4 C
București
marți, ianuarie 21, 2025

Siguranța online – ghid pentru protejarea copiilor pe Internet

Informeaza-te corect

Tehnologia este în continuă dezvoltare și a devenit din ce în ce mai greu să ținem pasul cu aceasta. În articolul acesta vom vorbi despre o serie de bune practici pe care le puteți implementa în activitatea dumneavoastră zilnică pe Internet și moduri prin care puteți să discutați și să vă ajutați copiii să se ferească de anumite informații false, sporindu-le siguranța online. Aceste sfaturi vă vor ajuta familia să se protejeze în mediul online și vă puteți învăța copiii cum să navigheze în siguranță pe Internet.

Ce obiective ar trebuie să ne setăm?

  • Înțelegerea informațiilor – nu tot ce este pe Internet este adevărat.
  • Înțelegerea modului cum funcționează Internetul –  este important să ne folosim gândirea critică atunci când avem nevoie de informații.
  • Analizarea rezultatelor – multe surse de știri, blog-uri sau pagini de social media pot fi false și pot avea ca scop dezinformarea sau manipularea cititorilor.

Cum ne putem feri copiii de informațiile false?

Este important să vă ajutați copiii să devină conștienți de faptul că ceea ce văd online nu este întotdeauna adevărat, real sau de încredere. A știi ce este real și ce este fals este vital pentru siguranța lor online.

Ce este „căutarea online”?

Căutarea pe Internet permite utilizatorilor să caute informații în mediul online folosind un motor de căutare care organizează informațiile într-un mod rapid și ușor de înțeles. Majoritatea dispozitivelor moderne au capacitatea de a căuta o informație, dar nu au capacitatea de a ne spune ce este adevărat, fals sau de încredere – inteligența umană se ocupă de acest aspect.

Cu toate acestea, este nevoie de puțin antrenament pentru a ne dezvolta abilitățile de verificare a informațiilor de pe Internet. Mai jos, v-am oferit o serie de explicații pentru termenii care influențează informațiile cu care intrăm în contact, pentru a înțelege mai bine cum funcționează Internetul:

Motor de căutare

Un program care caută și identifică informațiile dintr-o bază de date și care corespund cuvintelor pe care le-am introdus.

Crawler web

Numit și „bot” – un program care rulează în motorul de căutare, care „explorează” în mod constant internetul pentru a organiza sau „indexa” conținutul de pe toate website-urile și pentru a răspunde la întrebările pe care le-ați introdus în caseta de căutare.

Asistent virtual

La fel ca un crawler web, asistenții virtuali recuperează informații din bazele de date de căutare, informații despre utilizator și altele website-uri pentru a vă face viața un pic mai ușoară, răspunzând automat la întrebări, urmând comenzi (cum ar fi oferirea unor indicații către casa noului prieten) sau efectuând sarcini simple (cum ar fi redarea unui cântec).

Rezultatele căutării

O listă de website-uri și alte resurse prezentate pe pagina motorului de căutare ca răspuns la ceea ce ați căutat.

Căutare în condiții de siguranță

O caracteristică pe care părinții o pot activa pentru a elimina din căutări conținutul pe care îl consideră inadecvat; poate fi activat sau dezactivat în orice moment.

Dezinformare

Informații false sau inexacte pentru a induce în eroare sau a înșela oamenii.

Verificabil

Ceva care poate fi dovedit ca fiind adevărat sau corect.

Înșelător

Fals; o acțiune sau un mesaj conceput pentru a păcăli sau induce pe cineva in eroare.

Manipulare

O persoană sau un grup care controlează sau influențează alți oameni. Manipularea se referă și  la informații, date sau imagini false, care au fost editate sau prezentate în afara contextului pentru a vă face să credeți ceva care nu este adevărat.

Cum putem să devenim buni căutători pe Internet?

• Așezați-vă alături de copilul dumneavoastră și utilizați o tabletă sau un computer și accesați pagina principală a motorului de căutare preferat.

• Verificați dacă funcția de căutare sigură este activată. (Puteți găsi această funcție accesând „Setări”).

• Alegeți un subiect de care copilul dumneavoastră este interesat (un sportiv, un eveniment, actor sau artist, un film sau scriitor favorit etc.) și introduceți-l în caseta de căutare.

• Dați click pe mai multe rezultate, atât pe cele care apar în partea de sus a listei, cât și pe cele care se află pe următoarele pagini. Întrebați-l ce părere are despre  rezultatele care de pe prima pagină vs. rezultatele care se găsesc pe următoarele pagini. În care au mai multă încredere? De ce?

• Există rezultate pe care dumneavoastră sau copiii nu dați click? De ce? Spre exemplu, unele rezultate sunt sponsorizate sau reclame? De ce ați da/nu ați da click pe ele? Există surse pe care le evitați? De ce?

• Vorbiți despre sursa și calitatea informațiilor, despre cum pot afla mai multe despre o anumită publicație, accesând pagina „Despre noi” de pe un website.

• Iată câteva exemple de întrebări pe care le-ați putea aborda: Dacă ați căutat un artist celebru sau un atlet, conținutul este pozitiv (și deci poate fi website-ul unui sponsor sau unui fan)? Dacă informația este negativă sau critică, puteți afla mai multe despre sursa criticii? (Spre exemplu, căutând secțiunea „Despre noi”, informații despre acreditările proprietarului website-ului?). Indiferent dacă sunt informațiile sunt pozitive sau negative, puteți spune dacă aceste surse sunt cu adevărat informate în legătură cu subiectul sau doar împărtășesc o opinie subiectivă? Dacă accesați un site de știri, este unul de renume în care simțiți că puteți avea încredere?

„Râul Realității”

Acum că ați învățat cum să vă feriți de informațiile false din mediul online, puneți-vă abilitățile la încercare. Lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par. Cu ajutorul joculețului de mai jos puteți să vă testați gândirea critică și să vă îmbunătățiți metodele prin care vă puteți proteja pe Internet, jucându-vă alături de copilul dumneavoastră Râul Realității.

- Advertisement -studii piata, analiza piata romania

Stiri recente

- Advertisement -crestere, business, vanzari, management echipa vanzari,

Mai multe articole similare

- Advertisement -spot_img

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!