FacebookTwitterLinkedIn

În primul trimestru din 2024, dezvoltatorul de parcuri logistice WDP a semnat cu International Finance Corporation (IFC), din cadrul Grupului Băncii Mondiale, un nou pachet de finanțare de aproximativ 300 de milioane de euro. 

Este vorba de un împrumut verde, cu un termen de până la opt ani, care va fi folosit exclusiv pentru a finanța noi proiecte logistice din România, în principal pentru certificarea clădirilor verzi și creșterea capacității solare, arată compania.

Totodată, WDP a investit în achiziția complexului Doraly din Afumați, un “cluster urban de logistică cu randament ridicat în București, ce are o suprafață de aproximativ 110.000 mp, cuprinde un total de 37 de pavilioane, în care își desfășoară activitatea peste 400 de comercianți”.

Alte achiziții din primul trimestru al anului vizează vânzarea și reînchirierea locației existente din Ariceștii Rahtivani către Federal Mogul, companie din industria automotive. Spațiul are o suprafață construită de peste 19.000 mp, iar angajamentul de închiriere este pe 20 de ani.

Locația existentă de la Baia Mare va fi extinsă cu un depozit construit la cerere pentru Maravet, companie specializată în produse de sănătate pentru animale, care are în spate un contract de închiriere pe 15 ani. Noul depozit va avea o suprafață de peste 11.000 mp cu finalizarea estimată în primul trimestru al anului 2025. 

În ce privește rezultatele pe plan global, compania a anunțat o creștere puternică a câștigurilor: EPRA Earnings (Veniturile EPRA) pentru T1 2024 au crescut cu 15,3% față de anul trecut, ajungând la 72,3 milioane de euro, determinată în mare parte de creșterea organică a chiriilor cu 3,5%, dar și de impactul proiectelor preînchiriate și achizițiilor, combinate cu un cost foarte scăzut de finanțare (1,7% pentru T1 2024), în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor.

Rata de ocupare era de 98,4% la 31 martie 2024. “Într-un mediu în care există o presiune tot mai mare asupra chiriilor de pe piață, WDP a putut să revizuiască 100.000 mp GLA de contracte și să obțină o creștere medie a chiriei de +15%. În prezent, potențialul de reevaluare a portofoliului existent este de aproximativ 13%”, arată compania.

Planul de creștere pentru viitorii patru ani vizează un volum total de investiții de 1,5 miliarde de euro (500 de milioane de euro pe an, cu impact pe tot anul în 2027). 

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.