Știrile false pot lua forme diferite. Impactul știrilor false este major, deoarece informațiile ne modelează viziunea asupra lumii: luăm decizii importante pe baza ideilor cu care am intrat în contact. Ne formăm o idee despre oameni sau o situație prin informațiile obținute. Deci, dacă informațiile pe care le-am văzut pe Internet sunt inventate, false, exagerate sau distorsionate, nu vom lua decizii bune.
Impactul financiar
Dacă îmi place un anumit influencer sau blogger, iar postarea lui mă împinge spre achiziționarea produsului, cel mai probabil vom cheltui bani pentru ceva inutil. De asemenea, unele sfaturi pot fi greșite. De-a lungul timpului mulți oameni s-au plâns de „dietele minune”, care au fost cercetate și testate și care au produs rezultate impresionante. Prezentarea unui ceai miraculos care vă va îmbunătăți brusc sănătatea, este de cele mai multe ori o informație falsă, în spatele căreia se află dorința de a genera profit.
Totuși, această practică este o sabie cu două tăișuri. Dacă veți încerca să vă promovați afacerea doar prin intermediul unor informații false, riscați ca afacerea dumneavoastră să fie considerată o escrocherie.
Consecințele informațiilor false asupra afacerilor
În urmă cu ceva timp, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat că a greșit când a contestat puterea știrilor false asupra alegerilor prezidențiale din SUA din 2016. Promovarea știrilor false poate fi dăunătoare pentru afaceri, în special pentru companiile de social media. Este esențial pentru platformele de social media să ajute utilizatorii să identifice știrile false și nu să ignore această problemă.
Acest lucru este cu atât mai îngrijorător, întrucât majoritatea oamenilor își obțin acum informațiile prin intermediul rețelelor de socializare. Acest lucru complică situația deoarece, după cum am văzut, informațiile adevărate sunt alături de cele false, pe picior de egalitate, pe Internet și pe rețelele de socializare. În plus, creatorii de știri false se asigură că website-ul lor par de încredere, utilizând un format asemănător cu publicațiile de încredere.
Multe rețele de social media se luptă să maximizeze implicarea utilizatorilor în combaterea acestei probleme, minimizând în același timp cantitatea de informații eronate partajate. Mizele sunt mari pentru Facebook, Twitter și rivalii lor, care își generează majoritatea veniturilor din publicitate. Conținutul viral duce la o implicare mai mare a utilizatorilor, ceea ce, la rândul său, duce la mai multe venituri din publicitate. Dar algoritmii de gestionare a conținutului pentru a maximiza implicarea utilizatorilor pot promova, din neatenție, conținut de calitate slabă, inclusiv știri false.
Răspândirea știrilor false reprezintă un risc pentru toate afacerile, deoarece utilizatorii ar putea ajunge să creadă că nu pot avea încredere în informațiile pe care le văd. Dacă platforma nu arată niciun efort pentru a ajuta utilizatorii să distingă conținutul real de cel fals, adică nu folosesc nici o metodă de intervenție, se poate aștepta la o reducere semnificativă a angajamentului.
Impactul asupra sănătății
Frica
Unele informații false pot să ne afecteze sănătatea mentală. Putem să dezvoltăm frici și anxietăți dacă citim știri care au ca scop stârnirea unor emoții puternice în rândul publicului. Spre exemplu, dacă intrăm des în contact cu știri despre tâlhari, ucigași și alți infractori, putem să ne declanșăm un sistem de autoapărare mult prea puternic.
Idei rasiste
Dacă această postare mă face să cred că musulmanii invadează țara, voi fi supărat pe politicile guvernului? Voi avea idei rasiste? Voi vota un partid politic care vrea să închidă granițele?
Astfel ne gânduri ne induc informațiile false care au ca scop denigrarea unei anumite comunități.
Bullying și violențe împotriva oamenilor nevinovați
Zvonurile false care vizează anumite persoane pot avea consecințe majore. Aceștia pot fi hărțuiți pe rețelele de socializare și vizați de insulte și amenințări care uneori au impact în viața reală, așa cum am văzut în ceea ce s-a întâmplat în India și China. Nu trebuie să ne bazăm niciodată doar pe informații nevalidate care circulă pe rețelele de socializare pentru a decide că o persoană este vinovată de ceva sau nu.
Impactul asupra democrației
Am vota altfel dacă am știi că Papa susține candidatura unui anumit politician? Este cunoscut faptul că informațiile false joacă un rol major în ultimele alegeri prezidențiale. Acesta este unul dintre motivele pentru care mass-media a vorbit atât de mult despre fenomenul știrilor false, deoarece aceasta este o problemă care amenință democrația.
Pe scurt, impactul asupra societății este real și trebuie să evităm distribuirea acestor știri false.