală.

5. Cooperarea cu platformele online

Rețelele de socializare sunt în prezent principalul mijloc de răspândire a dezinformării, iar UE și guvernele naționale nu pot aborda acest fenomen în mod individual. Principalele companii precum Google, Mozilla, Facebook, Twitter și Microsoft au semnat un „Cod de bune practici” la nivelul Uniunii Europene privind dezinformarea. Făcând acest lucru, platformele s-au angajat să fie mai stricte în aplicarea propriilor politici și linii directoare ale comunității, eliminând conturile false și roboții. Comisia europeană urmărește îndeaproape punerea în aplicare a acestui cod.

6. Promovarea alfabetizării digitale

Pentru a evita să cădem în plasa dezinformării trebuie să trecem informațiile printr-un filtru personal. UE organizează anual „Săptămâna globală a alfabetizării în domeniul mass-media și al informațiilor” pentru a evidenția peste 320 de evenimente care promovează alfabetizarea digitală în Europa.

7. Întărirea societății civile

Pentru a aborda problema, avem nevoie mai întâi de o mai bună înțelegere a surselor de dezinformare. Aceasta înseamnă să cunoaștem mai bine intențiile, instrumentele și obiectivele din spatele surselor și motivele pentru care suntem vulnerabili la acestea. UE încurajează ONG-urile să fie active și mai vigilente în identificarea și sesizarea dezinformării.

8. Susținerea activităților de combatere a dezinformării

Activitatea cercetătorilor independenți devine din ce în ce mai importantă în epoca dezinformării. Prin unirea mai multor echipe din diferite țări ale Uniunii Europene și crearea unui comunități omogene care își pot împărtăși experiențele,  aceștia cercetători pot continua să își perfecționeze modul în care lucrează. Spre exemplu, Nikos Sarris și echipa sa au dezvoltat programe care verifică conținutului online și urmăresc răspândirea dezinformării pe rețelele de socializare, anunțând astfel UE să combată acest fenomen.

9. Îmbunătățirea rezistenței societății

Atunci când cetățenii sunt conștienți de impactul pozitiv al politicilor și valorilor UE asupra vieții lor de zi cu zi, ei devin, de asemenea, mai rezistenți la efectele negative ale dezinformării. Campaniile de comunicare precum InvestEU , EUandMe și EU Protects îi informează pe europeni cu privire la drepturile lor și la modul în care UE îi protejează împotriva unora dintre provocările globale actuale. Înarmați cu aceste cunoștințe, europenii sunt mai puțin probabil să fie induși în eroare sau dezinformați cu privire la ceea ce reprezintă UE.

10. Susținerea jurnalismului de calitate

UE promovează libertatea presei deoarece consideră că munca publicațiilor independente este esențială pentru a crea o dezbatere publică liberă și deschisă, necesară pentru o democrație armonioasă. Sprijinul acordat mass-mediei independente și jurnaliștilor de investigație stă la baza reportajelor de înaltă calitate, bazate pe fapte reale, care pot expune dezinformarea.

- Advertisement -studii piata, analiza piata romania

Stiri recente

- Advertisement -crestere, business, vanzari, management echipa vanzari,

Mai multe articole similare

- Advertisement -spot_img

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!