După un an 2022 marcat de puține livrări de noi proiecte moderne de retail, completând suprafața totală existentă cu doar 77.000 mp, jumătate din livrările estimate inițial și o scădere substanțială față de cei 102.000 mp înregistrați în 2021, anul 2023 ar putea fi mai efervescent în proiecte de retail noi, cu livrări de până la 260.000 mp, arată un raport recent publicat de Colliers.
Și renovările și modernizările centrelor comerciale, parcurilor de retail și magazinelor din interiorul acestor vor constitui activități cu un mare dinamism anul acesta, după cum explică Matius Ichim, arhitect, fondatorul platformei digitale @Prioretail.ro.
“Anul acesta, construcția de mall-uri va fi mult diminuată, dar vom sta foarte bine pe construcția de strip mall-uri (mall-uri în aer liber), family center și de ceea ce noi, specialiștii din retail numim generic spații comerciale. Acestea din urmă nu vor fi toate construite de la zero, multe vor fi reconvertite, acest lucru presupune și retaileri noi care intră pe piață și, pentru a le face loc, se va mișca puzzle-ul în interiorul centrelor comerciale. O altă tendință care va fi din ce în ce mai des întâlnită este cea a dezvoltării de proiecte cu dublă utilitate (mixt use). Proiecte în care spațiile destinate birourilor și locuințelor au ponderea principală, dar care vor integra și componenta de retail,” declară Matius Ichim.
Cea mai mare livrare a anului va fi proiectul investitorilor NEPI Rockcastle, Promenada Craiova, cu o suprafață de aproape 64.000 mp. Marian Ciupitu, Director General Terano Construct, consideră că expansiunea mall-urilor este pusă pe hold din cauza unor factori care au legătură cu scumpirile repetate ale materialelor de construcții (aproximativ 30-40%), cu creșterile salariale, cu lipsa stocurilor, cu imprevizibilitatea din piață, cu saturația cu astfel de mall-uri, shopping park-uri.
“Ne așteptăm ca, în acest context, retailerii și dezvoltatorii să-și adapteze portofoliul de proiecte în funcție de specificul regiunii și de puterea financiară a consumatorilor prin atacarea eșalonului doi de orașe până la depășirea acestei perioade tulbure. Posibila criză anunțată va fi un bun prilej pentru retaileri și operatorii de centre comerciale din piață pentru a demara renovări, reamenajări, rebranduiri, relocări și repoziționări”, declară Marian Ciupitu.
Specialiștii consideră că dezvoltatorii de proiecte de retail vor accelera ritmul inaugurării în orașele din jurul capitalei sau a orașelor mari a unor facilități de retail menite să satisfacă nevoia de consum și anume: mici galerii sau hipermarket-uri ancoră cu doar câteva spații independente pentru comerț și servicii. Retailul presupune adaptarea jucătorilor din industrie la cerințele pieții, centrele comerciale vor însemna din ce în ce mai mult proximitate, apropierea fizică de consumatori, implicit crearea de cât mai multe facilități pentru acești cumpărători din medii sub-urbane și rurale.
În schimb, Matius Ichim se așteaptă ca, în următorii ani, să observăm și o extensie a numărului de metri pătrați în centrele comerciale operaționale și care performează deja foarte bine, dar care se confruntă cu o cerere foarte mare de la branduri care își doresc prezența acolo, însă sunt nevoite să aștepte să se ivească oportunitatea.
“Pe lângă extensii, o altă direcție care va sprijini domeniul construcției, arhitecturii și serviciilor conexe pentru retail sunt renovările spațiilor comune, a food-court-urilor din centrele comerciale deschise din 2000 până în prezent. Sunt foarte multe astfel de centre comerciale care au mai mult de 15 ani deja și care nu mai au acel look de la început, nu mai oferă acea atmosferă cu care centrele comerciale și-au obișnuit vizitatorii. Ca orice spațiu de retail care se adresează unui public dinamic, contemporan, din ce în ce mai pretențios, mall-urile ca și simbol vor trebui să facă un refit, să-și înnoiască imaginea,” declară Matius Ichim.
Prioretail.ro este o platformă destinată jucătorilor din domeniul retailului, fondată de Matius Studio, primul studio de arhitectură specializat exclusiv în sfera arhitecturii de retail.
Terano Construct este o companie românească de construcții, cu o echipă de 70 de persoane, care a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de aproximativ 5 milioane de euro.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).