4 C
București
sâmbătă, decembrie 4, 2021

Detectarea știrilor false – Cum ne putem proteja copiii de fake news?

Informeaza-te corect

În acest articol ne-am propus să vă prezentăm câteva modalități practice care vă vor ajuta copilul să își dezvolte abilitățile de care are nevoie pentru a identifica știrile false, pentru a face alegeri în cunoștință de cauză despre ceea ce ar trebui să distribuie în mediul online și pentru a-și forma o imagine echilibrată asupra problemelor de care este preocupat.

De ce este important să ne protejăm copiii de știrile false?

Informațiile sigure vă pot ajuta copilul să își formeze o viziune echilibrată și realistă asupra societății, să aibă discuții în cunoștință de cauză despre problemele care îl preocupă și să aibă capacitatea de a lua în considerare și alte puncte de vedere din mediul online.

Detectarea știrilor false

Îmbunătățiți competențele digitale ale copiilor

Internetul are puterea de a schimba lumea în bine, iar copiii noștri fac parte din generația care va conduce această schimbare. Profesorii susțin că elevii lor sunt mai bine informați cu privire la problemele legate de dezinformarea în mediul online decât ne-am putea imagina; au deja ceea ce experții numesc „alfabetizare digitală”.

Alfabetizarea digitală reprezintă capacitatea unui individ de a acorda atenție informațiilor pe care le citește, le distribuie și le formulează în mediul online. Există diferite modalități prin care putem să ne îmbunătățim gradul de alfabetizare digitală.

Încurajați-vă copiii să verifice informațiile din mediul online

Din cauza știrilor false copiii noștri suferă de o lipsă de încredere atunci când trebuie să pună la îndoială veridicitatea unei informații. În loc să le spuneți că ceea ce citesc în mediul online este fals, încurajați-i să verifice singuri acuratețea informațiilor.

Rețelele de socializare au creat un nou tip de „alfabetizare digitală”. Alfabetizarea digitală nu înseamnă doar citirea informațiilor din mediul online, ci și partajarea, discutarea și crearea de conținut propriu.

În loc să încercați să împiedicați copiii să petreacă timp în mediul online, încurajați-i să fie vigilenți în raport cu informațiile cu care intră în contact. Puteți să îi încurajați să scrie și să distribuie chiar ei informații sigure.

Cum putem identifica știrile false?

Informarea completă

Titlurile sunt adesea înșelătoare, așa că asigurați-vă că ați citit știrea în întregime.

În știrea de mai sus, deși în titlu se vorbește despre posibilitatea ca vaccinul să fie cel care a dus la infectare, în articol nu este menționat acest lucru, ci doar se vorbește despre efectul treptat al vaccinului în funcție de doza administrată și despre faptul că pacientul nu este ferit în totalitate de boală.

Verificarea informațiilor

În zilele noastre oricine poate publica știri, dar putem verifica cu ușurință credibilitatea unei surse. Iată câteva întrebări pe care copiii și le pot pune pentru a determina dacă știrea este reală sau falsă:

 • Cine a scris aceste informații? Puteți verifica autorul direct de pe pagina articolului sau puteți să accesați secțiunea „despre noi” pentru a afla mai multe despre cel care a publicat informația.
 • Cui i se adresează? Dacă aflați cine a scris aceste informații, vă puteți face o idee mai bună despre intențiile din spatele articolului. Astfel, puteți să verificați dacă știrea este o simpla capcana de generare clicks sau dacă este într-adevăr o sursă de informații fiabilă.
 • Unde este plasată informația? Uneori reclamele promovate în partea de jos a website-urilor de renume pot fi folosite pentru a răspândi știri false. Pentru a le identifica veți vedea de obicei o etichetă „Anunț” în colțul imaginii. Acest lucru vă poate oferi o idee despre intenția din spatele conținutului.
 • Cum vă face să vă simțiți? Știrile false sunt adesea scrise pentru a declanșa un răspuns emoțional, deoarece acest lucru implică cititorii mai mult și se vor angaja într-o conversație sau vor distribui conținutul.
 • Pe ce website-uri găsiți informația? Căutați surse de încredere care se informează din mai multe locuri și verifică veridicitatea știrii.
 • La ce alte website-uri se leagă? Aruncați o privire pe website pentru a vedea unde vă direcționează link-urile postate. Website-urile de știri false vă vor trimite adesea către website-uri de tip spam sau către website-uri irelevante.

Încrederea parțială

Dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat sau dacă nu sunteți siguri dacă informația este adevărată sau falsă este mai bine să nu distribuiți știrea. Oferiți-i câteva zile pentru a vedea și părerea altora, dar dacă totuși considerați că știrea este bună, puteți să o distribuiți.

Discutați periodic cu copilul dumneavoastră activitatea sa în mediul online

 • Purtați periodic discuții cu copiii despre ceea ce fac în mediul online pentru a înțelege ce website-uri accesează în mod regulat (acest lucru vă poate ajuta să înțelegeți la ce tip de conținut au fost expuși).
 • Transformați-vă casa într-o mini-rețea de socializare, unde vă adunați și discutați despre ce se întâmplă în lume.
 • Prezentați-le exemple de știri false, astfel încât copilul dumneavoastră să știe de ce fel de informații să se ferească, cum ar fi website-uri de știri dubioase sau de reclame proaste.
 • Întrebați-i ce informații au văzut sau au distribuit online în ultima perioadă și cât timp petrec pentru a analiza veridicitatea unei știri.
 • Explicați-le intențiile din spatele unei știri false și faptul că anumite tipuri de content sunt create pentru a câștiga bani, pentru a obține popularitate în mediul online sau pentru a atrage cât mai mulți urmăritori.
 • Arătați-le cum pot pune în balanță diferite puncte de vedere și explicați-le cum pot să accepte o opinie cu care nu sunt de acord.
 • Menționați faptul că unele rețele recomandă conținut pe baza a ceea ce ne place și distribuim, astfel încât să vedeți constant conținut similar. Pentru a contracara acest lucru, este important să îi încurajăm să obțină informații dintr-o varietate de surse, astfel încât să intre în contact cu o serie de puncte de vedere pe un anumit subiect.
- Advertisement -spot_img

Stiri recente

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole similare

- Advertisement -spot_img

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!