3.1 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

Ce sunt știrile false (fake news) și cum putem să ne ferim de ele?

Informeaza-te corect

O bună parte din știrile pe care le citim în mediul online, în special pe rețelele de socializare, pot părea adevărate, dar de multe ori acestea sunt false și menite să dezinformeze. Știrile false sunt informații sau povești create pentru a dezinforma sau pentru a înșela cititorii. De obicei, aceste povești sunt create fie pentru a influența punctele de vedere ale cititorilor, pentru a promova un partid politic sau pentru a provoca confuzie și pot fi adesea o afacere profitabilă pentru publicațiile online.

Apariția știrilor false

Știrile false au circulat dintotdeauna, dar începând cu anul 2017 acestea au devenit foarte controversate. Deși mass-media și jurnaliștii sunt obligați să respecte un cod etic în practica lor, Internetul le-a oferit o portiță prin care să poată publica și partaja cu ușurință informații și știri care se pot abate de la reglementările editoriale.

Mulți oameni primesc acum știri de pe diferite website-uri și adesea nu putem să delimităm informațiile false de cele adevărate. Abundența de informații și lipsa generală de înțelegere a modului în care funcționează internetul de către oameni au contribuit, de asemenea, la o creștere a știrilor false.

Tipuri de fake news

Există mai multe tipuri de știri false. Fiecare știre falsă are ca scop dezinformarea publicului, într-o mai mare sau mai mică măsură. Cu toate acestea, nu trebuie să cădem în capcana publicațiilor și trebuie să filtrăm informațiile pe care le primim.

1. Clickbait

Acestea sunt povești fabricate cu scopul de a atrage mai mulți vizitatori pe website și pentru a crește veniturile provenite din publicitate. Articolele de tip clickbait folosesc titluri exagerate pentru a atrage atenția cititorilor și pentru a direcționa utilizatorii către website-ul publicației, neacordând atenție veridicității informațiilor.

2. Propaganda

În această categorie se înscriu poveștile create cu scopul de a induce în eroare în mod deliberat publicul, pentru a promova un punct de vedere părtinitor, o anumită cauză politică sau chiar un partid politic.

3. Satiră / Parodie

O mulțime de website-uri și conturi de socializare publică știri false pentru amuzament.

4. Jurnalism neglijent

Deși publicațiile de știri sunt încurajate să verifice informațiile din cel puțin trei surse, uneori jurnaliștii pot publica o știre nesigură, fără a confirma faptele și astfel pot induce în eroare publicul.

5. Știri părtinitoare

Mulți oameni sunt atrași de știri sau povești care le confirmă propriile convingeri, iar știrile false pot alimenta cu ușurință aceste preconcepții. Fluxurile de știri de pe rețelele de socializare tind să afișeze știri și articole care cred că ne vor plăcea pe baza căutărilor noastre anterioare.

Rețelele de socializare

Internetul și rețelele de socializare au ușurat publicarea de conținut pe website-uri, blog-uri sau pe conturile proprii, iar astfel informațiile pot ajunge la un public cât mai larg într-un timp scurt. Astfel, pentru a-și crește vizibilitatea în mediul online, multe publicații au început să profite de avantajele știrilor false, în special de cele de tip clickbait.

Răspândirea de fake news-uri poate fi o afacere foarte profitabilă, generând sume mari de bani din campaniile publicitare pentru editorii care creează și publică povești care devin virale. Cu cât o poveste obține mai multe click-uri, cu atât veniturile publicațiilor online cresc, iar pentru mulți editori, rețelele de socializare au devenit un mijloc ideal pentru a distribui conținut și pentru a direcționa traficul către website.

Cum putem să evităm știrile false?

Google și Facebook au anunțat noi măsuri de combatere a știrilor false prin introducerea unor noi instrumentele de raportare. Deși acestea funcții sunt binevenite, alfabetizarea digitală și dezvoltarea abilităților de evaluare critică a informațiilor sunt competențe esențiale pentru cei care navighează pe Internet și, în special, pentru tineri.

Cantitatea mare de informații disponibile online și creșterea numărului de știri false evidențiază necesitatea unei gândiri critice. În zilele noastre, copiii trebuie să-și dezvolte gândirea critică încă de la o vârstă fragedă, pentru a se proteja de informațiile false.

Cum identificăm informațiile false?

Există o serie de lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când evaluați conținutul din mediul online.

Fiți mai atenți

Verificați sursa știrii. Este o sursă de încredere? Dacă nu sunteți familiarizați cu website-ul respectiv, căutați în secțiunea „despre noi” sau „contact” sau aflați mai multe informații despre autor dând click pe numele său.

Priviți dincolo de titlu

Verificați întregul articol, multe știri false folosesc titluri șocante pentru a atrage atenția cititorilor. Adesea titlurile știrilor false sunt scrise cu majuscule și folosesc multe semne de exclamare.

Verificați alte surse

Există alte știri / mijloace de informare de încredere care au scris despre această poveste? Există surse în articol? Dacă da, verificați dacă sunt fiabile sau chiar dacă funcționează!

Verificați faptele

Știrile cu informații false conțin adesea date incorecte sau termeni modificați. De asemenea, este o idee bună să verificați când a fost publicat articolul și dacă povestea este actuală sau din trecut.

Stabiliți propria opinie

Propriile opinii sau convingeri vă afectează judecata cu privire la un reportaj sau o știre?

Stabiliți dacă știrea este reală

Website-urile satirice sunt populare în mediul online și uneori nu este întotdeauna clar dacă o poveste este doar o glumă sau o parodie. Verificați dacă website-ul este cunoscut pentru comentariile sale satirice sau dacă doar creează știri amuzante.

- Advertisement -spot_img

Stiri recente

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole similare

- Advertisement -spot_img

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!