Piaţa energiei electrice are nevoie de noi reglementări pentru a integra viitoarea producție de energie regenerabilă şi pentru a atinge obiectivul de zero emisii poluante, după ce guvernele au investit 758 miliarde de euro în piața de profil din septembrie 2021 până în ianuarie 2023.
“În multe state ale lumii, cadrul de reglementare nu este încă bine structurat pentru a permite investiţiile de care este nevoie urgentă pentru tranziţia energetică. De aceea sunt necesare noi reglementări care să vizeze cele mai mari provocări: creşterea cererii de capacitate de transport, finanţarea şi fezabilitatea investiţiilor viitoare, procesul de autorizare, rezilienţa lanţurilor de aprovizionare şi disponibilitatea forţei de muncă”, a spus Dinu Bumbăcea, country managing partner la PwC România.
Ultimii doi ani au creat dificultăți pentru consumatorii, furnizorii de energie electrică şi investitorii din Europa, pe fondul crizei provocate de războiul din Ucraina, a preţurilor și accesibilităţii energiei.
De asemenea, tranziţia energetică evidențiază mai multe deficienţe ale modului în care sunt stabilite preţurile pe pieţele angro, în care sunt reglementate reţelele şi sunt calculate costurile pentru utilizatorii finali.
La jumătatea lunii martie 2023, Comisia Europeană a propus reformarea pieţei de energie electrică a UE pentru a stimula producţia din surse regenerabile și a proteja consumatorii de viitoarele creşteri de preţuri.
Cele mai multe ţări din Europa şi-au trasat obiective ambiţioase de reducere a emisiilor de dioxid de carbon la zero, dar majoritatea guvernelor abia acum încep să înţeleagă amploarea proiectelor pe care trebuie să le realizeze.
Mai mult, furnizorii de energie electrică realizează acum că trebuie să crească investiţiile în infrastructură şi producţie, precum şi să regândească modul în care furnizează energie, dar şi cum şi când ar trebui să fie consumată cel mai bine de către companii şi populaţie.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).