25 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024

Analize și Trenduri – OMV Petrom anunță decizia pe extracția gazelor din Marea Neagră – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Decizia de investiție în extracția gazelor din Marea Neagră va fi luată miercuri, 21 iunie, anunțul urmând să fie făcut de OMV Petrom, liderul de proiect și operator al consorțiului din care mai face parte și Romgaz, potrivit unor surse din piață.

Perimetrul Neptun Deep, unde sunt implicate Petrom și Romgaz, are rezerve estimate de până la 120 de miliarde de metri cubi de gaze iar extracția din acest zăcământ ar putea dubla producția anuală de gaze a României...

Pentru a ajunge să extragă gazele, consorțiul Petrom – Romgaz va trebui să investească circa 4 miliarde de euro, în următorii trei ani, printre care și conducta care va aduce gazele la țărm, de unde vor fi preluate de Transgaz, pentru a fi introduse în SNT.


Decizia de investiție în extracția gazelor din Marea Neagră va fi luată miercuri, 21 iunie, anunțul urmând să fie făcut de OMV Petrom, liderul de proiect și operator al consorțiului din care mai face parte și Romgaz, potrivit unor surse din piață. Odată luată decizia, sunt necesari încă cel puțin trei ani până la extracția efectivă a primelor cantități de gaz. Perimetrul Neptun Deep, unde sunt implicate Petrom și Romgaz, are rezerve estimate de până la 120 de miliarde de metri cubi de gaze iar extracția din acest zăcământ ar putea dubla producția anuală de gaze a României, până la 17 miliarde de metri cubi.

În Marea Neagră, mai avem operatorul BSOG, care extrage gaze, de doi ani, în limita a un miliard de metri cubi de gaze anual.

Pentru a ajunge să extragă gazele, consorțiul Petrom – Romgaz va trebui să investească circa 4 miliarde de euro, în următorii trei ani, printre care și conducta care va aduce gazele la țărm, de unde vor fi preluate de Transgaz, pentru a fi introduse în SNT. Lucrările propriu-zise de extracție vor fi făcute de un terț, puține fiind firmele care dețin tehnologiile de foraj deepwater. Una dintre acestea este ExxonMobil, compania care era inițial în consorțiu cu Petrom în Marea Neagră, dar care și-a vândut partea sa de afacere Romgaz, pentru 1,1 miliarde de dolari. O platformă de foraj deepwater poate costa un milion de dolari pe zi.

Mai înainte de a se anunța investiția din Marea Neagră, vineri, 16 iunie, va fi anunțată începerea lucrărilor la gazoductul Tuzla–Podişor, care va prelua gazele Mării Negre de la țărm, spre a fi introduse în SNT. Gazoductul, cu o lungime de peste 300 de kilometri, va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podişor, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi să ajungă astfel la operatorii economici şi la gospodăriile din localităţile racordate la sistem. Un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic şi Coridorul Vertical din care face parte şi conducta BRUA.

Pe data de 16 martie, companiile Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat declarația privind încheierea contractelor de rezervare de capacitate de intrare ieșire-ieșire din SNT în punctul Tuzla, penultimul pas pentru exploatarea gazelor din perimetrul Deep Neptun.

Valoarea actuală estimată a proiectului este de aproximativ 478 milioane de euro (cu TVA). Pentru această investiție strategică Transgaz a depus o aplicație de finanțare nerambursabilă din Fondul de Modernizare împreună cu alte 5 proiecte de infrastructură pentru transportul gazelor naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.cotidianul.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!